19 / 04 / 2024

Giresun'da köylülerin HES isyanı!

 Giresun'da köylülerin HES isyanı!

Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Hisarcık köyünde Bayburtlu ile Yarbaşı mahalleleri sakinleri, ilçeye bağlı Kanlıca köyündeki HES'e su taşıyacak olan toplama havuzunun arazilerine yapıldığını iddia ederek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler...



Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Hisarcık köyünde Bayburtlu ile Yarbaşı mahalleleri sakinleri, ilçeye bağlı Kanlıca köyündeki Hidroelektrik Santrali’ne su taşıyacak olan su toplama havuzunun arazilerine yapıldığını iddia ederek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.


Hisarcık Köyünün Bayburtlu ile Yarbaşı Mahalleleri arasına kurulan havuzun inşaatı nedeniyle susuz kaldıklarını ve arazilerine giremediklerini anlatan köylüler, kendilerinden habersiz arazilerinde kamulaştırma yapıldığını belirttiler.


2011 yılında Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nden aldıkları belgede kamulaştırılan alanın tarım ve iskan alanı olduğunu ifade eden arazi ortaklarından Hasan Özdemir, “Bizim tarım arazilerimiz kadastro sonucu orman arazisi oldu. Elimizde bununla ilgili belgemiz var, ama bize sorulmadan kamulaştırma yapıldı. Dilekçe verdik ama bir sonuç çıkmadı. Yetkililer bize sahip çıkmadı” dedi.


Arazilerinin kendilerine bilgi verilmeden kamulaştırıldığını iddia eden Özdemir, “Baraj inşaatı başlarken bize araziye girilmeyeceğini söylediler. Ancak kısa bir süre önce arazilerimizin kamulaştırıldığını öğrendik. Kamulaştırma ile ilgili bir ilan bize duyurulmadı, bir bedel de verilmedi. Muhtar bilgisinin olmadığını söyleyerek ‘Hakkınızı arayın’ diyor. Kaymakamlık başta olmak üzere başvurduğumuz hiçbir yerden sonuç çıkmadı. Şirket yetkilileri de bize ‘Yerlerin Orman Arazisi olduğunu, devletten kiraladık’ diyor. Bütün başvurduğumuz yerlerden olumsuz yanıt aldık. Haklarımızı nasıl alacağız bilemiyoruz” diyerek yaşadıkları süreci anlattı.


Su toplama havuzunun yapıldığı yerin kendilerine ait olduğunu ancak arazilerine girmelerine izin verilmediğini kaydeden Özdemir, “Arazime ev yapmak istiyorum ama giremiyoruz. Bu arazilerde su kalmadı, otlağımız kalmadı. Hayvanlarımız telef oldu. Okul yerimiz var, köprü sözü verdiler ama yapmayacaklarını söylüyorlar. Havuzun üzerine yapılan köprüyü de kullanacağımızı belirttiler ama şimdi de onu kullanamazsınız diyorlar. Çaresiz kaldık, devletimizden yardım ve destek bekliyoruz” diye konuştu.


Konuyla ilgili açıklama yapan Üçtepe Belediye Başkanı Harun Öztürk ise konunun yargıda olduğunu belirterek şirket yetkililerinin bu sonuca göre hareket edeceklerini ifade ettiklerini kaydetti. Öztürk, “Şirket yetkilileri bize ‘Mahkemenin sonucuna göre vatandaş haklı ise vatandaşa, eğer yer hazineye aitse her iki şekilde de ödeme yapılacak. Biz toplum adına yol, su, köprü gibi ihtiyaçları da gidereceğiz’ dediler. Şu an sonucu bekliyoruz” dedi.



Haber Erciş