28 / 03 / 2024

Balıkesir'de barajların doluluk oranları düştü!

 Balıkesir'de barajların doluluk oranları düştü!

AA muhabirinin DSİ 25. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Balıkesir'deki Manyas Kuş Cenneti'nin suyu, doluluk oranının yüzde 28'e gerilemesi nedeniyle yaklaşık 200 metre çekildi...


AA muhabirinin DSİ 25. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, geçen eylülden bu yana uzun yıllar ortalamasının yüzde 16 altında yağış alan, son günlerde hava sıcaklığı ilkbaharı aratmayan Balıkesir'de barajların doluluk oranları düştü.


Özellikle "Kuş Cenneti" olarak bilinen, 690 milyon metreküp kapasiteli Manyas Gölü'ndeki su miktarı 199 milyon metreküpe (doluluk oranı yaklaşık yüzde 28) geriledi.


DSİ'nin yıllık planlamalarına göre mayısta 525 milyon metreküp su bulunması gereken gölde, bu miktar şu anda 199 milyon metreküp ölçülse de öngörülen kotların sorun oluşturabilecek seviyenin altına inmediği belirtildi.


 "Göl suyunun yaklaşık 200 metre çekilmesi, yağışların gecikmesinden kaynaklandı" değerlendirmesini yapan yetkililer, şu anda ciddi bir sıkıntı görülmediğini vurgulayarak, mayısa kadar beklenen yağışların olmaması durumunda sorun yaşanabileceğini kaydetti.


Göle kıyısı olan Bereketli Köyünün muhtarı Süleyman Sigo, bu yıl bölgelerine çok az yağış düştüğünü belirterek, bunun da buharlaştığını söyledi.


Tarladaki ürün kadar gölün de acil yağış beklediğini dile getiren Sigo, "Beklenen yağmurun yağmaması halinde göl ve tarım sektörü zarar görecek. Bu şekilde devam ederse, gölde balıklar ölecek. Göl suları 200 metre çekildi. Su olmazsa kuşlar konaklamaz" diye konuştu.


Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan Manyas Gölü’nde, 2007'de yaşanan kuraklık nedeniyle sular 2 kilometreye yakın çekilmiş, 20 yıl önce düşen bir helikopterin enkazı su yüzüne çıkmıştı.


Bölge balıkçıları, 2007 yılını tekrar yaşamak istemiyor.


AA