19 / 04 / 2024

Nutella Ordu'da Ar-Ge yatırımı yapacak!

Nutella Ordu'da Ar-Ge yatırımı yapacak!

Gıda devlerini çeken Ordu, üretimi ve sokağı birleştiren dünyanın ilk çikolata vadisini kuruyor. Sagra'nın yatırım yaptığı şehre, Nutella markasıyla bilinen İtalyan Ferrero Ar-Ge yatırımı yapacak...


Gıda devlerini çeken Ordu, üretimi ve sokağı birleştiren dünyanın ilk çikolata vadisini kuruyor. Sagra'nın yatırım yaptığı şehre, Nutella markasıyla bilinen İtalyan Ferrero Ar-Ge yatırımı yapacak.


Fındığın başkenti Ordu, katma değerli üretimde üst lige çıkmak için atak yaptı. Son dönemde şehre başta Sagra olmak üzere birçok gıda devi yatırım yapmaya başladı. Ordu, dünyanın ilk çikolata vadisini de hayata geçirmek için kolları sıvadı. Şehri en fazla heyecanlandıran yatırım kararı ise İtalyan çikolata devi Ferrero'dan geldi. Nutella markasıyla Türkiye'de bilinen şirket 2013'te Manisa'ya 300 milyon liralık yatırım yapmıştı. Edinilen bilgiye göre, Ferrero şimdi de şehirde fındık üretimi üzerine dev bir Ar-Ge merkezi kurmayı hedefliyor. Karadeniz fındığının en büyük alıcısı konumunda olan şirket, üretiminin hammaddesini aldığı şehre Ar-Ge yatırımı yapacak. 


ORDU SEFERBER 

Hedeflerinin çikolatanın dünyadaki yeni başkenti olarak anılmak olduğunu belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Nutella'nın yatırımına ilişkin her türlü ön hazırlığı yaptıklarını söyledi. Ordu'nun bütün kurumlarının böyle bir yatırıma destek olmak için seferber olduğunu da belirten Şahin, "Şirkete her türlü kolaylığı sağlamak için hazırız" dedi. 


DÜNYADA İLK ÇİKOLATA VADİSİ 

Şahin'in verdiği bilgiye göre, Ordu'da dünyanın bir ilk olması hedeflenen çikolata vadisi projesi tamamlanmak üzere. Bu vadinin benzerinin dünyada bulunmadığını söyleyen Şahin, "Burada firmalar üretim yapıp, dünyaya satacak. Vadi aynı zamanda şehrimiz için bir sosyal merkez olacak" diye konuştu. Fındıkta da kendilerine yeni bir yol haritası hazırladıklarını belirten Şahin, "Artık çuvalda fındık satan bir şehir olmak istemiyoruz. Katma değerli ürün ligine çıkmak zorundayız. Ordu için yeni bir dönem başladı. İlin ekonomik yapısı her geçen gün güçleniyor" dedi. 


EĞİTİM PROJESİ DE VAR 

SABAH'a konuşan firma yetkilileri ise Karadeniz'den ihraç edilen fındığın dünyadaki üretimin yüzde 30'una denk geldiğini ifade ederek, "Kaliteli fındık alımına ilişkin yatırımlarımız sürüyor" açıklamasını yaptı. Ayrıca Tarım Bakanlığı ile birlikte 'Ferrero Değerli Tarım' adlı projenin de hayata geçirildiğini belirten yetkililer, Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık üreticilerine tarımsal uygulamalarda özel destekler verdiklerini, birebir eğitimlerle kaliteyi artırdıklarını belirtti. 


İNOVASYON TURU


DJ'li restoran dönemi

İnovasyon rüzgârı hizmet sektörünü de etkisi altına aldı. Yeniköy'de yöresel mönüleri ve farklı sunumlarıyla öne çıkan Sırçacı14, DJ istihdam eden ilk restoranlardan biri oldu. Altan Balgır ile anlaşan Sırçacı, bu sayede cirosunu da artırmayı başardı. Yemek müziğinin, müşteriler açısından çok önemli bir unsur olduğunu ifade eden Sırçacı 14'ün kurucularından İpek Özmen "Birçok yer banttan yayın yapıyor. Biz ortamın havasını canlı olarak hisseden ve bunu muziğe yansıtan bir mekân olduk" dedi. 


El traktörü Afrika'da

Yarım asrı aşkın bir süredir hizmet veren Erdirenler Ecemak, Ecetrak'la farklı bir traktör üretimine imza attı. Şirket Türkiye ve özellikle de Afrika ülkelerinde çiftçinin gözdesi oldu. Normal bir traktörün gerçekleştirdiği performansı gösteren Ecetrak, 5 kişinin bir günde yaptığı işi 1 saat içerisinde yaparak hem zamandan hem de işgücünden tasarruf ediyor. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde üretilen Ecetrak'ın şanzıman ve dişli grubu da tamamen firma tesislerinde imal ediliyor. 


PDF'e de e-imza geldi

Türkiye 'de ilk kez, PDF formatındaki her türlü dokümanı e-imza kullanarak, herhangi bir program kurulumu yapmadan, web üzerinden imzalamayı sağlayan e-imzala.com, iş dünyasındaki bürokrasiyi azaltacak. e-İmzala.com'un kurucusu Barış Ciner, Türkiye'de yaklaşık 50 civarında e-devlet uygulamasında kullanılan e-imza'nın aynı zamanda elektronik ortamda belge imzalamada da kullanılabildiğini söyledi. 


HAFTANIN FIRSATI


Yeni fikirlere 2 milyon TL var

ODTÜ Teknokent'in bu yıl 10'uncusu düzenlenen, "Yeni Fikirler Yeni İşler" programı girişimcilere toplam 2 milyon liralık destek sağlayacak. Yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimler bu sayede desteklenecek. Her yıl girişimcilere daha geniş destek sunan proje bu yıl da seçtiği kişileri ABD'deki Silikon Vadisi'ne götürecek. 


Türk tasarımcı AB'de rekor kırdı 

İtalya'nın Milano kentinde dünyanın en kapsamlı tasarım yarışmaları arasında yer alan A' Design Award Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu. Uluslararası alanda 208 ülkeden 12 binin üzerinde katılımın gerçekleştiği yarışmada, Dr. Hakan Gürsu, bu yıl 15 ödül birden kazanarak "En çok ödül alan tasarımcı" unvanını korudu.


Yılın kadın girişimcisi Cizreli

Ankara 'da 2007 yılında kurulan ve bugün tüm Türkiye'ye yayılan Big Chefs restoran zincirinin kurucu ortağı Gamze Cizreli ikinci kez "Yılın Kadın Girişimcisi" ödülüne layık görüldü. 


ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ

* Faydalı model-patent (2013) 28 

* Ar-Ge mühendisi: 85 

* Ar-Ge merkezi: 

* 3 Ar-Ge projelerinin toplamı: 110 

* Üniversiteyle çalışan KOBİ: 35 

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 90 

* KOSGEB-KOBİ projeleri: 120 

* Avrupa Birliği projeleri: 41 

* 25 yaş altı girişimci: 88 



Sabah Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri