23 / 11 / 2024

Afyon 'da 15 bin konut ve 50 otel yer altından ısıtılıyor!

Afyon 'da 15 bin konut ve 50 otel yer altından ısıtılıyor!

Afyon, enerjide kendi kendine yeten ilk kent oldu. Termal zenginliğe sahip şehirde, 15 bin konut, 50 otel ve yüzlerce sera yer altından ısıtılıyor. Doğalgaz ve kömür kullanılmıyor.


Yenilikçi jeotermal projelerle dikkat çeken Afyon, enerjide kendi kendine yeten ilk kent oldu. Termal zenginliğe sahip şehirde, 15 bin konut, 50 otel ve yüzlerce sera yer altından ısıtılıyor. Doğalgaz ve kömür kullanılmıyor. Yıllık 210 milyon cepte kalıyor. Özellikle jeotermal ve güneş enerjisi alanında uzmanlaşan Afyon'da inovatif projelerin bütçesi 1 milyar doları buldu. Türkiye'nin en büyük termal ısıtma sistemine sahip olan şehirde 15 bin konut jeotermal enerji kaynaklarıyla yüzde 60'a varan oranda daha ucuza ısınıyor. Bu da yılda 300 bin ton kömüre denk geliyor. İlde bu sayede yıllık 210 milyon dolar cepte kalıyor. Valilik, bu parayı da yeni jeotermal buluşlara kaynak olarak aktarıyor.


SERALARDA ISINIYOR


2013'te alternatif ve yenilenebilir projelere 75 milyon dolarlık kaynak ayıran Afyon, patent ve faydalı model etiketi alınan 12 buluşu hayata geçirdi. Sabah'ın haberine göre, son yatırımlarla birlikte ilde yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik kapalı alan yer altından gelen doğal suyla ısıtılmaya başlandı. Buna evlerin yanı sıra 50 otel de dahil. Ayrıca ildeki sera alanlarının ısınması da yine termal sistemlerle yapılıyor.


HAFTANIN İCADI


Mermerden milimetrik ameliyat bıçağı üretti. Afyonlu sanayicilerin katma değerli buluşları ağırlıklı olarak mermer sektöründe gerçekleşiyor. Bu alanda faaliyet gösteren işadamlarının hedefinde mermerin blok halinde ihraç edilmesini önlemek var. TÜBİTAK ile ortak çalışma başlatan Afyon ve civarındaki mermer tesisleri özellikle ince kesim ve işleme teknolojisinde dünyada sadece üç ülkede uygulanan bir teknolojiyi hayata geçirmeyi başardı. Bu teknoloji mermerin milimetrenin 10'da birine kadar incelikte kesilmesine olanak sağlıyor. Elde edilen teknoloji özellikle sağlık sektöründe geniş bir kullanım alanına sahip. Ameliyat bıçağından, laboratuvar malzemesine kadar birçok ürün özel işlenmiş mermerden imal edilebiliyor.


KOBİ AKADEMİ


Girişimci öğrenciler eski köye yeni adet getirdi

Afyon Kocatepe Üniversitesi, şehirdeki sanayi altyapısının yenilenmesinde önemli görevler üstlenmiş durumda. Sadece üniversite yönetimi değil, öğrenci dernekleri de bu alanda birçok proje yürütüyor. İşletme ve Ekonomi Kulübü'nün "Eski Köye Yeni Adet Getirenlerin Buluşma Noktası" ve "Afyon İnovasyon Zirvesi" öne çıkan çalışmalardan. Bunun yanı sıra üniversite bünyesinde 9 etkinlik daha yürütülüyor. Özellikle girişimcilik üzerine ilerleyen projeler çerçevesinde, 85 üniversite öğrencisi okul bitmeden iş hayatına girişimci olarak atılma şansı yakaladı.


HAFTANIN FIRSATI


Gayrimenkulde franchise fırsatı

Gayrimenkul markası ERA, Türkiye'de girişimcilere franchise ofisi açmaları ve az sermayeyle yatırımcı olmaları için olanak sağlıyor. Ayrıca kurum 2014 itibarıyla Era Akademi'de eğitim verecek. ERA ailesine katılan franchise ofisleri, mesleki eğitimler ve teknolojik altyapı sunarak desteklenecek.


KOTON YURTDIŞINDA GİRİŞİMCİ ARIYOR


Son dönemde en hızlı büyüyen perakende markalarının başında gelen Koton, Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında da birlikte çalışacak girişimciler arıyor. Hedefte Balkanlar, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya var. Yatırımın başlangıç bedeli ise proje bazında belirleniyor.


ŞEHRİN İNOVASYON KARNESİ


* Faydalı model-Patent (2013) 18

* Ar-Ge mühendisi: 85

* Ar-Ge merkezi: 3

* Ar-Ge projelerinin toplamı: 110

* Afyon Kocatepe Üniversitesi'yle çalışan KOBİ: 58

* TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 96

* KOSGEB-KOBİ projeleri: 118

* Avrupa Birliği projeleri: 58

* 25 yaş altı girişimci: 152


HaberTürk



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri