28 / 03 / 2024

Vatan Caddesi’ndeki arsanın tamamı İBB'ye satıldı!

Vatan Caddesi’ndeki arsanın tamamı İBB'ye satıldı!

İstanbul Vatan Caddesi üzerinde yer alan arsa uzun süredir tartışılıyordu. İstanbul Vatan Caddesi’ndeki arsanın tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) geçti. Metal Yapı Konut, payını İBB'ye sattı.


Üzerinde ne yapılacağı merakla beklenen İstanbul Vatan Caddesi’ndeki arsanın tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) geçti. Metal Yapı Konut, alışveriş merkezi projesinden aniden vazgeçerken, 13 bin metrekarelik arsadaki 6 bin 400 metrekare payını 370 milyon TL’ye arsanın yarısının sahibi olan İBB’ye sattı.


İSTANBUL Vatan Caddesi üzerinde yer alan arsa uzun süredir tartışılıyor. Migros ile Aytekin Kotil  Parkı arasında kalan 13 bin metrekarelik arsanın 6 bin 400 metrekaresi Metal Yapı Konut adlı inşaat şirketine aitti. Kalan bölüm ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkü. Büyükşehir Belediyesine ait alanın afet toplanma alanı olarak belirlenmişken konut ve ticaret alanına çevrilmesi geçtiğimiz yıllarda tartışma yaratmıştı. Söz konusu alanda 5 katlı otel, konut projesi ve tarihi cami yapılacağı öne sürülmüştü. 


AVM PLANI İPTAL


Arsa ile ilgili geçtiğimiz günlerde  ilgi çekici bir gelişme yaşandı. Metal Yapı Konut kendi arsasında bir alışveriş merkezi yapacaktı. Toplam  60 bin metrekare inşaat yapılması planlanıyordu ve bu alanın 25 bin metrekaresi AVM olarak kiraya verilecekti. Ancak şirket bu planından vazgeçti ve arsayı İBB’ye sattı. Belediye şirkete arsa karşılığında KDV hariç yaklaşık 370 milyon lira ödedi. Böylece 13 bin metrekarenin tamamında tek söz sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi oldu. Konut ve ticari birim imarlı arsa için şimdi gözler İBB’de. Bölgenin kamu yararına mı kullanılacağı yoksa bir inşaat projesi için mi değerlendirileceği merakla bekleniyor. 


MAHKEME DEVAM EDİYOR



Arsadaki imar durumunda yapılan değişiklikleri ve arsanın akıbetini Fatih Belediyesi’ne sorduk. Belediyenin yaptığı açıklama şöyle: “Söz konusu alanın 1960 yıllardan beri imarı mevcuttur. Alanın, günümüz imar planına itirazı nedeni ile ilgili mahkeme süreci devam etmektedir. Alan ile ilgili herhangi bir ruhsat başvurusu bulunmamaktadır.” Belediye yetkilileri, ‘arsa afet toplanma alanı mıydı?’ sorusuna şöyle yanıt verdi: “İstanbul Valiliği tarafından her sene yapılan Sivil Savunma çalışmaları çerçevesinde Fatih genelindeki tüm meydanlar ve boş alanlar afet toplanma mekânları olarak listelenerek teslim edilir.” İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise söz konusu arsa için netlik kazanan bir projeleri olmadığını açıkladı. 


BELEDİYEYE GÖRE İNŞAAT ALANI AZALDI


2014 yılında Fatih Belediye Meclisi’nin 8 bin metrekare büyüklüğündeki 50 parsel araziyi oy çokluğu ile kısmen konut ve ticaret alanına çevirdiği haberleri çıktı. O dönem konuyla ilgili Fatih Belediyesi’nden yapılan açıklamada  “2. derece ticaret alanı (otel alanı) ve konut alanı olarak kabul edilen arazide otel alanının yüzde 92 oranında düşürüldüğü, park alanının ise yüzde 120 oranında genişletildiği savunuldu ve şu ifadelere yer verildi: “İmar planına göre bu alandaki otel alanının oturum alanı 2.726 metrekare iken belediyemizin önerisiyle 1.520 metrekareye ve toplam inşaat alanı 13.630 metrekare iken 7600 metrekareye düşürülmüştür. Yine mevcut imar planında konut ticaret alanı olarak gösterilen kısmın oturum alanı 2.550 metrekare iken belediyemizin önerisiyle 1.957 metrekareye ve toplam inşaat alanı ise 12.750 metrekare iken 9.785 metrekareye düşürülmüştür. Aynı plandaki park alanı ise mevcut planda 1.661 metrekare olarak belirlenmişken teklif planda 3.600 metrekareye çıkarılmıştır.”


DOĞA OKULLARI İLE GÜNDEME GELDİ


36 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Metal Yapı Konut en son 100’ün üzerinde kampusu, 70 bine yakın öğrencisi bulunan Doğa Okulları’nı alması ile gündeme geldi. Şirketin yaklaşık 2.5 milyar dolar değerinde 7 projede inşaat çalışmaları sürüyor. Şirket, Ulus, Göktürk ve Zekeriyaköy’de değeri 2 milyar 750 milyon dolar olan 3 proje üzerinde çalışıyor.


Hürriyet / Gülistan ALAGÖZ



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri