04 / 05 / 2024

Faik Tütüncüoğlu: Çeşme'ye balık körfezi yapıyoruz!

Faik Tütüncüoğlu: Çeşme'ye balık körfezi yapıyoruz!

Kış turizmini geliştirmek için olta balıkçısı turistleri özendirecek " balık körfezi " çalışmalarına başladıklarını kaydeden Tütüncüoğlu, " Denizden turist de balıkçılar da boş dönmeyecek " dedi


Türkiye'nin turizmde öne çıktığı deniz, kum, güneşin yanı sıra su ürünlerinde de zengin bir bölge olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde denizlerin haricinde, 200'ün üzerinde göl ve yaklaşık 800 baraj gölünde de olta balıkçılığı yapıldığını açıkladı. Dünyada birçok ülke ve kentin bu kaynakları turizm alanında kullandığını ve milyarlarca dolar gelir sağladığını vurgulayan Tütüncüoğlu, ülkemizde bu konuda adım atılmamasının büyük eksiklik olduğunu kaydetti.


"Herkes kazanacak"

Turizm cenneti Çeşme'de bu alanda çalışmalara başladıklarını kaydeden Tütüncüoğlu, "İlçemizin kuzeyinde Ildırı köyünden başlayan, Şifne bölgesinin de dahil edildiği ve Dalyan Koyu'na kadar devam eden adalarla çevrili deniz alanını korunmuş balık denizi yapmak için kolları sıvadık" dedi. İşe bölgedeki balık popülasyonunu korumak ve artırmakla başlayacaklarını vurgulayan Tütüncüoğlu, "Balıkçılıkla geçinenlerin sofralarına daha fazla balık ve keselerine daha çok para girecek, oltayla avlananlar da boş dönmeyecek" dedi.


"Sonbaharda başlıyor"

Çalışma kapsamında denizin içinde daha önce belirlenmiş konumlarda otobüs, tren vagonları ve uçak batıkları ile yavru balıklar için gelişim alanı sağlayacaklarını kaydeden Tütüncüoğlu, "Uzun süredir kış turizmi için yürüttüğümüz çalışmalar da kış aylarında gerçekleşmeye başlayan gelişme de yavaş yavaş kendini gösteriyor. Bu projeyle bölge turizminin yanı sıra balık popülasyonunun artmasına da katkı sağlayacağız. Başta hafta sonları olmak üzere bölgede balıkçı tekneleriyle turlar düzenlenecek. Esnafa gelir sağlanacak" diye konuştu.

Çeşme'ye yaz aylarında gelen turist sayısının beklentileri fazlasıyla karşıladığını, fakat kışın aynı durumdan söz etmenin mümkün olmadığını söyleyen Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: "Yaz aylarının yıldızı olduk. Kış için çalışmaya başladık. Olta balıkçılığı turizmi tam yazın bittiği dönemde popüler oluyor. Eylül'den başlayıp Ocak ayının ilk haftalarına kadar devam ediyor. İlçenin sakinleştiği aylarda etkilerini gösterecek olan turizm, termal kaynakların yanı sıra kış aylarındaki hareketlenme üzerinde büyük etkinlik gösterecek."


"Tüketimin artırılması gerekiyor"

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, yıllık kişi başı balık tüketiminin komşumuz Yunanistan'da 27, İtalya'da 25, Japonya'da 70, İzlanda'da 90 kilogram iken Türkiye'de 8 kilogram olduğunu söyledi. Sektörün geleceği ve toplum sağlığı açısından önümüzdeki yıllarda bu rakamın en az 15 kilograma çıkarılması gerektiğini vurgulayan Öztürk, haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini anlattı. Öztürk, "Ülkemizde enerji ihtiyacının yüzde 52'si tahıl ürünleri, yüzde 4'ü et ürünlerinden, protein ihtiyacının ise yüzde 55'i tahıl, yüzde 10'u et ürünlerinden karşılanıyor. Beslenme alışkanlıklarımızın değiştirilmesi ve sofralarımızda balığa daha fazla yer verilmesi gerekiyor. Tüketimin artırılması için çok daha fazla tanıtım yapılması gerekiyor" diye konuştu.


Yeni Asır