İBB Başkanı Topbaş’ın Dış İlişkiler Danışmanı Mehmet Duman: Moskova’ nın bağımsız bir yönetim modeli var, İstanbul’un niye olmasın? Şehre dışarıdan gelenler araçlarını bırakmalı. Bisiklet yaygınlaştırılmalı...
İBB Başkanı Topbaş’ın Dış İlişkiler Danışmanı Mehmet Duman: Moskova’nın bağımsız bir yönetim modeli var, İstanbul’un niye olmasın? Şehre dışarıdan gelenler araçlarını bırakmalı. Bisiklet yaygınlaştırılmalı.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Genel Sekreteri olan Mehmet Duman, Başbakan Erdoğan’ın da bir süre başmüşavirliği görevini üstlenmişti. Duman, İstanbul’un kronikleşen sorunlarına karşı çarpıcı çözüm önerilerinde bulundu:
BAŞKA KENTLERE DE BAKALIM
“Büyükşehirler arasında İstanbul, kendisine en yakın olan Ankara’nın nüfusuna 3 kat fark atıyor. 15 milyon insanın yaşadığı bir şehrin yönetimiyle 750 bin insanın yaşadığı bir şehrin yönetimi aynı olamaz, olmamalı. Sadece İstanbul’a özgü, farklı bir kanun çıkarılmalı. Kanun kapsamında belediye meclisine, yerine göre vergi koyup ya da vergi kaldırması yetkisi verilebilir. Bunun örneği Moskova ve St. Petersburg’da uygulanıyor.”
KİMSE DÖNÜP ARKASINA BAKMIYOR
“Dünya demokrasilerindeki eski başbakanlar, cumhurbaşkanları ya da bakanlar görevlerinden sonra kazanımlarını yerel yönetimde gösteriyor. Bu uygulama Türkiye’de de yaygınlaşmalı. Ama bizde bakan, milletvekili oluyor; sonra dönüp arkasına bakmıyor. Mesela Fransa’da eski cumhurbaşkanları yerel yönetimlerde görev aldı. Bakanlık ve başbakanlık yapan Alain Juppe Bordeaux Belediye Başkanlığı yaptı. Jack Chirac Paris’te belediye başkanıyken aynı zamanda Fransa Başbakanı’ydı. Ama bizdekiler bir kenarda oturup olaya ‘bilirkişi’ olarak bakıyor. Bilgi ve birimlerini doğdukları bölgelerde halkın hizmetine sunmaları lazım. Olaya ‘attan inip eşeğe binmek’ olarak bakmamalıyız.”
TOPLU TAŞIMA KÜLTÜRÜ
“Gişeleri il sınırına koymamız lazım. O zaman şehre dışarıdan gelen araçlar, farklı bir ücret ödeyerek içeri girecekleri için arabalar il sınırında kalır. İşlerini de toplu taşımayla hallederler. Bizim de il sınırına toplu taşıma araçlarını, metrobüsü, treni, otobüsü götürmemiz lazım.”
PERSONEL HİJYENE DİKKAT ETMELİ
Otobüslerle dolmuşlar aynı paralelde çalışınca trafiği olumsuz etkiliyor. Dolmuşlar; otobüs, metrobüs ve tramvaya paralel değil, bunları kesecek şekilde dikey çalışmalı. İstanbul’daki bir diğer sorun da, gürültü kirliliği ile restoranlardaki personel temizliği. Almanya’daki örnekler gibi restoranlarda çalışanlar için özel soyunma odaları ile duşlar yapılmalı.
HER YERE BİSİKLET!
“Almanya ve İspanya şehirlerindeki örnekler gibi mümkün olan yerlerde bisiklet kültürü yaygınlaşmalı. Mümkün olan mahallelerde bunun kültürünü oluşturmak lazım.”
NEBAHAT KOÇ/ Akşam Gazetesi