25 / 04 / 2024

Artvin Yusufeli Barajı'nın inşaatı devam ediyor!

Artvin Yusufeli Barajı'nın inşaatı devam ediyor!

Artvin'in Yusufeli Barajı ve HES'inin inşaatı sürüyor. Çoruh Nehri üzerinde yapılan, temeli geçtiğimiz yıl Şubat ayında atılan Yusufeli Barajının 2018 yılında tamamlanması bekleniyor



Türkiye'nin en yüksek gövdeli, dünyanın 3. en yüksek gövdeli barajı olacak olan Artvin'in Yusufeli Barajı ve HES'inin inşaatı sürüyor. Çoruh Nehri üzerinde yapılan, temeli geçtiğimiz yıl Şubat ayında atılan Yusufeli Barajının 2018 yılında tamamlanması bekleniyor. Artvin'in 90 kilometre güneyinde, Çoruh Nehri üzerinde temeli atılan ve Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. en yüksek çift eğriİikli beton kemer barajı olacak olan Yusufeli Barajı'ndan yılda 1,827 milyar kilovvatt saat elektrik üretilecek. 270 metre yüksekliği ile 236 metre yüksekliğindeki Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek binası olan  İstanbul  Sapphire de geride bırakacak olan baraj, bütün binalar içinde Türkiye'nin en yükseği olacak. Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon metreküp beton kullanılacak.


Barajın inşaatında, 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşasını mümkün kılacak miktarda malzeme kullanılacak. 2.2 milyar metreküp su depolanacak olan barajda 540 megavvatt kurulu gücündeki hidroelektrik santralinin devreye girmesiyle yılda 1,827 milyar kilovvatt saat elektrik üretilecek. 486 milyon lira bedelle ihale edilen baraj inşaatını Kolin, Cengiz ve Limak İnşaat firmalarının oluşturduğu iş ortaklığı gerçekleştirecek. Öz kaynakla ve Türk mühendisler tarafından inşa edilecek olan baraj milli ekonomiye yılda 330 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişi istihdam edilecek. Deriner Barajı ile Avrupa'nın 4. 

dünyanın 6'ncı en yüksek çift eğriİikli beton kemer barajına sahip Türkiye, Yusufeli Barajı'mn tamamlanmasıyla bu alanda dünya üçüncülüğüne yükselecek. 


Dünyanın en yüksek çift eğriİikli beton kemer barajları şöyle: Xiaowan Barajı (Çin) : 292 metre, İngui'i Barajı (Gürcistan): 271,5 metre, Vajont Barajı (İtalya): 261,6 metre, Mauvoisin Barajı (İsviçre): 250 metre, Laxiwa Barajı (Çin): 250 metre, Deriner Barajı (Türkiye) : 249 metre. 


% 25 FİZİKİ GERÇEKLEŞME 


Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında temelden 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı. Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Deriner Barajı gibi çift eğriİikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES'in, tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacağını söyledi. Yusufeli Barajı ve 11ES inşaatında bugüne kadar 168 milyon lira harcanarak yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Vali Cirit, "Barajda günlük 1 milyon liralık üretim yapılacak ve baraj 7 yılda kendisini amorti edecek. 


Üretilen enerji ile Artvin'in yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir şehrin, yani 650 bin nüfuslu bir yerleşimin tüm enerji ihtiyacı karşılanabilecek" dedi. Cirit, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajının, 2013 yılı verilerine göre Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjisinin yüzde 3'ünü karşılayacağına işaret ederek. "Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olan barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olan Yusufeli Barajı ve Hes, 540 megavat kurulu Güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor" diye konuştu. 


Günboyu