28 / 03 / 2024

Akıllı ve Yeşil Şehirler zirvesi gerçekleşti!

Akıllı ve Yeşil Şehirler zirvesi gerçekleşti!

Türkiye’de kentsel dönüşüm ve modern şehirlerin en büyük buluşması olarak adlandırılan ‘Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin Adana ve Antalya’dan sonra üçüncü durağı, 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa oldu.


Dünya Gazetesi ve CNBC-E işbirliğinde, Rönesans Gayrimenkul ana sponsorluğu ve Emlak GYO’nun katkılarıyla düzenlenen ve bu yılki odağını ‘Akıllı ve Yeşil Şehirler’ olarak belirleyen zirvenin açılışı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katıldığı bir organizasyonla yapıldı. Zirvenin diğer sponsor firmaları arasında gayrimenkul pazarının lider kuruluşlarından Sur Yapı, mutfak ve banyo ekipmanları başta olmak üzere dünyanın en büyük eviye ve davlumbaz üreticisi Franke ve mobilya ile kapı donanımlarının yenilikçi markası Häfele de yer aldı.


“Yeşil şehircilik nedir?”, “Dünyada bu konuda hangi uygulamalar öne çıkıyor?”, “Türkiye’nin kentsel dönüşümünde yeşile ve akıllı şehirleşmeye önem veriliyor mu?” sorularının öne çıktığı zirvede, sürdürülebilir şehirler oluşturmak için doğru kentsel projelerinin önemine değinildi. 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa’nın kentsel dönüşüm çalışmalarının masaya yatırıldığı zirvede, ayrıca bu konuda atılması gereken adımlar değerlendirildi.


“Deprem algısı yanlış”


Açılış konuşmalarında söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin faydalı sonuçlar doğurması dileğinde bulundu. Türkiye’nin en önemli gündeminin kentsel dönüşüm olması gerektiğini kaydeden, ne zaman ve nasıl geleceği belli olmayan deprem gerçeğinin gerek şehirler gerekse ülke açısından hem sosyal hem de iktisadi büyük problem oluşturduğunu ifade eden Başkan Altepe, bu konuda devlet, vatandaş ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğine değindi. Toplumda kentsel dönüşüm algılamasının yanlış olduğunu belirten Başkan Altepe, “Bu konuda büyük sıkıntı var. Vatandaşlarımız maalesef duyarlı değil. Bu işi devletten bekliyorlar. Devlet gelip yapacak, dairemize karşılık daire verecek, evler yapılırken de kiramız ödenecek, her şey istediğimiz gibi olacak! Bu arada da deprem olmayacak! Böyle bir dünya yok” dedi.


“Formül: Turizm imarı”


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye ve dünyaya birçok konuda örnek çalışmalar gerçekleştiren Bursa’nın kentsel dönüşümde de örnek olması için imar planlarında yüzde 50 emsal artışı getirdiklerini söyledi. Daha önce Bursa’daki otel sıkıntısını da bu şekilde giderdiklerini, turizm alanlarına özel yüzde 50 imar artışıyla şehrin dört bir yanının lüks tesislerle donatıldığını kaydeden Başkan Altepe, “Aynı uygulamayı kentsel dönüşümde de başlattık. Belediye meclisinde karar alarak, bize başvuran birkaç siteye 0.50 emsal artışı sağladık. Onlar çalışmalara başladılar. Ben buradan riskli bölgelerde oturanlara, site yönetimlerine ve inşaat firmalarına çağrıda bulunuyorum. Üzerinde çalıştıkları projeleri bize getirsinler. Biz de yapılan projeleri sonuçlandıralım. O evlerde oturanların ilave para verme şansları yok. Ancak biz destek sağlar, imar artışı verirsek dönüşüm gerçekleşebilir” diye konuştu.


Dönüşüm-ekonomi ilişkisi


Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise, kentsel dönüşümün sadece deprem değil Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Zirveyle kentsel dönüşüm konusundaki farkındalığı artırmayı, ekonomiyle olan bağlantısını gözler önüne sermeyi hedeflediklerini belirten Güldağ, “Kentsel dönüşüm, pek çok açıdan ülkemizin dönüşümü aslında. Sadece deprem açısından değil. Tüm bunların ötesinde, ekonomi açısından da önemli rolü bulunuyor. Kentleşmeyle iktisadi gelişme arasındaki etkileşimin çok güçlü dinamikleri var. Bunu doğru kullanabilirsek, kazanımlar elde edebiliriz” şeklinde konuştu.


“Yüksekten Uçanlar” başarı hikayelerini paylaştı


Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe’nin himayesinde gerçekleştirilen zirve, 3 panelden oluştu. İlk panelin moderatörlüğünü, bu önemli buluşmanın mimarlarından CNBC-E Yayın Yönetmeni Melda Yücel üstlendi. “Yüksekten Uçanlar” adını taşıyan panelde, Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ve Franke Güneydoğu Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu  Kafkasya Bölge Direktörü Özgen Özkan konuşmacı olarak yer aldı. Kentsel dönüşümde şirketlerin üstlendikleri rollerle başarı hikayelerini paylaşan panelistler, yeşil binalar, doğa ile uyum içinde tasarlanan ve enerji verimliliğini ön plana çıkaran sürdürülebilir ürünlerle geleceğin yeşil ve akıllı iş modellerini de tartışma fırsatı yakaladı.


“Kentsel dönüşüm, yeşil dönüşüm mü?”


Bursa’nın Dönüşümü başlıklı ikinci panelin moderatörlüğünü Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç üstlendi. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz; İkidesign Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Kader; İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ve Sözüneri Mimarlık Kurucusu Hasan Sözüneri’nin panelist olarak katıldığı bu bölümde, yeşil bir şehir olma yolundaki Bursa’da yaşanan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla gelecek planları tartışıldı.


Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen üçüncü panelde ise, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar; Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar; Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ile İlbank Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu yer aldı. Kentsel dönüşümün finansal boyutlarının ele alındığı bu panelde, Bursa’nın kentsel dönüşümünde ortaya çıkan yatırım fırsatları da konuşuldu.


Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi


Dünya Gazetesi ile CNBC-E tarafından, Emlak GYO’nun katkıları ve Rönesans Gayrimenkul’un ana sponsorluğunda organize edilen “Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”, kentsel dönüşümde rol oynayan iş dünyası, siyaset ve medyadan fikir önderlerinin panelist olarak katıldığı bir formatla düzenleniyor. İlki Adana’da gerçekleştirilen konferans zincirinin diğer durakları Antalya, Bursa ve İstanbul... Zirveler, düzenlendiği ilin büyükşehir belediye başkanının himayesinde ve aktif katılımıyla destekleniyor.


TOKİ Haber



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler