02 / 05 / 2024

Milli Yüksek Hızlı Tren projesi 2018 yılında bitecek!

 Milli Yüksek Hızlı Tren projesi 2018 yılında bitecek!

Milli trenle ilgili süreç bir yıl önce başladı. 2012 başladı tipler çalışıldı ve bugün kamuoyuna tanıtıldı. Bunun üzerine 5 yılımız daha var yani ticari olarak trenlerin protatiplerin yapılıp ticari hale getirilmesi için 5 yıl daha var...



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde bulunan Narkotik ve Kaçakçılık Bürosu savcılarından Celal Kara'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan ve aralarında iş adamı Reza Zerrab, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da bulunduğu zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.


Operasyon kapsamında Halk Bankası Genel Müdürü Aslan'ın eşinin de aralarında olduğu bazı kişiler ise gece saatlerinde gözaltına alındı.


"Kara para aklama", "altın kaçakçılığı" ve "kamu görevlilerine rüşvet" iddiasıyla gözaltına alınanların sayısının 50'yi aştığı öğrenildi.


Fatih Belediye Başkanı Demir hakkındaki iddia


Savcı Kara'nın, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir hakkında da "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan ayrı bir soruşturma yürüttüğü bildirildi. Demir'in, "tarihi bir iş hanının otel yapılması" ve "Marmaray güzergahı üzerinde, aksi rapora rağmen 3 katlı bir otelin yapımına izin verdiği" iddia edildi.


Yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Memur Suçları Bürosu bünyesinde çalışan savcılardan Mehmet Yüzgeç'in de iş adamı Ali Ağaoğlu ve bazı kişilere yönelik soruşturma yürüttüğü ifade edildi. Bu soruşturmanın kaç kişiyi ve hangi suçları kapsadığına yönelik açıklama yapılmadı.


Öte yandan dün gözaltına alınan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında yer aldığı 21 kişi, sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi.


AA

Yıldırım, Milli Yüksek Hızlı Tren'in yüzde 100 milli olmayacağını söyledi.  Ankara Tren Garı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Binali Yıldırım, "Koltukların dizaynı, iç dizaynı dış görünümü her şeyiyle Türk insanının estetik anlayışı. Buradan şu anlaşılmasın biz bu treni A'dan Z'ye her şeyini biz yapacağız. Bu çok akılsız bir iş olur ekonomisi de olmaz. Önemli olan işin entegratörü olmak işin sürükleyicisi olmak, kardeşim ben böyle bir iş yapıyorum senin elinde ne var. Şu var tekerlek yapıyorum, fren sistemi yapıyorum klima sistemi yapıyorum. Bunları önce kendi sektörümüzden yapabildiğimizi yapacağız, ama burada da rekabetçi olacağız, başkası bir liraya yapıyorsa ya bu yerlidir deyip 5 liraya alırız diyecek halimiz yok. Orada da firmalarımız kendilerini geliştirecekler ve küresel anlamda rekabetçi bir alana geçecekler." ifadelerini kullandı.  Peronlarda vagonları gezerek bilgi alan Bakan Binali Yıldırım, trenle ilgili basın mesnsuplarının sorularını cevapladı. "Milli Yüksek Hızlı Tren ve elektrikli dizelli tren setleri projesi ne zaman gerçekleştirilecek? sorusuna cevap veren Yıldırım, "Milli trenle ilgili süreç bir yıl önce başladı. 2012 başladı tipler çalışıldı ve bugün kamuoyuna tanıtıldı. Bunun üzerine 5 yılımız daha var yani ticari olarak trenlerin protatiplerin yapılıp ticari hale getirilmesi için 5 yıl daha var. 2018 de tren raylarda hareket etmiş olacak." dedi. "Projeyle ne kadar katma değer sağlanacak?" sorusuna ise Binali Yıldırım şöyle cevap verdi:  "Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda yapılan demiryolu hatlarını dikkate alırsak ihtiyacı olan hızlı tren seti miktarı 100'dür. Ne demektir bu 3 milyar dolarlık bir bütçe demektir. Bu 3 milyarlık bütçeyi dışarıya verecekken bu projeyle bunun en azından yüzde 60'nı yüzde 70'ni içerde kalmasını sağlayacağız. En kısa vadede 5 yıllık vadede demek ki 2-2,5 milyar dolarlık bir tasarruf söz konusu bunu gerçekleştirdikten sonra bunun bölge ekonomilerde katma değeri daha fazla olacaktır. Bunun hesaplarını henüz yapmış değiliz." "Projede özel sektörü çağırdınız mı?" sorusuna da karşılık Yıldırım, "Özel sektöre çağrı değil onlarla beraber yapılıyor. Bugün ki toplantıda üniversiteler vardı, özel sektör vardı ve diğer paydaşlar vardı. Aselsan vardı, TÜBİTAK var, Devlet Demiryolları var. Zaten demiryolları bunu kendi başına yapamaz. Ama Türkiye'nin bu konuda son 10 yılda imkan ve kabiliyetleri çok gelişti. Sürekli artık sürekli demiryolu yapıldığı için yeni araçlara yeni tren setlerine ihtiyaç var. Ekosistem oluştu bugün bu yüzden milli tren yapabiliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde hızlı trenimizi tamamen kendi aklımız ürünümüz olan milli treni yaylara koymuş olacağız." ifadelerini kullandı.  Konuşmasının sonunda projenin paydaşlarıyla birlikte milli trenin maketleri kamuoyuna tanıtıldı. Toplantı sonunda basın mensuplarının yolsuzluk operasyonlarını sorması üzerine Binali Yıldırım, "Bizim paylaşabileceğimiz bir şey yok bizim bilgi alanımız dışında." karşılığını verdi.



Türkiye Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler