25 / 04 / 2024

Ankara'da Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi inşa ediliyor!

Ankara'da Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi inşa ediliyor!

Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında, “Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi” inşa ediliyor. Yapımına başlanılan 65 bin metrekare büyüklüğündeki Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi ile göz kamaştırıyor.


Başkent’in en önemli giriş noktalarından Esenboğa Havaalanı Yolu üzerinde bulunması nedeniyle prestij projesi olarak adlandırılan Kuzey Yıldızı, modern binaları, alttan ısıtmalı yolları, köprüleri, ışıklandırmaları ve son olarak kullanıma açılan 750 bin metrekare büyüklüğündeki muhteşem rekreasyon alanının ardından bu kez de yapımına başlanılan 65 bin metrekare büyüklüğündeki Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi ile göz kamaştırıyor.


“Külliye kültürü Ankara’da yaşayacak”


Kuzey  Ankara  Projesi kapsamında gerçekleştirilen Merkez Camii ve Külliyesi’nin sadece Başkent’e değil Türkiye’ye de hizmet verecek özellikte olacağını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Atalarımızdan bize kalan en önemli kültürel miraslardan biri olan, camisi, kütüphanesi, dinlenme yerleriyle ilim, sosyal yapılar ile ibadethanelerin iç içe bulunduğu külliye kültürünü Kuzey Ankara’da yaşatacağız” dedi.


Selimiye Camii ve Külliyesi başta olmak üzere birçok külliyenin Osmanlı’dan miras kalan en güzel eserler olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, “Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi ileride planlanacak kongre merkezi ile birlikte Kuzey Ankara Kent Girişi Kentsel Dönüşüm alanı sadece Ankara’nın değil tüm Türkiye’nin ilgi göstereceği oldukça büyük bir proje olarak hatırlanacaktır” diye konuştu.


“65 bin metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor”


Merkez Camii ve Külliyesi’nin Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Proje alanı içerisinde rekrasyon alanı başta olmak üzere yaklaşık 65 bin metrekarelik manzaraya hakim bir bölgede inşa edildiğini kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi: “Projenin içinde kapalı alanında 5 binin üzerinde yarı açık ve açık alanlar ile cami avlusu, revaklar, yan tereslar da dahil olduğunda toplam 15 bin kişinin aynı anda namaz kılacağı Cami bulunuyor. 2’si 64 metre uzunluğunda 3 şerefeli, 2’si 46 metre uzunluğunda 2 şerefeli olmak üzere toplam dört minaresi olacak.”


“İmarethane, kütüphane, hamam bedesten olacak”


Kuzey Ankara Merkez Camii-Külliyesi ile Kültür ve Kongre Merkezi’nde planlanan külliyede ise yapılacak olan yapılar ile ilgili Başkan Gökçek şu bilgileri verdi: “6 adet kapalı otopark bulunuyor. Kapalı katlı otopark alanının üzerinde fıskiyeli havuzlu bir giriş bulunacak. Bu alanın giriş kısmında etrafından dolaşılarak çıkılan seyir kulesi, bitiş kısmında Camii giriş meydanı ve (Saat kulesi olan) iki yanında Arasta olacak. Arastalarda dini yayınların satıldığı, din turizminin organizasyonlarının yapıldığı şirketler, yeme-içme mekanları yer alacak. Külliye içinde kadın ve erkekler için iki ayrı hamam, içinde Türk ve Osmanlı mutfağının yanı sıra yöresel yemeklerin olacağı imarethane, özellikle üst düzey misafirlerin ağırlanacağı çay ve kahve köşkleri bulunacak. Hediyelik eşya, takı, altın ve gümüş işlerinin satılacağı bedesten (kapalı çarşı) ile birlikte ebru, bezeme, hat, kilim, halı gibi geleneksel sanatların yer alacağı sergi-satış alanları olacak. Bunların yanı sıra Külliyenin, bulunduğu yerde özellikle değerli dini yayınların bulunduğu okunup tetkik edilebildiği kütüphanenin yer aldığı bir merkez olacak.”


Projenin Ankara’da bir çok önemli esere imza atmış Mimar Öner Tokcan tarafından çizildiğini ifade eden Başkan Gökçek, “Gençlik Parkı’nın yeniden resterasyonu başta olmak üzere birçok güzel esere imza atmış olan değerli mimarımız Öner Tokcan tarafından planlanan Kuzeykent Merkez Camii ve Külliyesi tamamlandığında inanıyorum ki vatandaşlarımız Türkiye’nin farklı yerlerinden gelip bu muhteşem yerde ibadet yapmak isteyeceklerdir” dedi.


TOKİ



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri