22 / 11 / 2024

Kayıp antik kent Germanicia gün yüzüne çıktı!

Kayıp antik kent Germanicia gün yüzüne çıktı!

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Hititolog Ayşe Ersoy, “Germanicia Antik Kenti ve Mozaikleri” konulu konferans verdi. Ersoy, yapılan kazı çalışmalarıyla Germanicia Antik Kenti’nin Kahramanmaraş’ta olduğunun kesinleştiğini bildirdi...




Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Hititolog Ayşe Ersoy, “Germanicia Antik Kenti ve Mozaikleri” konulu konferans verdi. Ersoy, yapılan kazı çalışmalarıyla Germanicia Antik Kenti’nin Kahramanmaraş’ta olduğunun kesinleştiğini bildirdi.


ÇÜ Arkeoloji Kulübü tarafından düzenlenen ‘Arkeoloji Konferansları’nın ilkini veren Hititolog Ayşe Ersoy, Kahramanmaraş’ta 2007 yılında kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan ve kazısı hâlen devam eden Germanicia Antik Kenti ve mozaikleri hakkında önemli bilgiler verdi. 


Ersoy, antik haritalarda Germenicia Antik Kenti’nin Kahramanmaraş’ta bulunduğunun gösterilmesine rağmen, hiçbir mimari kalıntının günümüze kadar gelmemiş olması nedeniyle, bugüne kadar bilim çevrelerince yerinin tespit edilemediğini belirterek, “Ancak kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan mozaiklerle, kayıp kent Germanicia Antik Kenti’nin Kahramanmaraş’ta olduğu kesinlik kazandı.” dedi.


Tesadüfen bulunan mozaiklerin, toprağa gömülen 1500 yıllık Antik Kent’i gün yüzüne çıkardığını ifade eden Ayşe Ersoy, “Kent antik Roma’da kendine ait para bastıracak kadar önemli ve ihtişamlı bir şehir olmasına rağmen, uğradığı istilalar ve yangınlar sonucu yakılıp yıkılarak toprağın derinliklerine gömülmüş. Tam 1500 yıl sonra bulunan mozaikler, Antik Kenti gün yüzüne çıkardı.” dedi.


Hititolog Ayşe Ersoy konuşmasında, “Vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiren Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü, halkın gösterdiği farklı yerlerde 2007 yılında kazı çalışmalarına başladı. Germanicia Antik Kenti ve Mozaikleri ile ilgili yapılan kurtarma kazıları ve sondaj çalışmalarıyla, birçok mozaik ve kent kalıntısı ortaya çıkarıldı. 14 ayrı alandan çıkarılan ve tescili yapılan mozaiklerin, ‘Geç Roma - Erken Bizans Dönemi’ne ait olduğu anlaşıldı. Bu mozaikler, o döneme ait birçok yaşam tarzı hakkında da bize önemli bilgiler veriyor. Güç ve zenginliğin simgesi olan villaların tabanlarını süsleyen mozaikler üzerinde, Germanicia’nın günlük ve sosyal yaşamını tasvir eden figürler bulunuyor.” şeklinde konuştu.


GERMANİCİA ANTİK KENTİ VE MOZAİKLERİ TEZ KONUSU OLDU

Ortaya çıkarılan mozaikler sayesinde antik kentin, faunası, florası, sosyal yaşantısı ve kültürünün günümüze taşındığını da dile getiren Ayşe Ersoy, “Antik kente ait mozaikleri, Anadolu mozaikleri arasında eşsiz ve önemli kılan, bugüne kadar hiçbir mozaikte bulunmayan dönemin villalarının üzerinde işlenmiş olmasıdır.” dedi. “Germanicia Antik Kenti ve Mozaikleri”nin Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde tez konusu olduğunu da bildiren Ersoy, Antik Kent ile ilgili yapılan çalışmaların kitaplaştırılacağını ifade etti.


Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleşen ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer, Akademisyenler ve Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferans, soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.



Sabah