27 / 04 / 2024

Bayraklı gelecekte, İzmir'in Manhattan'ı olacak!

 Bayraklı gelecekte, İzmir'in Manhattan'ı olacak!

Ünal Ersözlü, İzmir'in kent merkezi Bayraklı'da hayata geçirilen Folkart, Ege Perla, Megapol Tower, Bayraklı Tower projeleri için "Bayraklı gelecekte, İzmir'in Manhattan'ı olacak" dedi. Ünal Ersözlü İzmir'in bu projelerle yeniden şekillendiğini söylüyor.



İzmirdeki Ege Perla, Megapol Tower, Bayraklı Tower projelerini değerlendiren Ünal Ersözlü'nün yazısı şöyle;


İzmir'in yeni kent merkezi Bayraklı, inşaat alanında biten, devam eden; bazıları bitmek üzere olan Folkart, Ege Perla, Megapol Tower, Bayraklı Tower gibi şık, nitelikli, kaliteli projelerle yeniden şekilleniyor. Bayraklı gelecekte, İzmir'in Manhattan'ı olacak gibi duruyor. New York'un ticari, kültürel, finansal merkezi konumundaki Manhattan; ünlü simge yapılar, müzeler, üniversiteler ve turistik mekanlar ile taçlanmış durumda. 

Şimdi Bayraklı da, yukarıdaki yeni yapı örneklerine, özellikle kültür endüstrisine hizmet edecek mekanlar yaratmayı ekleyerek, yoluna devam etmek zorunda. 


BAYRAKLI'YA DEĞER KATACAK 


Dün yine Bayraklı'yı yakından ilgilendiren, yeni bir projenin tanıtım toplantısını izledim. 

İzmir Limanı özelleştirilmesi sırasında Arkas liderliğinde oluşturulan konsorsiyumdan esinlenerek, bir grup İzmirli iş adamı, önceki yıl Mistral Yapı'yı kurmuştu. 


Mistral Yapı, İzmir'in lokasyonu, mimarisi, peyzajıyla uyumlu; kentin iddialı kaliteli projelerinden birini hazırlamış. 

Temeli yeni atılmaya başlanan, Bayraklı'daki "Mistral izmir" projesi; ofis, konut ve çarşıdan oluşuyor. Gerçekten Bayraklı'ya değer katacak, şık, mimari açıdan farklı, çok güzel bir prestij projesi hazırlamışlar, italyan mimarların danışmanlığında, Türk mimarlarının özenle çalıştığı, çevreyle uyumlu, özel bir proje çıkmış ortaya. 

Projeye İstanbul'dan büyük ilgi var. 


Daha temeli yeni atılmış bir projenin yüzde 45'inin satışı tamamlanmış durumda. Haziran 2016'da bitirmeyi hedefledikleri projenin satışının, bu yıl sonu tamamlanmasını bekliyorlar. Arkas'ın CEO'su ve Mistral Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Önder Türk kanı, ilginç bir örnek verdi. Türk kanı, yakın geçmişte İzmir'de, 450 metrekarelik bir ofis aradıklarını, ama bulamadıklarını vurguladı. 

Bu projelerle artık İzmir bu görünümden kurtulacak. Yani çeşitli alanlarda İzmir'de konumlanmak isteyen sermaye grupları, İzmir'de bu ve benzeri sorunlarla karşılaşmayacak.


YARATICILIK ÖNEMLİ 


Beni yakından ilgilendiren, bu ve benzeri projelerin, İzmir'e özellikle yaratıcı endüstri' alanında hizmet veren, 'yaratıcı sınıfı ve bu alanda çalışan grupları çekmesi.

Çünkü İzmir'in yaşam kolaylığı, şehrin önünü yeni alanlarda açabilecek özellik taşıyor. 

İzmir gelecekte, dünyada doğru şekillenen 'yaratıcı şehir' kavramıyla buluşup, 'yaratıcı şehirler' arasında yerini alabilir. Bunun nasıl olabileceğini, başka yazılarda tartışırız. 

Günün dizeleri "Başkasının günahı çekmez hiçbir günahkar Ekmediğini biçemez, hiçbir kimse *Buldu bir hazine falanca kişi ansızın, İş ne, dükkan ne? Ondan istiyorum ben de.' Baht işi hazine bulmak, nadir şey ona kavuşmak Sana gereken tende kudret oldukça çalışmak," Mevlana Alıntı Bazen hayatta bir şeyi ya da olmak istediğimiz bir şeyi arzuladığımızda, onun genellikle karşıtından yola çıkarız... Ya da istediğimiz şeylerin hiç peşine düşmeden, önümüze gelmesini, kendi kendine oluşmasını bekleriz. İşte bunun ne kadar yanlış olduğunu aktaran çok güzel bir alıntı. Bir zamanların efsanevi Fransız ozanı ve şarkıcısı Jacques Brel'den: "Serüvene koşmak için trenler bekliyorsan, güneşi yakalayıp gözlerine yerleştirmek için beyaz yelkenlerin seni gelip almasını bekliyorsan, yarına inanmak için gün batımına, iyi kalpli görünmek için zayıflığa ve güçlü görünmek için öfkeye gereksinimin varsa; demek ki hiçbir şey anlamadın." 


Sabah Egeli/Ünal Ersözlü 





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler