Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü Projesi 60 ay sürecek. 24 milyon Euroya yakın bir bütçeye sahip olan projede 21,5 milyon Euroluk kaynak AB tarafından hibe olarak karşılanıyor.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Yaşam Köyü Projesi, Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler ve İnovasyon Projesi’nden hibe desteği alma hakkı kazandı ve Türkiye’de akıllı şehir oluşturulması konusunda önemli bir adım atıldı.
Toplamda 60 ay sürecek olan Yaşam Köyü Projesi’nin 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. 24 milyon Euroya yakın bir bütçeye sahip olan projede 21,5 milyon Euroluk kaynak AB tarafından hibe olarak karşılanıyor.
Kalkınma Bakanlığı, Akıllı Kent yapılanmasını tanımlaması ise şöyle: “Günümüzde kentlerin yasadıkları sorunları çözmeyi ve kentlerde yasayanların hayat kalitesini artırmayı amaçlayan “Akıllı Kent” çözümleri önem kazanmaktadır ve dünyadaki pek çok şehirde hızla uygulamaya geçirilmektedir. Akıllı Kent çözümleri temelde Kent Bilgi Sistemi (KBS) ve Coğrafya Bilgi Sistemi (CBS) gibi kentlerin bilgi teknolojileri altyapı sistemlerine bütünleşmiş ve gerçek-zamanlı bilgiye dayalı karar almayı mümkün kılacak şekilde hayata geçirilmektedir. Akıllı kent çözümleri enerji, su, ulaşım, kentsel hizmetler ve sağlık hizmetleri başlıkları altında incelenir. Bu doğrultuda, Akıllı Kentleri; gelişmiş bir Kent Bilgi Sistemine sahip, vatandaşların bütün hizmetlerden sabit veya mobil sistemleri vasıtası ile yararlanabildiği, her alanda bilgi dönüşleri sağlayan bütünleşik bilgi organizasyonu üzerine kurgulanmış kent yapılanmaları olarak tanımlayabiliriz.”
24 milyon Euro bütçe
Avrupa Birliği’nin araştırma ve yenilik programı Horizon 2020 (H2020) kapsamında hayata geçirilen Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler ve İnovasyon Projesi’nde Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, İspanya Valladolid ve Birleşik Krallık Nottingham belediyeleri ile birlikte yol gösterici nitelikte 3 yerel yönetim arasında yer alıyor. Toplamda 60 ay sürecek olan Yaşam Köyü Projesi’ nin 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. 24 milyon Euro’ya yakın bir bütçeye sahip olan projede 21,5 milyon Euroluk kaynak AB tarafından hibe olarak karşılanacak.
Projenin Bilişim Sorumluluğu:
Projenin bilişim ve iletişim teknolojileri, akıllı kart, biyometri ve güvenlik çözümleri üreticisi Ölçsan tarafından gerçekleştiriliyor. Ölçsan, Yaşam Köyü projesi için Şehir İzleme Portalı oluşturacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal, “Ölçsan olarak akıllı şehir başlığı altında, güvenlik ve gerçek zamanlı interaktif ve adaptif teknolojileri göz önünde bulundurarak çözümler üretiyoruz. Bu kapsamda Avrupa Birliği’nin ‘REMOURBAN under SCC1 call in Horizon 2020’ projesinin Türkiye’de ana yüklenicileri arasındayız. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin başarısına Akıllı Şehir İzleme Portali’mizle katkıda bulunacağız” yorumlarını yapıyor.
Proje Eskişehir’e neler kazandıracak
1-“Akıllı Şehir İzleme Portalı” oluşturulacak. Binalarda tüketilen enerjinin ne amaçla kullanıldığı; ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı izlenebilecek.
2-Binaların enerji verimliliklerinin artırılması için bina kabukları ve doğrama sistemleri yenilenecek.
3-Kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 elektrikli otobüs, iç hizmetlerde kullanılmak üzere 7 hibrit devreye sokulacak.
4-Yapılacak bina ve çevre aydınlatmaları LED armatürlerle değiştirilecek.
5-Isıtma ve sıcak su ihtiyacı için solar güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kurulacak.
6-Akıllı bisikletler için 6,2 kilometrelik yol düzenlenecek, 50’si elektrikli 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak.
7-Kentin farklı noktalarında enerjisini güneşten alan şarj istasyonları kurulacak.
8-Doğalgaz yerine enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulacak.
9-Eskişehir halkının projeye doğrudan katılımı desteklenecek.
TOKİ Haber
Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri