28 / 04 / 2024

Milli kızıl ötesi dedektör üretim tesisi hizmete açıldı!

 Milli kızıl ötesi dedektör üretim tesisi hizmete açıldı!

Ulusal güvenliğin sağlanması noktasında güçlü bir silahlı kuvvetlere ihtiyaç olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bunun için de savunma sanayisinin ileri teknoloji ürünlerle desteklenmesi gerektiğini söyledi...



Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin, milli termal kamerasını tamamıyla üretebilen 6'ncı ülke konumuna geldiğini belirtti.


Bakan Yılmaz, termal kameralar için milli kızıl ötesi dedektör üretim tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, savunma sanayisinde gelinen noktanın önemine değindi.


Ulusal güvenliğin sağlanması noktasında güçlü bir silahlı kuvvetlere ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, bunun için de savunma sanayisinin ileri teknoloji ürünlerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. 


Yılmaz, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yeterliliğini yükseltmeyi hedeflediklerini, bu noktada Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmak gerektiğini vurguladı.


Savunma sanayi Ar-Ge'sine 1,2 milyar dolarlık kaynak ayrıldığını bildiren Yılmaz, bu miktarın artarak devam edeceğini kaydetti.


Yılmaz, Türkiye'nin genç ve yetenekli bir genç nüfusa sahip olduğunu, savunma sanayisindeki birçok firmanın uluslararası düzeyde rekabet edilebilir hale geldiğini ifade etti.


Bakan Yılmaz, 2023 hedefleri için katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerektiğini kaydederek "Türkiye, milli termal kamerasını tamamıyla üretebilen 6'ncı ülke konumuna geldi" diye konuştu


Yılmaz, söz konusu projenin Türk bilim adamları ve mühendislerinin alandaki yeterliliğini göstermesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.


Bakan Yılmaz, projede önemli katkısı bulunan ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Beşikçi'nin heykelinin üretim tesisinin önüne dikilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


-"Hedefimiz kendi dedektörünü üreten ülkeler arasında lider olmak"-


ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kahramangil de açılışı yapılan tesisin savunma sanayisinin millileştirme çalışmalarının bir ürünü olduğunu anlattı.


Türkiye'nin kendi dedektörünü üreten ülkeler arasında yer aldığını dile getiren Kahramangil, "Şimdiki hedefimiz kendi dedektörünü üreten ülkeler arasında lider olmak" dedi.


Kahramangil, söz konusu çalışmaların Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmada önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.


ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Beşikçi ise projenin savunma sanayisinin gelişimine katkı sağlayacağını bildirdi.


Kızıl ötesi termal kamera teknolojisinin çok zor bir teknoloji olduğuna dikkati çeken Beşikçi, ürünün, bir üstünlük göstergesi olduğunu vurguladı.


Beşikçi, dünyada 5-6 gelişmiş ülkenin sahip olduğunu ürünün, benzerlerinden daha iyi bir teknolojik özellikler taşıdığını ifade etti. 


Ortaya çıkan ürünün Ar-Ge yatırımlarının geri dönüşü açısından güzel bir örnek olduğunu kaydeden Beşikçi, projeyi geliştirmesinde ODTÜ'lü olmasının önemli bir paya sahip olduğunu söyledi.


- Dedektör, üstünlük göstergesi-


Sıcaklık, toz, nem gibi üretime etki eden tüm çevresel faktörlerin denetim altına alınarak özel koşullarda üretimin yapıldığı "Temiz Odanın" ilk ürünü olan ve teknolojisi tamamen Türkiye'de geliştirilen kızıl ötesi dedektörlerin kullanıldığı termal kameralar da yapılan testlerde başarılı bulunarak Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine alındı.


Kızıl ötesi dedektörler, termal kameraların en kritik bileşeni konumunda bulunuyor. Mikro ve nano ölçekte yüz binlerce algılayıcıdan oluşan dedektörler, görüşün kısıtlı olduğu gece, gündüz ve kötü hava koşullarında cisimlerin ortama yaydıkları çok küçük sıcaklık farklarını algılayan kızıl ötesi dedektörler sayesinde, gözle görülemeyen nesnelerin görünebilirliğini sağlıyor.


Dünyada sayılı gelişmiş ülkelerin elinde bulunan söz konusu kritik teknoloji, gelişmişlik ve üstünlük göstergesi olarak da kabul ediliyor.



AA