Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İzmir’in Selçuk ilçesinde onarılıp yeniden düzenlenen Efes Müzesi'nin açılışını yaptı.
Bakan Ömer Çelik, açılış öncesinde yaptığı konuşmada, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Efes’in asıl listeye alınması için çalıştıklarını belirtti.
“Üzerinde bulunduğumuz coğrafya her bakımdan dünyanın gözbebeği” diyen Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Barındırdığı kültürel miras bakımından da dünyanın eşsiz mücevherlerine sahip. Anadolu’nun en kıymetli yerlerinden bir tanesi İzmirimiz. İzmir’de de hem Batı düşüncesine hem Doğu düşüncesine kaynaklık eden geçmişin en önemli felsefe okullarının bulunduğu, önemli siyasi bir merkezinin şu anda tam üzerindeyiz.
Bu kuşkusuz herkes için heyecan verici ama bir Kültür Bakanı için ekstra heyecan verici bir unsur. Çünkü burada ortaya çıkan felsefe okullarının bu topraklarda tam da bu bölgede dolaşan düşünürlerin yazdıklarına, Doğu ve Batı düşüncesini nasıl etkilediklerine bakarsanız, bu topraklarda Efes’te ortaya çıkan düşünürler, fikirler söz konusu edilmeden dünya tarihinin, Batı felsefesi tarihinin ya da Doğu felsefesi tarihinin hiçbir şekilde yazılamayacağını görürsünüz.
Bu nedenle buraya alabildiğince özen göstermek, kaynak aktarmak, korumak Bakanlığımızın en önemli görevlerinden bir tanesidir. Burayı korumak aynı zamanda Batı ve Doğu düşüncesine duyulan saygının da gereğidir.
Efes 1994 yılından beri UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan, bu coğrafyada insanın ilk şehirleşme sürecine girdiği, M.Ö 6. binden M.S 19. yüzyıla kadar Ege ve Orta Anadolu arasındaki ticarette en önemli rolleri oynamış bir mekan. Burada tüm dünyanın gözbebeği olan çok değerli eserler var. Artemis Tapınağı tüm dünyanın dikkatinin üzerine yoğunlaştığı bir anıt. Odeon, Celsus Kütüphanesi, HadrianusTapınağı ve St. Jean Anıt Müzesi…
Bütün bunlar bütün dünyanın üzerinde ortak kültürel miras olarak mutabakata vardığı eserler. Dünyanın neresine giderseniz gidin bunlardan bahsettiğiniz zaman insanların ortak bir referans noktası olarak bunları dile getirdiğini görürsünüz.”
Efes’te ilk sistemli kazıların 1869 yılında başlatıldığını anımsatan Bakan Çelik, kazıların zaman zaman iyi zaman zaman kötü şartlarda bugüne kadar geldiğini söyledi. Çelik, şunları söyledi: “Bizim kültür politikamızın önceliği tüm bu alanlardaki eserleri korumak kadar bu eserlerin teşhir ve tanziminde dünyaya ne mesaj verdiğinin de daha net görülebilmesini sağlamak. Yani bunlar, ölü, geçmişte kalmış, cansız eserler değil. Bu eserlerin bugün için, bugünün dünyası için, bugünün çatışmaları, problemleri, bugün aradığımız cevaplar için söyleyecekleri çok söz var. Dolayısıyla yaptığımız her işe bu eserleri dile getirmek, bu eserlerin bize söylemeye çalıştığını daha çok anlamak için bakmak durumundayız.
Bu kadar çok sayıda ziyaretçiyi ağırlaması bizim için çok önemli ama bu ziyaretçilere buradan vereceğimiz mesajı yapılandırmak, bu mesajı konumlandırmak da bizim için çok önemli. Efes Müzesinin onarımı, teşhir ve tanzimi için 7 milyona yakın para harcandı. Daha da fazlasını hak eden bir yer. Bahsedildiği gibi çağdaş müzecilik anlayışıyla şu anada her türlü ziyaretçiyi kabul etmeye hazır bir durumda. Geçmişten itibaren Efes Ören Yeri’ne 4 milyon liraya yakın, Bergama Akrapol Ören Yeri’ne 1 milyon lira, Teos Ören Yeri’ne 2 milyon lira, Metropolis Ören Yeri’ne 1 milyon lira olmak üzere Bakanlığımızca toplam 8 milyon lira kaynak harcanması buraya verdiğimiz önemi gösteriyor.”
TOKİ Haber
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016