27 / 04 / 2024

Esenyurt'ta 49,5 derece hipertermal su bulundu!

Esenyurt'ta 49,5 derece hipertermal su bulundu!

Esenyurt Belediyesi tarafından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve İl Özel İdaresinden alınan gerekli izinler ile ilçede yapılan jeofizik çalışmalar sonucunda Jeotermal kaynağa ulaşıldı. Saadetdere mahallesinde 49.5 derecede hipertermal su bulundu...


Esenyurt Belediyesi tarafından Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve İl Özel İdaresinden alınan gerekli izinler ile ilçede yapılan jeofizik çalışmalar sonucunda Jeotermal kaynağa ulaşıldı. Saadetdere mahallesinde yapılan sondaj çalışmasın sonucunda bin 220 metreden 49.5 derecede hipertermal su bulundu.


İstanbul Üniversitesi’nin yapmış olduğu analizler sonucuna göre litre ölçümlerinde mineral seviyesi 37.248 mg/lt olduğu ve mineralli sular eşiği olan 1.000 mg/lt ‘nın çok üzerinde olmasından dolayı hipertermal su olarak geçtiği ifade edildi.


TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN ŞİFALI SUYU ESENYURT’TA


Esenyurt’ta bulunan hipertermal suyun mineral seviyesi ile Türkiye’nin en zengin şifalı suyu olduğunu ifade eden Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “Esenyurt’ta ki hipertermal su mineral seviyesi Ankara Kızılcahamam’ın termal suyundan yaklaşık olarak 15 kat daha yüksektir. Türkiye’deki bütün termal kaynaklardan mineral olarak çok yüksek olan Esenyurt’taki hipertermal su, bu özelliğiyle dünyada sayılı şifalı sular arasına girmiştir. İstanbul Üniversitesi analiz raporuna göre su içindeki minerallerin eşik seviyelere olan kıyasıyla tıp biliminde göre tuzlu su sınıfı, tuzla sınıfı, magnezyumlu ve kalsiyumlu mineralli su sınıfı, termomineralli su sınıfı ve florürlü, iyonürlü, bromürlü özel balneolojik su sınıflarında yer almaktadır” dedi.


ESENYURT ŞİFA SAÇIYOR


İstanbul Üniversitesi raporuna göre; dejeneratif eklem hastalıkları, inflamatuar romatizmal hastalıklar, yumuşak doku romatizmaları, bel ve boyun ağrıları, nevraljiler, inme sonrası dönem, ortapedik ameliyat ve kırıklar sonrası dönem, sedef hastalıkları, egzema, akne, wellness kürlere, preventif kürlere ve ileri yaşlılık kürler hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.


ESENYURT KAPLICALARI


Esenyurt Belediyesi, Saadetdere hipertermal tesisin yapımına başlayarak artık Esenyurtlu ve İstanbullu vatandaşların Yalova, Çanakkale, Bursa, Afyon ve Ankara gibi illerde bulunan kaplıcalara ve termal havuzlara gitmesine gerek kalmayacağını belirtti. Saadetdere mahallesinde inşasına başlanan termal tesiste havuz, spa, hamam, terapi, sauna gibi kaplıca tesisleri yer alacak.


Esenyurt gerçekleşecek kaplıcalar ve termal havuzlar sayesinde özel sektörün termal otelleri ve sağlık tesisleri yatırımı bekleniyor. Esenyurt Belediyesinin bu çalışması ile Esenyurt ’un gelişen ve modernleşen bir şehir olma yolunda tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca Esenyurt’a değer katan bu eşsiz proje ilçeyi İstanbul turizminin merkezi olması bekleniliyor.


Esenyurt Belediyesi tarafından Saadetdere Mahallesinde 31 Aralık Cuma günü saat 13:30 ‘da, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu tarafından temel atma töreni gerçekleşecek.


Mersin Haber