05 / 05 / 2024

Fikri Işık: Türkiye zaman kaybetmeden elektrikli otomobil üretimine geçmesi gerekiyor!

Fikri Işık: Türkiye zaman kaybetmeden elektrikli otomobil üretimine geçmesi gerekiyor!

76 milyon Dolar a mal olan Hyundai Assan Hanil Plastik Tampon Boyahanesi Plastik enjeksiyon, kapı paneli, boyalı tampon ve koltuk üretim hatları yatırımlarının resmi açılış töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katılımlarıyla gerçekleşti.



5 YÜZ İSTİHDAM SÖZ KONUSU


Sadece Kore savaşı ile Korelilerle başlayan bir ilişki olmadığım belirterek sözlerine başlayan Bakan Işık, "Sadece devletten devlete değil, halktan halka bir iletişim var. İlişkilerimiz köklü ama kalıcı olması için ticaretle bunları taçlandırmak lazım. 20 Milyon Dolarlık bir yatırım yolda. Ticarette bisiklete binmek gibi sürekli pedal çevrilmeli. 5 yüz yeni istihdam oluşuyor. İstihdamı aynı zamanda bu kentin vekili olarak çok mu çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı.Bu tesisle birlikte 150 Milyon Dolar fazla ihracat yapılacağını aktaran Işık, "Ak Parti iktidarı olarak bir yerli üretim iki teknolojik üretim alanlarına önem veriyoruz. Sadece finansal yöntemler ülkeleri tek başına ayakta tutmaz. Üretime dayalı ekonomiler krizlerden daha az zarar görür. Bu nedenle üretimi artırarak yola devam etmeliyiz. TBMM'de 4 kanun maddesi üretimle ilgili yasa geçti ve bunlardan en önemlisi ülkemizde üretilemeyen ve ihraç edilen ürünlerin muhakkak belirli parçalarının yerli üretimle desteklenmesinin şartını koyduk. Yüksek Teknolojik ürünler üretirsek 500 milyon dolarlık ihracat bizim için hayal olmaz" dedi. 


HİBRİT ARAÇ İSTEĞİ


Ülkemizde 157 Ar- Ge merkezi olduğuna dikkat çeken Işık, "Ar- Ge personel sayısı 50'den 30'a çekilince Ar- Ge merkezlerinin sayısı da artacak bu merkezlerde yapılacak çalışmaları 100 TL'yi buluyorsa bunların 40 TL'sini devlet geriye kalanının özel sektör karşılıyor. Hibrit araçların artık üretilmesi gerekiyor. Bu anlamda özel sektöre her türlü yardıma hazırız" diyerek bu konudaki isteğini de belirtti. Sonrasında Plaket takdimi gerçekleşti. Kübra TÜRKAN Hyundai Assan Hanil Plastik Tampon Boyahanesi Plastik enjeksiyon, kapı paneli, boyalı tampon ve koltuk üretim hatları yatırımlarının resmi açılış töreni dün Asım Kibar Organize Sanayi bölgesinde gerçekleşti. Programa başta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcıları Mustafa Guni, Şükrü Çakır, Aziz İnci, İzmit Kaymakamı Osman Kaymak, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Yangseok Ryu, Kibar Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Asım Kibar, Ali Kibar, Haluk Kayabaşı ve Temel Saka dışında çok sayıda davetli katıldı. 


SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜLERİNDEN 


1996 yılında Kibar Holding ve Güney Kore Otomotiv yan Sanayi firması Hanil E-Hwaortaklığı ile kurulmuş olan Assan Hanil ilimizdeki 40 bin metrekare kapalı alan toplam 70 bin metrekarelik fabrikası ve yaklaşık bin 100 kişilik kadrosuyla hizmet vermeye devam ediyor. 2013 yılında 126 milyon dolarlık cirosu ve bu yılda bütçelenmiş 205 milyon Dolar ile sektörünün en büyük temsilcilerinden.

 

HEDEF YÜKSEK


 Müşteri portföyünü geliştiren firma, 2012 yılında Türk Hava Yolları ve THY teknik A.Ş. ile birlikte ülkemizde uçak koltuğu imalatını birlikte gerçekleştirmek üzere, ortak girişim şirketi kurarak TSİ Uçak Koltuk Üretimi Sanayi ve Ticaret A.Ş.çatısı altında, THY uçak koltukları imalatına başlamıştır. 2013 Temmuz ayında Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesinde Plastik Enjeksiyon ve Boyahane tesisini faaliyete geçiren firmanın bu tesiste yaklaşık 300 bin araç/set'lik koltuk iç ve dış prim parçası üretilmesini de hedefliyor. 



DIŞ TİCRET HACMİ HEDEFİMİZ YILLIK 10 MİLYAR DOLAR 


Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Yangseok Ryu, Depremden sonra 5 yıl üretimde zorlandıklarını, Ancak şu an ikinci fabrikalarını bile hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını ve en iyi araç tedarikçisi olmak istediklerini belirtti. Katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başlayan Ali Kibar," Güney Kore ve ülkemiz arasında arasındaki dış ticaret hacmi mevcut 7 milyar dolar yıllık seviyeden kısa bir süre içerisinde 10 milyar dolarlık hacme ulaşacağı beklenmektedir" dedi. 



HEDEFLERE ULAŞABİLİRİZ 


Kuruluşundan bu yana her gün daha da büyüdüklerine dikkat çeken Kibar, "Sadece hyundai assan için parça temin eden bir tedarikçi iken, 2005 yılı itibariyle ford otosan, sonrasında da ısuzu, honda ve karsan gibi önemli araç üreticilerinin de tedarikçileri arasına katılmıştır. Bugün itibarıyla assan hanil, Kocaeli'nde 1100 kişilik dinamik kadrosu ile üretim yapmakta olup, kadın istihdamına son dönemde özellikle önem veren kuruluşlarımız arasına girmiştir. 205 milyon Dolar ciroya ulaşması hedeflenen assan hanil, tam kapasiteye geçtiğinde yaklaşık yıllık 250 milyon dolar iş hacmine kısa sürede ulaşacaktır. Gelecekte de bölge ekonomisini güçlendirmeye devam edecektir" şeklinde konuştu. 


'SAYILI FİRMALAR ARASINDAYIZ'


 "Asım kibar organize sanayi bölgesindeki bu yatırımlarımızla; plastik tampon boyahanesi, plastik enjeksiyon, boyalı tampon, kapı paneli ve koltuk üretimi hatlarındaki 76 milyon dolarlık yeni yatırımımızı devreye almaktayız" diyen Kibar, "Assan hanil'in 2. tesisi olan 'plastik enjeksiyon ve boyahane tesisleri faaliyete geçmiştir. 

21 bin lik kapak alana sahip olan bu tesiste; yılda 1 milyon 250 bin adet koltuk, 1 milyon 200 bin adet kapı ve gövde paneli, 500 bin adet boyalı tampon üretimi hedeflenmektedir" dedi. Ayrıca, assan hanil olarak bünyelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış Ar Ge merkezini oluşturarak, Türkiye'de bu desteği almaya hak kazanan sayılı firmalar arasında olduklarını belirtti. 


UÇAKLARDA BİZİM KOLTUKLARIMIZ VAR



 Sayısız başarılarına bir yenisini daha eklemek suretiyle, assan hanil ile Türk Hava Yolları ve THY Teknik A.Ş. ile birlikte, Türkiye'de uçak koltuğu imalatım birlikte gerçekleştirmek üzere ortak girişim şirketini 2012 yılında kurduğunu hatırlatan Kibar, " TSİ uçak koltuk üretimi adı altında faaliyetlerine başlayan bu şirketimiz, yerli uçak koltuğu üretimini gerçekleştirmiştir ve Şubat ayından itibaren THY bünyesindeki uçaklara, yerli üretilen koltukların entegresini yapmaya başlamıştır. 2014 yılının, grubumuzun yine büyümeye devam edeceği bir yıl olacağını öngörmekteyiz. Çalışan sayımızın güncel rakamlar ile 7 bin kişiye ulaştığını belirtmekten mutluluk duyuyorum.2014 yıl sonu ciro hedefimizin yeni yatırımlarımızın da katkısı ile yaklaşık 6.2 milyar dolar olduğunu belirtmek isterim" diyerek tüm katılımcılara özel günlerinde yanlarında oldukları için teşekkürlerini sundu. 


ÜRETİM ÇEVREYİ KİRLETMEMELİ


 Karosmanoğlu," Üretim üssü bir ilimiz var. Kocaeli'nde çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi var. 

Sanyinin organize olması faydalı. Önceki yıllardaki gibi üretimin çevremizi kirletmesine izin vermiyor ve dünyanın en kaliteli ürününü üretiyoruz. Ama aynı zamanda çevreye duyarlı olarak bu üretimler gerçekleştiriyoruz.Çevre güzelliği gönlümüzü okşamak, varlıklı ve zengin olacağız ama doğayı koruyacağız. Bu münasebetle çevreye duyarlı olduktan için Kibar ailesini kutluyorum. Çevreye duyarak olmayanları uyarıyoruz. İstihdam alanları ülkemiz ve ilimiz açısından kazanç kapısıdır" dedi. 


YÜZDE 90 İHRACAT VAR 

Hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Vali Ercan Topaca, "2011 yılından beri Kibar ailesiyle birlikte dördünce bir tören gerçekleştiriyoruz. 

Burada ülkemizin küçük bir fotoğrafım görüyoruz. 

Burada üretilen ürünlerin yüzde 90 ihraç ediliyor bu ilimize katkı sağlıyor. Otomotiv sektörü sayesinde ülkemizin ulusal refahına katkı sunmaktayız. Ülkemizin koyduğu 500 milyon Dolar ihracat hedefine bu şekilde ulaşacağız" ifadelerini kullandı. 


KABA SANAYİ İSTEMİYORUZ 


Sanayi kuruluşlarıyla ilgili çevre sorunları yaşanabileceğini de ifade eden Topaca, "Burada da zaman zaman ufak tefek sorunlar olsa da yapılacak ortak projelere uyum sağlayan bir aile Kibar ailesi. Posco Çelik'i kuruluş aşamasında çok tartıştık ama doğa ile uyumlu bir sanayi yatırımı yaptılar yüksek teknolojiyi kullandılar. Artık Kocaeli seçici bir il kaba sanayi istemiyoruz. 





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler