18 / 04 / 2024

Karamanoğlu Sarayı kamuoyuna tanıtıldı!

 Karamanoğlu Sarayı kamuoyuna tanıtıldı!

Karaman Müze Müdürü Yıldız: "Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari yapının, 14-15. yüzyıllarda aktif halde kullanılan ve Karamanoğulları'na ait olduğu düşünülen idari yapı kalıntıları olduğu görüşü hasıl olmaktadır" dedi.



Karaman'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Karaman Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazının sonuçları, tanıtım toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı.


İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Karaman'ın önemli eğitim, kültür ve sanayi kenti olduğunu söyledi.


Karaman'ın tarihin her döneminde cazibe merkezi olarak kaldığını ifade eden Orta, kentin, burada yaşayan birçok medeniyetin izlerini ve bu geçmişe bağlı kültürel eserleri en yalın haliyle bünyesinde sakladığını dile getirdi.


Bu özelliğiyle Karaman'ın insanları zaman ve mekan ötesine götürdüğünü vurgulayan Orta, şunları kaydetti:


"Karaman, tarihin her döneminde cazibe merkezi olarak kalmıştır. Coğrafi konum itibariyle de jeopolitik bir değere sahip olan Karaman, doğusunda ve kuzeyinde yer alan verimli ovaları ve Anadolu'yu güneye bağlayan ticaret yollarıyla, paylaşılamayan yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Birçok medeniyet bu topraklara sahip olmak için birbirleriyle savaşmıştır. Karaman, zaman tünelinde yaşanan istilaların görgü şahididir."


- "Karaman Kalesi açık hava müzesi haline getirilecek"


Karaman'ın tam ortasında bulunan Karaman Kalesi'nin çok önemli bir yapı olduğunu ve şimdiye kadar iç kalede bir kazı yapılmadığını anlatan Orta, Karaman'da yaşayan her medeniyetin o bölgede yerleşim gösterdiğini, kalenin bir höyüğün üzerinde yer aldığını ifade etti.


Yapılan kazının, Karaman tarihinin gizli kalmış sayfalarına ışık tuttuğuna işaret eden Orta, "Bu sene Karaman Kalesi'nde tarihinin en büyük restorasyonu yapılacak. Daha sonra kale bir açık hava müzesi haline getirilecek" dedi.


Karaman Müze Müdürü Abdulbaki Yıldız da Karaman Kalesi'ndeki kazının 7 Temmuz 2013'te başlayıp 31 Aralık tarihinde sona erdiğini söyledi.


- Üzerinde "Yüce İbrahim" yazan mermer kitabe 


Yapılan kazıda heyecan verici buluntulara rastlandığının altını çizen Yıldız, şöyle devam etti:


"Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mimari yapının, 14-15. yüzyıllarda aktif halde kullanılan ve Karamanoğulları'na ait olduğu düşünülen idari yapı kalıntıları olduğu görüşü hasıl olmaktadır. Zira bu yapının kabul ve taht salonu, hazine odası, mescit, dizdar odası, konuk odaları, hamam gibi bölümleri ortaya çıkarılmıştır. Dizdar odasında yapılan kazı çalışmalarında, üzerinde Osmanlıca Yüce İbrahim yazan kırık ve eksik durumda mermerden bir kitabe ortaya çıkarıldı. Bu da bize yapının Karamanoğlu İbrahimbey'e ait olabileceğini göstermektedir. Yapı kompleksi içerisinde 2 adet tuvalet ile her mekanda su haznelerinin bulunması, burada yaşayanların çok medeni ve hijyene önem verdiklerini göstermektedir. Kazı çalışmalarında çok sayıda yangın tabakasına rastlanmıştır. Bu da kalenin düşmesinden sonra sarayın yakıldığı fikrini ortaya koymaktadır. Çalışmalarda sarayda günlük kullanılan malzemelerle değerli objelerin bulunmaması da buranın talan edildiğini göstermektedir. Buluntular üzerinde çalışmalar devam ediyor."


AA