29 / 03 / 2024

Rahmi Pekar: Önümüzdeki 5 yılda öncelikli hedefimiz susuz köyleri suya kavuşturmak!

 Rahmi Pekar: Önümüzdeki 5 yılda öncelikli hedefimiz susuz köyleri suya kavuşturmak!

Rahmi Pekar, önümüzdeki 5 yılda öncelikli hedeflerinin suyu olmayan köye suyu götürmek, su kalitesi bozuk olan yerlerin su kalitesini düzeltmek olduğunu söyledi.



Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Rahmi Pekar, önümüzdeki 5 yılda öncelikli hedeflerinin suyu olmayan köye suyu götürmek, su kalitesi bozuk olan yerlerin su kalitesini düzeltmek olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyeleri Yasası ile İl Özel İdarelefi'nin belediyelere devri ile ASKİ'nin hizmet verdiği alan genişledi.


Daha önce 450 bin olan abone sayısı leni dönemde 700 binlere dayandı. Daha önce uhdesinde 4 merkez ilçe. 

140 köy ve mahalle olan ASKİ'ye 30 Mart yerel seçimlerinden sonra 15 ilçe ve köyleri bağlandı. "Geniş bir coğrafyaya sahip olduk." diyen ASKİ Genel Müdürü Pekar, mahalli seçimlerden sonra ilk uygulamalarının ilçelerde ASKİ şubelerini açmak olduğunu kaydetti. İlçe ve köylerdeki abonelere hizmet götürebilmek için öncelikle bu adıfnın atılması gerektiğini belirtenjjPekar. "İlçelerin yaptığı faaliyetlerin birçoğu Büyükşehir' Belediyesi'ne geçti. Bunlardan bir ^anesi de ASKİ'nin yaptığı su ve kanalizasyon işleridir. Tüm ilçelerde tahsilat, bakım ve işletme çalışmaları için ASKİ Şubelerini açıyoruz. Merkez dışındaki ilçelerimize bağlı köylerde su sıkıntısı had safhada. Köylerin içme suyu genellikle tabanda. Küresel ısınma ve kuraklıktan dolayı da yer altı sularında çekilme olduğu için sondaj kuyuları boşa düşüyor. Bu manada bayağı bir sıkıntılarımız var. İlk'hedefimiz özellikle suyu olmayan köylere bu imkanı sağlamak dedi. Yazın nüfusu birkaç kat artan yayla ve deniz kenarındaki ilçelerde de su şebekesinin yetersiz kaldığına işaret eden Rahmi Pekar  2015'ten itibaren bu sorunu çözmek için öncelik sıralarına göre projeleri hayata geçireceklerini dile getirdi. İlçelerde arıtma konusunda da problemlerin bulunduğuna dikkat çeken Pekar. ilk etapta Karataş'ta arıtma tesisini yaparak. kirli suların denize karışmasını engelleyeceklerini ifade etti. 


DERE YATAKLARININ FİZİKİ DURUMLARINI ÇIKARTIYORUZ

Haziran ayında son 20 yılda görülmeyen yağış miktarı ile karşılaştıklarını hatırlatan Pekar, ilk gün metrekareye 80.ikinci gün 65 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. 20 yılda bir de olsa bu tür olumsuzluklara hazır olmak gerektiğinin altını çizen Pekar, şöyle devam etti: "Bu tür zararların ortaya çıkmasının en büyük nedeni dere yataklarına konut yapılmasıdır. Sarıçam deresinde Hayal Parkı civarında bunu yaşadık. Buralar daha önce dere yatağıymış. Ama imara açılmış. Kanalizasyon ve yağmur suyu şebekeleri yapılmış; faka dere yatağı olduğu için buraların debisi yüksektir. Yağış anında o havzadaki sular oraya akın ediyor. Şebekenin bunu kaldırması mümkün değil. Bu konudaki çalışmalarımızı tekrar gözden geçiriyoruz. Sarıçam Deresi'nin ıslahı beli miktar yapılmış. Kalan kısmın ihalesi yapıldı. Hayal Park çevresinde yağmur sularının bertaraf edilmesi ilgili projelerimiz var. 



Ayrıntılı Haber