28 / 03 / 2024

İzmir teleferiği yarın hizmet vermeye başlayacak!

İzmir teleferiği yarın hizmet vermeye başlayacak!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AB standartlarına göre yenilenen Balçova Teleferik Tesislerini gezdi, teleferiğin ilk seferini gerçekleştirdi.


Makine Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi'nin kullanılmasının sakıncalı olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği raporu üzerine 2008 yılında kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri, yarın yeniden hizmet vermeye başlayacak.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AB standartlarına göre yenilenen Balçova Teleferik Tesislerini gezdi, teleferiğin ilk seferini gerçekleştirdi.


Tesisin 1974 yılında açıldığını kaydeden Kocaoğlu, 2008 yılında makine mühendislerinin, teleferiğin güçlendirilmesi gerektiği doğrultusundaki raporu üzerine kapatıldığını hatırlattı.


Kocaoğlu, güçlendirme aşamasında AB mevzuatında insan taşıyan hava araçlarıyla ilgili yönetmelikte yapılacak değişikliğin beklendiğini ifade ederek, "3 defa ihale süreci yaşandı. Hepimiz üzüldük. 2013 yılında ihale süreci bitti. Yarından itibaren halkımıza hizmet verecek. Toplam maliyeti 15,5 milyon lira. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı yaşanan gecikme için affınızı diliyoruz" diye konuştu.


Tesislere gelenlerin İzmir'in körfez manzarasını kuş bakışı görebilmesi için, kabinlerden indikten sonraki giriş bölümünde seyir terası oluşturuldu. Ayrıca kurulan dürbünlerle de manzara izlenebilecek. Tesiste seyir teraslarının yanı sıra piknik alanlar bulunuyor. Tesis, 10.00-23.00 saatleri arasında hizmet verecek. Tesisin gökkuşağı renklerindeki kabinleri ile saatte bin 200 yolcu taşınabilecek. Sekizer kişilik kabinlerle yapılan yolculuk, 2 dakika 42 saniye sürecek. 


Yenileme süreci

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'ne teknik inceleme yaptırmış ve bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının sakıncalı olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtilmişti.


Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 yılında tesisleri kapattı. Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya konulacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre beklemeye alındı.


Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın "İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmelikleri"ne ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de ihale süreci başlatıldı. Ancak kısa süre içinde gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi. Daha sonra gerçekleştirilen 2. ihale ise Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 Haziran 2012 tarihinde 3. ihale sürecini başlattı. 14. Bölge İdare Mahkeme kararı ve buna dayalı Kamu İhale Kurulu kararına uyularak 2013 yılının Mart ayında sözleşme imzalayarak işin projelendirme ve yapım süreci resmen başlatılmış oldu.


AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri