29 / 03 / 2024

Fikirtepeliler hukuki sorunlarını tartışmak için toplandı!

 Fikirtepeliler hukuki sorunlarını tartışmak için toplandı!

Fikirtepeliler Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Öncülüğünde Divan Hukuk ailesi ile beraber; hukuki sorunları tartışmak ve çözüm yolları konuşup yol haritası çizmek için toplandı.


Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'nin düzenlediği Fikirtepe Toplantıları 3 '' Hukuki - Mimari Bilgilendirme ve Toplumsal İstişare Toplantısı '' 03.02.2015 salı akşamı 19:00 İLE 221:30 saatleri arasında Merpenköy Halis Kurtça Kültür Merkez'inde yoğun katılımla yapıldı.



Divan ve Can Hukuk Bürolarının ortak katılımı ile sunulan toplatıda Konuşmacılar


Av. İsmail Can , Av. Mete Can, Av. Ata Hazar Çınarlı, Av. Dila Çaltepe, Av. Meral Uysal ve Mimar Nuri Aydoğan Bey hazır bulundular.Divan Hukuk Avukatlarının açıklamalarının haricinde Emekli Hakim Av. Turan Ateş Bey'de konuk konuşmacı olarak talebimiz üzerine, vatandaşı bilgilendirici açıklamalarda bulundu.


Davelilerden toplantıya övgü ve mesajlı katılım


Merpenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan Hanımefendinin hazır bulunduğu toplantıyaKadıköy Belediye Başkan Yardımcıları Ülkü Koçar ve Mustafa Günalp'in yanı sıra , Mhpilçe Başkanı Zeki Cemal Çeliker ve Akp Kadıköy İlçe Başkanı İsa Mesih Şahin Beyler mazeret bildirip üzülerek katılamadıkları toplantının amacından ve düzenlenmesinden dolayı Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneğini tebrik eden telefonlar edip salondakilere selamlarını ilettiler.



Toplantı açılışı ve Moderatörlüğü ..

Toplantı içeriğinde Dernek Başkanı Yasin Bektaş'ın ilk açılış konuşması ve Fikirtepeliler olarak bakanlıktan taleplerini tekrar okuması ile beraber yapılan girişimler sonucu Fikirtepe'de kira desteğinin başlamasını anlattı. 02.02.2015 P.tesi öğlen Çevre ve Şehiriclik Bakanlığı İstanbul İl Binası önünde yaptıkları eylem ve pankart açma ile beraber sunulan dilekçeden bahsedip bunun bir başlangıç olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti



'' Yaptığımız girişimler sonucu Fikirtepeye Kira destek paylarının ödenmesi torba yasaya konulan bir madde ile gerçekleştirilmesini sağladık ama yetmez ! Tüm haklı taleplerimiz kabul edilene kadar eylemlerine  Ankara  'da dahil olmak üzere evam edeceklerini ve sonuna kadar haklarını korumak ve geleceklerini teminat altına almak için var güçleri ile çalışacaklarını '' söyledi



Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği bakanlıktan talepleri olarak 6 madde saydı.


1- Teminat ve Güvence

2 - Adil ve eşit sözleşme

3 - Adil ve şeffaf paylaşım ve şerefiyelendirme

4 - Ruhsat değil Sözleşme esnasında bağımısız bölümlerin paylaşımı

5 - Mevcut sözleşme içeriklerinin gözden geçirilip vatandaşların geleceklerinin sağlama alınmasının sağlanması ve sözleşme içeriklerinde mutlaka olmazsa olmaz fesih sebepleri ile beraber imza tarihinden itibaren proje başlangıç tarihlerinin yazılarak belirtilmesi

6 - Çantacı ve Emlakçı Firmaların ayıklanarak temzilenmesi


Yasin Bektaş özellikle , teminat - güvence , adil sözleme ve sözleşme esnasında paylaşım maddelerinin gerçekleştirilip insanların huzurla imza atmaları sağlanmadan kamulaştırma dahil tüm baskıcı uygulamalara karşı olduklarını devletin bunları firmalara sağlatamaması durumunda eğer böyle bir baskı uygulamayı düşünmesi durumunda bu güvenceleri kendisinin sağlaması gerektiğini aksi takdirde baskı uygulayamacağını belirtti.




Yasin BEKTAŞ'ın moderatörlüğünde Avukatların sırası ile aşağıdaki gündem maddelerini açıklayıp yorumlamalarının ardından vatandaşlar ile karşılıklı soru cevap bölümüne geçildi, herkesin kafasına takılan veya sorun yaşadığı durumlar hakkında hukuki ve mimari bilgilendirmeler yapıldı.


Av. İsmail Can, Av. Mete Can ve Avukat Ata Hazar Çınarlı Beyler sırası ile Toplantıda aşağıdaki hukuki ve mimari açıklamalar üzerine konuşmalar yaptılar ve bilgile paylaştılar ...


1- 6306 sayılı kanun ve içeriği

2- Afet Riskli Alan Uygulaması ve Yönetmeliği

3- Plan Notlarına göre Haklar ve Detaylar

4- 2/3 çoğunluk sağlanan yerlerde azınlıkların durumu ve hakları

5- Tüm kanuni uygulamalara yönelik haklar ve yöntemler

6- Kamulaştırılma ve hak savunulması

7- sözleşmelerin güncellenmesi

8- Kira desteği alınması, yapılması gerekenler ve kimler almaya hak kazanabilir?

9- Orandan ziyade metraja göre paylaşım

10- Şerefiyelendirme

11- Ortak alanlar 

12- Ek fazladan çıkabilecek veya olması zaruri alanlar

ve daha fazlası ile bilgilendirici açıklamalar yapılacaktır.




Avukatların ve Mimar Nuri Bey'in açıklamalarının ardından Vatandaşlardan gelen soru ve sorunlar  üzerine konuşmalar yapıldı.


Özellikle imzasını 3-4 yıl önce atmış ama kira yardımı başta olmak üzere, taksimat - paylaşım ve bir çok noktada aldandıklarını itiraf eden vatandaşların konuşmaları dikkatlerden kaçmadı.

Firmaların dayattıkları sözleşme şikayetleri başta olmak üzere, taksimatta adil olmayan yaklaşımlar ve kira destek payları üzerine gelen soruların haricinde özellikle gündemde olan kamulaştırma üzerine yoğun spekülatif yaklaşım ve hukuki açıklamaların oluşması dikkatlerden kaçmadı. 

Haklı sebeplerle geleceğini koruma altına almak isteyen vatandaşların hepsi, devletin uzlaşmaya yanaşmayan firmaların kamulaştırma yapılacak düşüncesi ile vatandaşla uzlaşmadığını söylediler. Vatandaşların ekseriyeti devletin kamulaştırma korkutması ile ticari firmalar lehine silah gibi kullanılmasını sağladığı serzenişinde bulunarak çekincelerini aktardılar.




Yasin Bektaş' tan Dernek ve vatandaşlar adına Konuşmacılara teşekkür ...


Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş ve tüm vatandaşlar verdikleri bilgiler ve açıklamalarından dolayı Divan Hukuk Bürosu Avukatları; Av. İsmail Can Bey'e, Av. Dila Çaltepe Hanıma, Av. Mete Can Bey'e, Av. Ata Hazar Çınarlı Bey'e, Av. Meral Uysal Hanıma , Mimar Nuri Aydoğan Bey'e ve Misafir konuşmacı Turan Ateş Bey'e ayrı ayrı teşekkür ettiler.


Tüm vatandaşların kafalarında oluşan soru ve sorunlara yönelik yapılan açıklamalar ve karşılıklı soru cevap açıklamalarının ardından toplantı sona erdi.




Fikirtepe Haber