23 / 04 / 2024

Gölcük dönüşümle tepeden tırnağa değişecek!

 Gölcük dönüşümle tepeden tırnağa değişecek!

Kocaeli Emlak Murat Hamzaoğlu ve Gülender Sargın Yatırım Danışmanlık, kentsel dönüşüm konusunda ilk adımı atan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’i ziyaret etti.



Kocaeli Emlak Murat Hamzaoğlu ve Gülender Sargın Yatırım Danışmanlık olarak kentsel dönüşüm konusunda ilk adımı atan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’i ziyaret ettik. Tüm içtenliğiyle kentsel dönüşüm projesini bizlerle paylaşan Ellibeş, yaşanan depremin boyutuna bakılınca yenilenmek için 16 yılın aslında çok uzun olmadığını, buna rağmen oldukça iyi ilerleme gösterdiklerini anlattı. Maddi kayıplar 16 yıl gibi kısa bir sürede telafi edildi. “Alt yapı, üst yapı, sosyal, kültürel, sportif, sanatsal, sağlık ve eğitim tesislerimiz tamamlandı” diyen Ellibeş, geriye şehrin yenilenmesinin kaldığını, bunun da kentsel dönüşümle adım adım yapılması gerektiğini düşünüyor.

 

İLK ADIM DENİZEVLER

Belediye başkanımız Ellibeş’in büyük bir heyecanla anlattığı kentsel dönüşüm önemli merkezi noktaları kapsıyor. İlki; depremde çok büyük zarar gören Denizevler Mahallesi’nin komple yenilenmesi. Güçlendirme görmüş konutların var olduğu, afet bölgesinde bulunan ve yeni bir depremde kesinlikle çökecek bu bölge kentsel dönüşüm kapsamında baştan aşağıya yenilenecek. İkinci bölgeyse sanayi çarşısının bulunduğu mevkii.  Yeni adliye sarayı inşaatın başladığı bölge de kentsel dönüşüm çerçevesinde tamamen yenilenecek.

 

SANAYİ HİSAREYN’E

Yapılan planlamaya göre görsel olarak oldukça kötü durumda olan ve ilçenin göbeğinde kalan sanayi, Hisareyn bölgesinde 105 bin metrekarelik bir alana taşınacak. Bakanlar Kurulu’ndan tüm proje onayları çıktıktan sonra. Hisareyn de belirlenen bölgeye yeni sanayi çarşısı yapılacak, ardından eski sanayi esnafı oraya taşınacak ve eski sanayi bölgesi tamamen kaldırılacak. Dönüşümlere tüm esnafın destek olduğunu hatta bir an önce başlanmasını istediklerini belirten Ellibeş, esnafın ve konut sahiplerinin desteği olmadan bu işin altından kalkılmasının imkansız olduğunu anlattı.


İMAR  VE KAT İZNİ

Yıkılacak tüm binalara karşılık gelebilecek şekilde konut ve dükkan üretilecek olan kentsel dönüşüm projesinde gerekli ve uygun yerlerde imar 5 hatta 6-7 kata kadar yükselecek. Ellibeş, en hassas noktanın Amiral Sağlam Caddesi’ni içeren yaklaşık 41 bin metrekare bir alan olduğunu söylüyor. Başkanın açıklamasına göre; sıkışmış bu merkezde ticaretin idame ettirilmesi, bu nedenle hareketlenmenin neredeyse imkansız olması bölgeyi en kıymetli yer haline getiriyor. Görünen o ki üçüncü adım olan bu bölge kentsel dönüşümün en zorlu ve en önemli noktasını teşkil edecek.

 

BU KEZ HERKES KAZANACAK

Kentsel dönüşüm bölgelerinde yer alan tüm konut ve dükkan sahipleri yine aynı yerde ama yepyeni konutların sahipleri olacak. Bu çalışmayı “Yerinde Dönüşüm” olarak tanımlayan Ellibeş, “Dönüşüm bölgesinde orta hasarlı olan, 70 bin TL’ye bile satılamayan evin yerine yenisini yapacağız ve yeni evi rayiç bedelinden değil imalat bedelinden mal sahiplerine vereceğiz” diyor. Bu noktada konut sayısının kurtarması için zemin+5 katın yeteceği düşüncesinde olan Ellibeş, kazanç elde etmek için gereksiz yere gökdelenler yapmak durumunda olmadıklarını belirtiyor.

 

RANTA İZİN VERMEYECEĞİZ

70 bin TL’ye satamadığın 3+1 120 metrekare bir dairen var. Yarın aynı daire sıfır bina haline geldiği zaman hem de yepyeni bir şehirde, 200 bin TL’ye satabilirsiniz. Biz bu gayrimenkulü 120 bin TL’ye mal edeceksek, yine bu bedele hak sahiplerine vereceğiz. Böylece alıp satsalar da kar edecekler. Alım gücü olmayan gayrimenkul sahiplerine birebir denk gelebilecek yine aynı bölgeden daire teklif edeceğiz. Diğer yandan bu yeniliği isteyen halkımız 10 daire karşılığı 6 daire alamaya bile razı çünkü herkes bu değişimi istiyor” diyerek dönüşümün alım gücüyle etkilenmeyeceğini anlattı.



EMLAK FİRMALARINA AÇIĞIZ

Bu geniş kapsamlı kentsel dönüşüm projesine dahil olmak isteyen, inşaatlarda, değerlemelerde, alım-satımlara destek vermek isteyen, inşaat ve emlak sektöründeki firmalara kapılarını sonuna kadar açan Ellibeş, “Gelsinler projelerini dile getirsinler. Şehrin yenilenmesine katkı sağlasınlar” diyor. Ranta asla izin vermeyecek olan Ellibeş, güzel projelerle katkı sağlayacak herkesin emeğine de saygı duyduklarını dile getiriyor.

 

HER ŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ

Ellibeş, ilçe merkezinin ihtiyaçlarına köklü çözümler bulunacağını söylüyor. Konut ihtiyacı ve güçlenmesi gereken ticaretin haricinde; otoparktan sinemaya her türlü ihtiyacı içerecek bir dönüşüm planlanıyor. Bu dönüşümün tüm planları, esnafı ve konut sahiplerini ferah, imrenilecek bir ilçeye taşıyabilmesi yönünde yapılacak gibi duruyor. Biran önce diğer ilçelerimizin de benzer projelere imza atmasını umuyoruz. Gölcük Kentsel Dönüşüm Projesi’ni örnek almaları mümkün.

 

HERKESE ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM

Belediye başkanı Mehmet Ellibeş kentsel dönüşümü herkesle paylaştıklarını ifade ederek, “Muhalefete anlattım, kentin dinamiklerine anlattım. Kent konseyinin gündemine getirdim gizli saklı hiçbir şey yok” dedi. Kentsel dönüşümü çok isteyen ve uygulamak için elinden gelen her şeyi yapmaya çalışan Mehmet Ellibeş, bundan sonrada Gölcük kentsel dönüşümü anlatmaya devam edeceğini ifade etti. Bunun bir başlangıç olduğunu, bundan sonra iki bölgede uygulanacak kentsel dönüşümden sonra tüm Gölcük’te uygulanabileceğini söyledi.

 

YA OLACAK YA OLACAK…

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş öyle inanmış ki kentsel dönüşüme neredeyse, “Ya olacak, ya olacak” der gibiydi. İlimizde ilk kez kentsel dönüşümü uygulayan belediye başkanı olarak kutlamak gerekiyor Ellibeş’i. Bize göre, Gölcük halkı da başkan Ellibeş’in arkasında durmalı. Gölcük halkı an itibariyle anlamayacaktır ama inanın çok zor bir işin altına elini sokuyor Ellibeş. Kimsenin cesaret edemediğini yapmaya çalışıyor. Kimse bu projenin altında bir şey aramasın. Kentsel dönüşüm Gölcük için bir şans, Mehmet Ellibeş başkan da.

 

ELLİBEŞ BAŞKAN’A TEŞEKKÜRLER

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’e şahsım ve Bizim Kocaeli Gazetesi olarak teşekkür etmek istiyorum. Misafirperverliği ve bize çok içten bir şekilde kentsel dönüşümü anlatmaya çalıştı. Bizler gayrimenkul danışmanı olduğumuz için anladık ama önemli olan Gölcük halkının bunu iyi anlaması.


Bizim Kocaeli 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri