23 / 11 / 2024

Bayrampaşa'da binaların yüzde 15'i risk altında!

Bayrampaşa'da binaların yüzde 15'i risk altında!

Bayrampaşa artık büyük ölçekli dönüşüm projeleriyle anılır oldu. Malum, cezaevinin devasa arazisine konutların, okulların, hastanenin, sosyal ve kültürel donatı alanlarının olduğu yeni bir şehir kurulacak.


Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, yıkılan cezaevi alanına yapılacak dönüşüm projesinin detaylarını anlattı: “Cezaevinin olduğu alana içinde konutların, kültür merkezinin, hastanenin ve okulun bulunduğu yeni bir şehir kuruyoruz”


Bayrampaşa deyince ilk akla gelen cezaevi oluyordu. Ancak cezaevinin yıkılmasıyla birlikte Bayrampaşa artık büyük ölçekli dönüşüm projeleriyle anılır oldu. Malum, cezaevinin devasa arazisine konutların, okulların, hastanenin, sosyal ve kültürel donatı alanlarının olduğu yeni bir şehir kurulacak. Peki proje hangi aşamada? İlk kazma ne zaman vurulacak? İşte bu soruları Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’e sordum. Başkanla yıkılan cezaevi alanını gezdik, projeyi konuştuk. Tabii Bayrampaşa’nın diğer sorunlarını ve projelerini de... Örneğin Otogar ne olacak? Hal taşınacak mı? Bütün bu soruların yanıtı sohbetimizde...


Bayrampaşa Cezaevi yıkıldı. Orada bir dönüşüm projeniz olduğunu biliyorum. Ne zaman başlayacak? Nasıl bir proje olacak?


Cezaevinin olduğu alan toplamda 148 bin metrekare. Cezaevi dönüşüm projesi hazırlandı. Buraya yeni bir şehir kuruyoruz. Ramazandan sonra kazmayı vurmaya başlarız. Biliyorsunuz Bayram Paşa bir Osmanlı sadrazamıydı. Onun adını vereceğimiz bir merkez camisi yapıyoruz orada. Meydanı da olan ve altı kültür merkezi olan bir cami olacak. İçinde bilgi merkezleri olacak. Hemen onun yanında dört yüz yataklı bir Bayrampaşa Devlet Hastanesi yapıyoruz. Bu hastanenin onkoloji servisi, diyaliz merkezi olacak. Hemen yanına bir metro istasyonu koyuyoruz. Vatandaş hastaneye gelmek istiyorsa metroya binip gelip gidecek.




Bu yeni bir hat mı yoksa Bayrampaşa’ya gelen metroya mı entegre olacak?


Mevcut metro hattına entegre olacak. Sağmalcılar, Bayrampaşa, Kocatepe arasında. Projenin içinde bir ilkokul bir ortaokul yapıyoruz. Kalan arazinin bir bölümünü de rezerv alan olarak kullanıyoruz kentsel dönüşümde kullanmak üzere. Bayrampaşa’dan bir bölgeyi oraya taşıyacağız ve taşınan bölgeyi yıkıp oraya sosyal donatı alanları koyacağız. Bölgeyle ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz ve en riskli alanlardan birini seçeceğiz, o yüzden isim veremiyorum. Ortalama 2200 konut olacak cezaevinin olduğu alanda. Bu proje, altında kuşatlama yolları olan bir proje. Yüzde ellisi yeşil alan olacak ve altında ortalama sekiz bin aracın sığabileceği otoparkı olacak, yine altında 280 bin metrekarelik bir alan çıkıyor ki bu alanı çok güzel değerlendirmek istiyoruz. Bir kültür merkezi ya da fuar alanı olabilir. Hemen onun yanında, mevcut devlet hastanesinin orada TEM var. Onun üzerini de bu projeyle birlikte kapatıyoruz ve yaklaşık altı bin metrekarelik bir meydan ve yeşil elde ediyoruz. Bayrampaşa’da meydan ve geniş caddeler yok. Zamanında plancılar maalesef bitişik nizam binalar tasarlamış, oksijen alamıyoruz, sokaklarımız dar. Bazı binalarımız 80 yıllık. Nefes almaya ihtiyacımız var. 


Ne zaman konut aşamasına geçilecek?


Vatandaşlarla anlaşmalar bitip bölge belli olunca bir yandan konutlar, diğer taraftan okullar yapılacak ve iş eşzamanlı olarak yürüyecek. Aynı zamanda Vatan Mahallesi’ni de iki yıl önce afet riskli alan ilan ettik ve Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. Planları yaptık ve bakanlığa gönderdik. Maketimizi yaptık, ofisi açtık. Vatandaşla görüştük. Toplamda 5883 bağımsız birim olan bir yer, 23 hektarlık bir arazi burası, burayı da kentsel dönüşüm alanına aldık. İnşallah planlarımızı onaylattıktan sonra bir taraftan cezaevi projesi, aşağıdan Vatan Mahallesi dönüşümü, diğer yandan da sanayi bölgesindeki kentsel dönüşüm devam edecek.


Sanayi bölgesi dönüşümü demişken... Bitti mi orası?


Bitti, aşağısı bir AVM oldu, üstte daireler var. Muratpaşa Mahallesi’nde 7 fonksiyonlu hizmet tesisi inşa ediyoruz. Altında da 20 bin metrekarelik yeni bir pazar yeri ve otopark yapıyoruz. Bizim açıkta yapılan bir pazartesi pazarımız var, onu kaldıracağız ve trafik sirkülasyonunu rahatlatacağız. Zaten 2016’da AB münasebetiyle açıkta olan pazarlar kapalı alanlara dönüşecek. Onu belediye bütçemizden beş kuruş çıkarmadan müteahhide yaptırıyoruz. Nasip olursa orayı da bu yılın sonuna kadar bitirip açacağız. Böylece ulaşım sıkıntımız bir nebze rahatlamış olacak. 


Başka dönüşüm alanlarınız olacak mı?


Burası eski bir yerleşim birimi. Sanayi bölgelerini yavaş yavaş çıkaracağız buradan. Zaten 1/100.000’lik İBB’nin hazırladığı metropolitan imar planlarında burası MİA (Merkezi İş Alanları) bölgesi ilan edildi. Bu ne demek? Sanayi buradan gidecek buraya sadece ticaret ve konut gelecek. Bu arada Bayrampaşa’da 6306 sayılı yasadan sonra kentsel dönüşüm hızlandı. 


Münferit dönüşümler mutlaka vardır, ada bazlı büyük dönüşüm alanları olacak mı?


Olacak, bu iki bölgeden sonra biz ada bazlı dönüşüme devam edeceğiz çünkü parsel bazlı dönüşümler bize bir şey kazandırmıyor.



O dönüşüm değil, binayı yenilemek oluyor zaten. Mahalleyi genişletemiyorsun, sokak aynı şekilde. Otopark koyamıyorsun...


Evet, bu nedenle biz yeni bir planlama yaptık ve şöyle bir madde koyduk. Bin metrekare veya üzeri ya da ada bazlı gelirseniz biz dikeye imar izinlerini veririz altına da otopark yaparsınız iki kat, üç kat. Hatta ticari otopark bile yapabilirsiniz: Diyelim yetmiş tane daire var, 4+1’lere iki araç düşse maksimum yüz araç, kalanı ticari otopark olarak kullan. Biz özel sektöre mutlaka bu tavsiyeyi veriyoruz. 


İmar mevzuatlarında ihmal edilen belki de en önemli husus otopark, o yüzden İstanbul trafiği bu halde. Peki siz yapılan bu yenilemelerde otoparkı şart koşuyor musunuz?


Parsel bazlı yenilenen binalara koyamıyoruz çünkü küçükler. Bir otopark yapacaklar ama sekiz daire var. Yasanın ilgili maddesi gereği otopark bedelini ödüyor. İBB’ye para yatıyor ve onlar da bu paralar karşılığı her bölgeye mecburiyet gereği otopark yapıyor. Ben de belediye olarak on altı yerin, bunların bir kısmı park ve okul, alanlarını belirledim ve İBB’ye verdim. Dedim ki buraları otopark yapmak istiyorum bana yardımcı ol. 2019’a kadar 13 bin 500, 2023’e kadar da 20 bin araçlık otopark yapılacak. Her yer araç dolu. Kaldırımlar, yol kenarları. Kentsel dönüşüm bunun için çok önemli. Zamanında İstanbul’u betonlaştırmışlar. Burada nefes alacak alan yok. 


Kaç bina var Bayrampaşa’da, yapı stokunu incelediniz mi? Ne kadarı dönüşmeli?


90 bin bağımsız birim var. Daire, dükkân hepsi dahil. Burada bir deprem olursa bu binaların ortalama yüzde on beşi büyük hasar alır. Dolayısıyla bizim seri bir şekilde parsel bazlı da olsa dönüşmemiz lazım. Ortalama kırk beş kişi her ay bina yeniliyor. Beş yıl içinde yüzde otuz beşi yenilenmiş olur. Bayrampaşa yaşanacak bir hal alacaktır zaten merkez bir ilçeyiz biz. Tekstil burada, makine teçhizat bizde otogar ve hal bizde, Megacenter bizde, üniversite bizde. 2016 sonuna kadar da Bayrampaşa bir turizm merkezi olacak. Oteller zinciri yerleşmeye başladı. Şimdi fuar ve kongre merkezi lazım.


Bayrampaşa’nın nüfusunun önemli bir kısmı Balkan göçmeni. Bu demografik yapı sizin kültürel projelerinizi de şekillendiriyor değil mi? Balkan ülkeleriyle yakın ilişkileriniz olduğunu görüyoruz...


Nüfusumuzun yüzde kırk civarı Balkan göçmeni. Dolayısıyla Balkan ülkeleriyle çok yakınız. Her yıl ramazan ayında bereket turları yapıyoruz. Bu yıl da hazırlıklarımızı yaptık. Yirmi iki şehre gidiyoruz. Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan, Saraybosna’da üç yerde, Arnavutluk’ta üç yerde iftar vereceğiz. Sonra Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Yunanistan. Bu bir kültür projesi. Balkan coğrafyası bizim için vazgeçilmez. Ecdadımız orada yedi yüzyıl kalmış ve nüfusumuzun yüzde kırk ikisini oluşturuyorlar. Buradan vatandaşları götürüyoruz. Dernek başkanlarını götürüyorum. Mesele çorba vermek değil oradaki insanların kalbine girmek. Kültür bağlarını, diyaloğu, dinler arasındaki ilişkiyi öne çıkaran uluslararası bir kültür projesi. 11 yılda 1 milyonu aşkın soydaşla buluştuk.


Amatör spor için yeni stat


“Down sendromlu otistik okulunu bitirdik. Bir bağışçıya yaptırdık. Protokol yetkisini meclis olarak aldık ve orayı Milli Eğitim Bakanlığı’na devredeceğiz. 350 tane down sendromlu engelli evladımızı istihdam edebileceğimiz bir okul. İçinde bir kafe olacak ve bu evlatlarımız orada çalışıp kendi harçlıklarını çıkaracak. Bir tane de imam hatip lisesi açıyoruz. İsmini de Aliya İzzetbegoviç koyduk. Ayrıca Hidayet Türkoğlu Spor Kompleksi’nin hemen yanında da 26 dönüm içerisine iki tane, 48 derslikten meslek lisesi yapıyoruz. Yanına da 350 yataklı yurt yapıyoruz. İkinci stadımızı yaptık, amatör spor kulüplerimize tahsis ettik.”



‘Otogar ve hal taşınacak’


“Sebze ve meyve halinin kesinlikle şehir dışına gitmesi gerekiyor. Hatta bununla birlikte Otogar’ın da gitmesi gerekiyor. Otogar yap-işlet-devret modeliyle yapıldığı için onun altı buçuk yılı daha var. Bittiğinde İBB’ye teslim edecekler. Otogar’la ilgili çok önemli şikayetler var, bakımsızlık, alt yapı sorunları. Şimdi İBB cep otogarları yaptı. Alibeyköy’de var, beş altı tane daha olacak, ondan sonra buna ihtiyaç kalmayacak. Benim hayalim aslında oranın yeşil alan olması. Taşınmasına yönelik bir düşünce var ama cep otogarları sayesinde buna bile gerek kalmayabilir ama işte altı buçuk yılı var. Hal de gidecek.”



Habertürk - Esra Boğazlıyan



Önerilen Bağlantılar : NEF Foldhome, Yeni konut projeleri