Kağıthane Belediye Başkanı Kılıç: "Günün koşullarına göre vadiyi yeniden planladık. Eğitim, bilişim ve teknoloji merkezi olarak vadide planlama yaptık. Hızlı bir şekilde dönüşüm devam ediyor" dedi.
Deniz suyu takviyesiyle Kağıthane Deresi eski günlerine döndürülürken, fabrikaların yerini de milyon dolarlık rezidanslar, mesire ve sosyal donatım alanları, teknoloji, eğitim ve bilişim merkezi alacak
Kağıthane Belediye Başkanı Kılıç: "Günün koşullarına göre vadiyi yeniden planladık. Eğitim, bilişim ve teknoloji merkezi olarak vadide planlama yaptık. Hızlı bir şekilde dönüşüm devam ediyor"
Osmanlı döneminde eğlence ve dinlencenin merkezi, 1950'lerde ise ağır ve kimya sanayinin beşiği olan Kağıthane'deki Cendere Vadisi, eski günlerine kavuşuyor. Deniz suyu takviyesiyle Kağıthane Deresi eski günlerine döndürülürken, fabrikaların yerini de milyon dolarlık rezidanslar, mesire ve sosyal donatım alanları, teknoloji, eğitim ve bilişim merkezi alacak.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, AA muhabirine açıklamasında, Cendere Vadisi'nin İstanbul 'un en önemli hava koridorlarından biri olduğunu belirterek, bu vadinin Haliç ve çevresinin 1950'li yıllarda planlanmasıyla sanayi alanı olduğunu söyledi. Günümüzde sanayinin şehrin içinde bulunmasının doğru olmadığını düşündüklerini ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
"Günün koşullarına göre vadiyi yeniden planladık. Eğitim, bilişim ve teknoloji merkezi olarak vadide planlama yaptık. Hızlı bir şekilde dönüşüm devam ediyor. Üniversiteler ve kolejler gelmeye başladı. Sanayi bölgelerinin yerlerinde mağazalar oluşmaya başladı. Gezi alanları ve mesire alanları da oluşturduk. Şehrin merkezinde çok önemli ve merkezi bir dönüşüm bölgesi oluşturmuş olduk. Hemen buradan karşımıza baktığımızda kalkan fabrikaların yerine kurulmuş olan yeni yapıları görüyoruz. Karşımızda sanayi tesisi gözüküyor. O tesisin mühürlenme işlemi yapıldı. Orada da mağazalar olacak otel yapılacak. Kalkan sanayi bölgelerinin bir bölümü de yol olarak değerlendirilecek. Boğaz'ın suyunu getiren Kağıthane Deresi bölgesi de mesire, park, yürüyüş alanı olacak."
- Derenin ıslah çalışmaları
Kağıthane Deresi'nde ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirten Kılıç, ilçede yağışlarda son yıllarda sorun yaşanmadığını söyledi. Derenin Karadeniz'in suyu ile takviye edildiğine değinen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kağıthane'nin tüm sokak ve caddelerine yağmur suyu kanalları yaptık. 70 bin metreye yakın yağmur suyu kanalı döşedik. Göreve geldiğimizde tüm basın Kağıthane'ye koşardı ama artık hamdolsun o yağışlarda son yıllarda herhangi bir risk yok. Derenin ıslah edilmiş çalışmalarını görüyoruz. Kağıthane sınırları için 100 metre alan kaldı, ıslah edilmemiş o da yapılacak. Dere ıslah çalışmaları ilçe içerisinde aşağı yukarı tamamlandı. Dere ıslah çalışmalarının dışında derenin kenarlarının yürüyüş ve gezinti alanı olarak değerlendirilmesi çalışmaları olacak. Kentsel dönüşümle de evler ortaya çıktı. Cendere Vadisi de dönüştürülen alan içerisinde çok önemli bir yer oluşturuyor."
- Cendere Vadisi Projesi
Tarihi Demiryolu ve Sadabad Projesi ile Cendere Vadisi’nde 1/5000'lik plan çalışmaları tamamlanmış, 1/1000'lik plan çalışmaları tamamlanıyor. Cendere Vadi'sinde bulunan ve çevre kirliliğine neden olan büyük fabrikaların bacasız işletmelere dönüştürülmesine çalışılıyor.
Proje kapsamında sanayi alanı olmaktan çıkarılıp ticari alan olarak düzenlenen imar planlarındaki yapı izni 0,40 emsalden 1,20 emsale çıkarılarak bu yönde teşvik sağlandı. Ayrıca rekreasyon alanlarının inşası ile alanın tamamen kurtarılması öngörülüyor.
Doğa ile uyumlu sistemler de kullanılarak dere ıslah hattının kenarına yerleştirildiğinde raylı ulaşım, vadinin kullanımını artıracak önemli bir araç haline gelecek.
AA