27 / 04 / 2024

Gelibolu, açık hava müzesi oluyor!

 Gelibolu, açık hava müzesi oluyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan,, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı hazırlıkları kapsamında bölgenin yeni bir çehreye bürüneceğini, bunun için çalışmaların sürdüğünü söyledi.


Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı dolayısıyla yapılacak çalışmayla Gelibolu Yarımadası, açık hava müzesine dönüştürülecek. Siper ve mevzilerde kazılar yapılacak, gezenler savaşı yaşayacak.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan  Başkanı Mehmet Gürkan,, Çanakkale Savaşları’nın  100’üncü yılı hazırlıkları kapsamında bölgenin yeni bir çehreye bürüneceğini, bunun için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Daha önce “milli park” konumunda olan bölgenin bu statüsünün kaldırılıp tarihi alan başkanlığı olmasının ardından Gelibolu Yarımadası’nın dünyada tanınırlığının attırılması, bölgeye gelen ziyaretçilerin büyük zaferi  daha iyi algılayabilmelerini sağlamak amacıyla bazı düzenlemelere gittiklerini ifade eden Gürkan, tarihi yarımadanın yeni çalışmayla açık hava müzesi kimliğine bürüneceğini belirtti.


Siper ve mevzilerde arkeolojik kazıya benzeyen nitelikte kazılar yapılacağını, bölgede adeta bir savaş arkeolojisi çalışması yürütüleceğine işaret eden Gürkan, şöyle konuştu, “Bu çalışmalar sonucunda savaşta yaşanan olaylarla ilgili, savaşla  ilgili çok sayıda ayrıntıya ulaşacağımıza inanıyorum. Açık hava müzesi haline dönüşecek alana gelecek olan ziyaretçiler, birilerinin anlatmasına gerek kalmadan alanı algılayabilecekler. Hem ellerindeki belgelerden, hem tanıtım ve yönlendirme levhalarından hem de gördükleri düzenlemelerden alanın anlatılmasına ihtiyaç  duymadan, herhangi birisinin anlatmasına ihtiyaç duymadan alanı doğrudan doğruya algılayabilecekler.” Gürkan, 100’üncü yıl törenlerinin ardından uygulamaya geçeceklerini ifade etti.


Vatan