26 / 04 / 2024

Boğaziçi kesinlikle imara açılmayacak!

Boğaziçi kesinlikle imara açılmayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, "Yapılması düşünülen düzenlemede Boğaziçi kesinlikle imara açılmamaktadır" diye konuştu.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı hedefler doğrultusunda 1 milyon 300 bin konutun dönüşümünü sağladıklarını dile getiren Bakan Murat Kurum, acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut daha olduğunu, bu tespit çerçevesinde planlarını hazırladıklarını söyledi.

Bakan Kurum, bu dönüşümlere ilişkin İller Bankası Genel Müdürlüğü kanalıyla yapılan düzenleme çerçevesinde belediyelere 4 milyar Türk Lirası'na kadar finans desteği sağlayabildiklerini dile getirdi.


 

"Boğaziçi; CHP, AK Parti meselesi değildir"


Boğaziçi Kanunu'na ilişkin birçok milletvekilinin soru yönelttiğini söyleyen Kurum, şunları kaydetti:


"Boğaziçi; CHP, AK Parti meselesi değildir. Mesele Boğaziçi'nin gelecek kuşaklara bırakılma meselesidir. Meseleyi yetki alma verme kanunu olarak kimse görmemelidir. Boğaziçi ulusal bir sorumluluktur. Hepimizin üzerine düşen görevler vardır. Boğaziçi sorununu 16 milyon değil, 82 milyonun hatta tüm insanlığın sorunu olarak görüyoruz. Biz bugüne kadar hiçbir çalışmamızda millete rağmen hareket etmedik, hep milletimizle birlikte yürüdük. İçerisinde milletimizin menfaati olmayan hiçbir çalışmaya imza atmadık, atmayacağız. Planlama yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında değildir ve yapılması düşünülen düzenlemede Boğaziçi kesinlikle imara açılmamaktadır. Aksine tarihi, doğal dokusu ve silüetini koruyacak, yeşil alanları artıracak, boğazda kaçak yapılaşmayla mücadele edecek önemli adımların atılacağı düzenleme yapılacak. Bu düzenlemeye ilişkin yetki Meclisimizdedir. Bu konu yerel idarelerin çözeceği bir konu olmanın ötesine geçmiş ulusal bir sorun haline gelmiştir. Biz İstanbul'un incisi Boğaziçi'mizi; canımızı, yavrularımızı korur gibi koruyacağız" 


"İmar Barışı'ndan 23 milyar 954 milyon lira gelir elde edildi"

Nusaybin'deki konutların teslimlerinin sürdüğünü söyleyen Bakan Kurum, "Barış Pınarı Harekatı sırasında ilçemize isabet eden havan toplarından dolayı meydana gelen zarar ve ziyan tespiti yapıldı. Bu hasarlar Bakanlığımız tarafından giderilmeye başlandı" dedi.


Kurum, İmar Barışı'ndan 23 milyar 954 milyon Türk Lirası gelir elde edildiğini açıkladı. Kurum, "Bu gelirden Kentsel Dönüşüm Proje özel hesabına 2 milyar lira kaynak aktarıldı. Bunun dışında da Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nda yer alan 65 bin konutun yapımı planlanmaktadır. Bu çerçevede İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kartal, Kağıthane,  Ankara  Mamak, Altındağ, Burdur ve Erzurum'da başlattığımız kentsel dönüşüm projeleri de bu projeden kaynak alacak projeleridir. Diğer kentsel dönüşüm projeleriyle alakalı İmar Barışı'nın dışında da Hazine ve Maliye Bakanlığıyla ilgili ve yurt dışından finans destekleri alınmaktadır" diye konuştu. 


Bakan Kurum, 40 dakikalık sunumunun yarısını iklim değişikliğine ilişkin konuların kapsadığını söyleyerek, sadece çevre projeleriyle değil, kentsel dönüşüm projeleriyle de iklim değişikliği ve sıfır atığa uygun projeler yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.


Hazine'ye ait taşınmazların envanter kaydının bulunduğunu dile getiren Bakan Kurum, "Bugün itibarıyla 3 milyon 942 bin hazine taşınmazının kaydı bulunmaktadır." şeklinde konuştu.


Belediyelere kendi imar yönetmeliklerini yapma yetkisi verildiğini dile getiren Bakan Kurum, bu çerçevede bugüne kadar İstanbul, Bursa, Ankara ve Gaziantep büyükşehir belediyelerinin tekliflerinin uygun görüldüğünü, yönetmeliklerinin yürürlüğe girdiğini de sözlerine ekledi.


"24 bin 608 şehit ailemize 1 milyar 221 milyon lira kredi kullandırıldı"

Bir milletvekilinin "Salda'yı korumuyorsunuz, aksine kirletiyorsunuz, doğal güzellikleri bozuyorsunuz." sözlerine katılmadığını dile getiren Bakan Kurum, Bakanlığın Salda Gölü ve çevresinin doğal güzelliklerini korumaya yönelik yaptığı çalışmalara da değindi.


Kütahya ve Iğdır'da Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili konuşan Kurum, daha sonra Çevre Kanunu kapsamında gerçekleşen denetimler ve uygulanan cezalara değindi.


Kaçak yapılaşmayla mücadelede, kanun yürürlüğe girdikten sonra yapılan kaçak yapıların tapularına şerh konulması çalışmasının çok önemli olduğunu söyleyen Kurum, milletvekillerinden bu çalışmaya destek vermelerini talep etti.


Kurum, Özel Çevre Koruma bölgelerinin yüzde 56'sının deniz koruma alanı içerisinde kaldığını söyleyerek, yapılan çalışmalarla deniz koruma alanlarını tescil ettiklerini belirtti.


Ergene Havzası'ndaki kirlilikle ilgili 2012'de Türkiye'nin en büyük çevre projesinin başlatıldığını dile getiren Kurum, "Bu projenin üç atık su arıtma tesisi tamamlandı, ikisinin inşaatı devam ediyor. Yine denize bağlantı tamamlanmış durumda." diye konuştu.


İztuzu Plajı'nı korumak için çok önemli adımlar attıklarını da söyleyen Kurum, iki sene önce ile şu an kıyaslandığında, yeniliklerin net şekilde görüleceğini belirtti.


Kurum,  TOKİ  tarafından şehit ailelerine yönelik yapılan çalışmalara ilişkin olarak ise "Bir şehit ailesine 2019 yılında 137 bin lira faizsiz konut kredisi verilmektedir. Bugüne kadar 24 bin 608 şehit ailemize 1 milyar 221 milyon lira kredi kullandırılmıştır." şeklinde konuştu.


Yeni Boğaziçi Yasası neler getiriyor?



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler