Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün şubat ayı öncesindeki açılışı öncesinde hazırlık çalışmaları son hızla devam ediyor. Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı...
Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nün şubat ayı öncesindeki açılışı öncesinde hazırlık çalışmaları son hızla devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, basın mensuplarının, çalışmaları görüntülemeleri için köprünün üzerinden görüntü almalarına izin verdi. Köprüde şubat ayında yapılması planlanan açılış öncesinde çalışmalar büyük bir hızla sürüyor. Zaman zaman 8 vagonlu tren de test geçişi yapıyor.
Açıldığında Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olacak Haliç Metro Geçiş Köprüsü, boynuzu andıran iki adet 55 metre yüksekliğindeki çelik kulesiyle dikkati çekiyor.
Mevcut Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde yer alan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan "eğik askılı cable-stayed" sistemiyle inşa edildi.
Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan, 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor.
Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı.
Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7) Haliç'te ise 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık da çakıldı.
Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4 bin 700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi. Yapımına 2 Ocak 2009'da başlanan köprü, 180 milyon liraya mal oldu.
Akşam