03 / 05 / 2024

İptal kararına rağmen Sulukule'de kuralar çekildi!

 İptal kararına rağmen Sulukule'de kuralar çekildi!

Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi, geçen hafta İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bu karara rağmen, yüzde 90’ı tamamlanan projede 575 konut ve 56 ticaret birimi için kura çekimi yapıldı


Yıllardır tartışılan Sulukule Projesi, geçtiğimiz hafta İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İstanbul Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ile Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği tarafından açılan üç ayrı dava da oybirliğiyle kabul edilerek Sulukule olarak bilinen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinin yenileme projesinin iptaline hükmedilmişti. Fatih Belediyesi ise yüzde 90’ı tamamlanan projenin Danıştay’a taşınacağını açıklamıştı. 


‘KARAR ETKİLEMEZ’ 

İptal kararına rağmen dün, Sulukule Projesi için kura çekimi gerçekleştirildi. Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle üretilen 575 konut ve 56 ticaret birimi için kura çekildi. Fatih Spor Kompleksi'nde yapılan kura çekimine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile hak sahipleri katıldı. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, kura çekiminin evlerin teslimi için değil, hak sahiplerinin sahip olacağı evlerin tespiti için yapıldığını belirterek, Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı Danıştay'a götüreceklerini ve buradan olumlu bir karar beklediklerini anlattı: “Karar Sulukule'yi çok etkilemiyor. Çünkü Sulukule Projesi zaten bitti, evlerin tamamı bitti, şu anda altyapı çalışmaları var. Bu altyapı çalışmalarını engelleyecek bir hukuki karar da yok” dedi. 


28 AYRI TİPTE EV 

Belediye olarak Sulukule Projesi’nde öncü rol oynadıklarını ve her türlü tepkiye göğüs gerdiklerini söyleyen Demir, “TOKİ olmasaydı, İBB olmasaydı bu proje sıfır olurdu. 28 ayrı tipte ev ürettik. Keşke proje herkesi yüzde yüz memnun etseydi. Orta büyüklükte bir Anadolu ilçesi inşa ediyoruz. Biz burada elle kazı yaptık. Altında eser olup olmadığı denetlendikten sonra inşaata başladık" dedi.


'SATMASINLAR DİYE ŞERH KOYDUK'

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, noter huzurunda ilk kura çekimini gerçekleştirdi. Ardından, hak sahipleri tek tek dairelerin kurasını çekti. 40 ayrı tipte kuranın olduğu çekiliş sonucu memnun olanlar kadar, evlerinin karşılığını alamadığını düşünenler de oldu. Başkan Mustafa Demir, Sulukule’de yapılan konutların tamamının hak sahiplerine ait olup olmadığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Hak sahipleriyle konuştuk, mülklerini satmamaları için tapularına dahi şerh koydurduk. Ama buna rağmen, yeni mülk alanlar olmuşsa onlar da bizim hak sahibimiz olmuştur.”

Habertürk



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri