Seçimler ve Ramazan nedeniyle tatillerin 15 Eylül'e kadar uzaması Kurban Bayramı'nı etkiledi. Okullar açılıncaya kadar son tatilini yapanlar, 5 günlük Kurban Bayramı'nda memleketine gitmeyi tercih etti. Geçen yıl 9 gün olarak kutlanan Kurban Bayramı'na göre bu yıl talepte yüzde 30'luk düşüş olduğunu belirten tur operatörleri, yurtiçi turların yüzde 75'inin yurtdışında ise 90'ının satıldığını söyledi.
Yaz tatilinin hemen ardından gelen Kurban Bayramı, tercihleri değiştirdi. 5 günlük tatil 2013'e göre talebi yüzde 30 düşürdü. Tatilden yeni dönenler bayramda memleketine gidecek.
Seçimler ve Ramazan nedeniyle tatillerin 15 Eylül'e kadar uzaması Kurban Bayramı'nı etkiledi. Okullar açılıncaya kadar son tatilini yapanlar, 5 günlük Kurban Bayramı'nda memleketine gitmeyi tercih etti. Geçen yıl 9 gün olarak kutlanan Kurban Bayramı'na göre bu yıl talepte yüzde 30'luk düşüş olduğunu belirten tur operatörleri, yurtiçi turların yüzde 75'inin yurtdışında ise 90'ının satıldığını söyledi. Türk tatilcisinin son dakikada karar verdiğini vurgulayan operatörler, kalan yüzde 25'lik dilimin de satılacağından umutlu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, düşük talebi insanların tatilden yeni dönmüş olmasına ve bayramın haftasonuna gelmesine bağladı. Durumun çok da iç karartıcı olmadığını belirten Ayık, yazın son günlerini değerlendirmek isteyenlerin sahilleri tercih ettiğini ifade etti. Ayık, "Otellerin yaklaşık yüzde 90'ı dolu. İç pazarda sıklıkla son dakika hareketliliği yaşanıyor. Kurbanını kesen ikinci gün arabasına binip tatile çıkıyor" dedi.
250 BİN KİŞİ PAKET TUR TERCİH ETTİ
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy da bu bayram kısa mesafeli yerlerin daha çok tercih edildiğini söyledi. Toplamda 250 bin kişinin paket turlar aracılığıyla tatile çıkacağını belirten Ulusoy, şunları anlattı: "Yurtiçinde Antalya ve Bodrum ilk sırada. Kültür turları ile termal turizmde de ciddi bir hareketlilik var. Yurtdışında ise en çok tercih edilen destinasyon İtalya."
6 MİLYON LİRALIK PAZAR OLUŞTU
Bu bayram en büyük hareketlilik yine otobüsçülük sektöründe yaşandı. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mustafa Yıldırım, 30 Eylül-12 Ekim arasında 8 milyon kişinin otobüslerle meleketine gideceğini söyledi. Yıldırım, "D4 kapsamındaki il ilçe taşımacılığında 30 milyon, özel araçla yaklaşık 15 milyon, havayoluyla 800 bin, demiryoluyla 200 bin kişi yolculuk yapacak. Totalde nüfusun yüzde 70'i bir yerden bir yere hareket edecek ve bu yaklaşık 6 milyon TL'lik bir pazar oluşturacak"dedi.
İKİNCİ GÜN SATIŞLAR ARTAR
Joly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, bayramda yurtiçi turların yüzde 75'inin, yurtdışının ise 90'ının satıldığını söyledi. Erkan, "Bayramın ikinci gününden itibaren yurtiçinde yüzde 100'ü yakalarız" dedi. Tatilcinin Antalya ve Bodrum'dan vazgeçmediğini aktaran Erkan, kültür turlarına da ilginin yüksek olduğunu kaydetti. Erkan, yurtdışı turlarda ise İtalya ve Balkanlar'ın favori olduğunu sözlerine ekledi.
BİLET FİYATLARI ÇOK YÜKSEK
Etstur Yurtiçi Turlar Direktörü Suat Özbek, tatil süresinin kısa, uçak biletlerinin de pahalı olduğunu belirterek iç talebin zayıf kaldığını söyledi. Bu nedenle Abant-Afyon gibi yakın yerlerin daha çok talep edildiğini aktaran Özbek, "Son anda cuma gününün tatil edilmesi talepte hareketlenme yarattı. Son bir tatil fırsatı kollayanlar yurtiçinde Antalya ve Kıbrıs'ı tercih etti" diye konuştu.
Betül Alakent/ Sabah