Akdeniz Manşet Gazetesi’nde Antalya’nın Meltem Mahallesi Çağrı-1 Apartmanı ile ilgili 29 Mayıs 2013 tarihlerinde yayımlanan “O binada kaçak iddiası” haberi üzerine devletin ilgili kurumlarının binayı incelemeye aldığı öğrenildi...
Akdeniz Manşet Gazetesi’nde Antalya’nın Meltem Mahallesi Çağrı-1 Apartmanı ile ilgili 29 Mayıs 2013 tarihlerinde yayımlanan “O binada kaçak iddiası” haberi ve şikâyetçi vatandaşın savcılığa suç duyurusu yapması sonrası soruşturma başlatıldığı, ayrıca devletin ilgili kurumlarının da binayı incelemeye aldığı öğrenildi.
15 katlı 60 daireli Çağrı-1 Apartmanı’nda kaçak yapı ile ilgili savcılığa yapılan suç duyurusu ve haberimiz sonrası soruşturma açıldı. Bina bodrumunda korozyon olduğu, projede perde kolon olması gereken yangın merpen duvarının da tuğladan yapıldığı ortaya çıktı.
Akdeniz Manşet Gazetesi’nde Antalya’nın Meltem Mahallesi Çağrı-1 Apartmanı ile ilgili 29 Mayıs 2013 tarihlerinde yayımlanan “O binada kaçak iddiası” haberi ve şikâyetçi vatandaşın savcılığa suç duyurusu yapması sonrası soruşturma başlatıldığı, ayrıca devletin ilgili kurumlarının da binayı incelemeye aldığı öğrenildi. Bölgedeki birçok binanın eski olması sebebiyle çeşitli apartmanlardaki kat maliklerinin, kentsel dönüşümü gündemlerine aldıkları öğrenildi.
Tebligat dışında ne yapıldı
Çağrı-1 isimli 15 katlı 60 daireli binayla ilgili şikâyetleri bölge sakinlerinden vatandaş Yusuf Bölük yapmıştı. Bazı bölümleri kaçak olduğu iddia edilen yapıdaki apartman yönetimine, haberlerimiz ve yapılan şikayetler sonucunda 22 Mayıs 2013 tarihinde belediyeden ‘aykırılıkların düzeltilmesi’ kararı tebliğ edildi. Böylece binanın 3194 sayılı İmar Kanunu’na göre ruhsata aykırılıkları bulunduğu da belgelenmiş oldu.
İdari para cezaları uygulanmadı iddiası
Binadaki dairelerde, ilgili yasanın 21’inci maddesine göre alınmış olan yapı ruhsatına aykırı imalat olduğu ileri sürülüyordu. Ancak şu ana kadar belediyenin tebliğ kararından başka bir davranış sergilememesi dikkat çekici. İmar Kanunu 32’inci maddeye göre belediyenin, olaydan haberdar olduktan itibaren gerekli yasal tüm işlemleri başlatması, 30 gün içinde işlem yapıp binayı mühürlemesi gerekiyor.
Ceza verilecek mi?
Aynı kanunun 42’inci maddesine göre ise, projeye aykırılıkların tespiti tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde encümence kat maliklerine idari para cezasını içeren müeyyidelerin uygulanması gerekiyor. Ama şu ana kadar herhangi bir cezai müeyyide uygulanmadığı gibi bina olduğu yerde eski haliyle duruyor. 22 Mayıs 2013’teki tebliğ tarihinden bu yana projeye aykırılıkların da giderilmediği öğrenildi. Binada oturanlara bu nedenle yazılması gereken idari para cezası ise yaklaşık 900 bin lira dolayında.
Devlet zarara uğratıldı iddiası
Belediyece tespit tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde idari para cezalarının kesilmediği böylece devletin de zarara uğratıldığı ileri sürülüyor. Belediyenin verilerin şikayet dilekçesi sonrası binada sadece dilekçede belirtilen projesine aykırı imalat yapıldığını tespit ettiği öğrenildi. Ancak belediyenin binada başkaca projeye aykırı imalat olup olmadığı, 3194 sayılı İmar Kanunu 39’uncu madde kapsamında yıkılacak derecede sorunu olup olmadığını ‘şikayet edilmediğini gerekçe göstererek’ incelemediği de iddialar arasında.
Perde kolon yerine tuğla
22 Mayıs’taki tebliğden sonra 9 Kasım tarihinde ölçüm ve son durum hali fotoğraflaması yapılan binada, 11 Kasım 2013 günü proje tadilatına başlanması yönünde bir adım atılsa da geçen 6 ay süresince hiçbir işlem yapılmaması düşündürücü. Binada sadece pencerelerin projeye aykırı olarak imalat yapılmadığı, binanın taşıyıcı unsurlarından ve önemli kaçış noktalarından olan yangın merpen duvarının, projede ‘perde kolon’ olarak projelendirilip statik olarak hesaplanmasına rağmen, tuğladan imal edildiği ileri sürülüyor.
Kolonlar korozyona uğradı
2009 yılına kadar yaklaşık 10 yıllık bir süreçte bodrum katındaki ana taşıyıcı kolonlar, su ve rutubete maruz kalarak korozyona uğramış vaziyette. Onca statik sorunun üstüne bir de çatıda aşırı yük ve yükseklikte merkezi güneş enerji sistemi yer alıyor. Ayrıca belediye gerekli işlemleri yapmadığından, bina yöneticisi iki dairenin arasını komple yıktığı da iddialar arasında.
Şükrü Ağırman/Antalya Akdeniz Manşet
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler