28 / 03 / 2024

Pendik Batı Mahallesi'nin imar planına itiraz için harekete geçildi!

 Pendik Batı Mahallesi'nin imar planına itiraz için harekete geçildi!

Batı Mahallesi sakinleri, riskli alan kararına karşı tekrar yargı yoluna başvurmak için harekete geçti.


 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı Riskli Alan kararı Danıştay’dan dönünce, Pendik Batı Mahallesi bu sefer Bakanlar Kurulu tarafından “riskli alan” ilan edildi. Mahalle halkı mahkemeye koşuyor.


Pendik’in Adaları da gören Marmara manzarasıyla seçkin bölgelerinden biri olan Batı Mahallesi’nin tekrar riskli alan ilan edilmesi, mahallede mülk sahibi olanlar ile uzun yıllardır burada yaşayanların tepkisini çekti. Pendik Belediyesi’nin askıya çıkardığı imar planlarının değişmediğini ve hak sahiplerine yeni haklar getirmediğini gören Batı Mahallesi sakinleri, Riskli Alan kararına karşı yargı yoluna başvuruyor. Bakanlar Kurulu kararının iptali için Danıştay’a dava açmak üzere bugüne kadar Batı Mahallesi’ndeki dayanışma platformuna binlerce kişi başvurdu.


Batı Mahallesi Dayanışma Derneği, Ada Tesisleri’nde yeni askıya çıkan imar planları hakkında bugün saat 15.00’te bir toplantı düzenleyecek. Toplantıda, imar planları hakkında bilgi verilecek. Ayrıca Batı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Platformu da, dava açmak için vekalet toplamayı sürdürüyor.


Danıştay’dan dönmüştü


Pendik’in yeşil alanları, düzenli yerleşimi ve manzarasıyla rantı yüksek bölgelerinden biri olan Batı Mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 yılında “riskli alan” kararı aldı. Batı Mahallesi’nde kentsel dönüşümün yolunu açmak için alınan karar ve uygulama imar planları, Batı Mahallesi’nde yaşayanları memnun etmedi. Mevcut mülklerinin yerine aynısını yapma imkanı vermeyen imar planlarının hak kaybına yol açtığını ileri süren mahalle halkı, bir araya gelerek Danıştay’a iptal davası açtı.


Danıştay, Pendik Belediyesi’nin hazırladığı uygulama imar planlarını kabul ederek bölgeyi riskli alan ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararı için 2015 yılında iptal etti. Daha önce Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Güngören’in bazı mahalleleri için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay, Pendik’in en prestijli mahallesi olarak bilinen Batı Mahallesi’nin 465 konutu kapsayan kısmı için de aynı kararı aldı. Danıştay, iptal kararını “itiraz yolu kapalı” olarak aldı.


Yine aynı planlar


Danıştay’ın iptal kararına itiraz yolunu kapatması üzerine, Pendik Belediyesi, Batı Mahallesi için yeniden uygulama imar planı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesiyle ilgili kanunun uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklik gereği, konuyu Bakanlar Kurulu gündemine getirdi. Bakanlar Kurulu da, Çevre Bakanlığı’nın önerisiyle 12 Aralık 2016 tarihinde Pendik Batı Mahallesi’ni “riskli alan” ilan etti.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kabul ettiği uygulama imar planları da 23 Şubat’ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldı. 1 ay süreyle askıda kalacak İmar Planları’na itiraz süresi 24 Mart’ta doluyor.




İtiraz ve dava


Batı Mahallesi sakinleri, riskli alan kararına karşı tekrar yargı yoluna başvurmak için harekete geçti. 10 bin kişinin yaşadığı Batı Mahallesi’nde yeni imar planlarının bir önceki imar planlarından pek farkı olmadığını söyleyen ve küçük değişikliklerle yeni bir planmış gibi Çevre Bakanlığı’na gönderildiğini savunan Batı Mahallesi sakinleri, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz haklarını da kullanmaya başladı.


Batı Mahallesi sakinleri, kurdukları dernek ve platformlar aracılığıyla bir araya gelerek yargı süreci için avukatlara vekalet vermeyi sürdürüyor.


6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesiyle ilgili kanunun uygulama yönetmeliğinde geçen yıl yapılan değişiklikle, bir bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için yüzde 65 oranı yeterli olmuş, bireysel itiraz hakkı da zorlaştırılmıştı.


54 hektarı kapsıyor


Riskli alan olarak belirlenen çalışma alanı, Pendik’in ilk yerleşim yerlerinden biri olup ilçenin en prestijli alanlarından biri konumunda. Pendik ilçesinin güneyinde bulunan alan, kuzeyde Pendik Tren İstasyonu ve Tren Yolu, güneyde Sahil Park Alanı ve Erol Kaya Caddesi, doğuda Sabri Taşkın Caddesi ve batıda Kartal ilçe sınırı içerisinde kalıyor. 54,32 hektar büyüklüğündeki alanda yaklaşık 10.000 kişi yaşıyor.


Batı Mahallesi Dayanışma Derneği, imar planları hakkında bugün Ada Tesisleri’nde saat 15.00’te bir toplantı yapacak ve dava için vekalet vermek isteyen vatandaşları da bilgilendirecek.



İstiklal Gazetesi