28 / 03 / 2024

Yatağan Termik Santrali ihalesini Elsan Elektrik kazandı!

Yatağan Termik Santrali ihalesini Elsan Elektrik kazandı!

Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesini 1 milyar 91 milyon dolarlık teklifle " Elsan Elektrik " kazandı.


Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik (Bereket Enerji) verdi


Yatağan Termik Santrali ile Güney Ege Linyitleri İşletmesi (GELİ) tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirme ihalesini 1 milyar 91 milyon dolarla Ceyhan Saldanlı'nın sahibi olduğu Elsan Elektrik kazandı.Ceyhan Saldanlı`nın şirketi Bereket Enerji, Gediz ve Aydem elektrik dağıtım bölgelerini kontrol ediyor.


Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 6 firma katıldı: Elsan Elektrik, Alsim Alarko, Limak, Ic İçtaş, Konya Şeker ve Çelikler Taahhüt


6 firmanın katıldığı ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 500 milyon dolar oldu. Elemeli ilk turda fiyat 799 milyon dolara çıktı ve IC İçtaş elendi. Elemeli ikinci turda fiyat 928 milyon dolara çıktı. Ancak en düşük fiyatlar eşit olduğu için ikinci tur tekrar yapıldı. Limak İnşaat ihale dışı kaldı, fiyat 982 milyon dolara çıktı. 3. Elemeli turda Çelikler İnşaat elendi. Açık artırma 1 milyar 82 milyon dolarla başladı. Açık artırmaya Elsan Elektrik, Alsim Alarko ve Konya Şeker katıldı. Açık artırmada Alsim Alarko fiyatı 1 milyar 84 milyon dolara çekti, Konya Şeker mola aldı.Konya Şeker ve Alsim Alarko'nun da ihaleden çekilmesinden sonra ihaleyi 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik kazandı.


Türk-İş'ten iş bırakma eylemi


Olağanüstü toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu, Tes-İş ve Maden-İş sendikalarını örgütlü olduğu iş yerlerinde 16 Haziran Pazartesi günü bir günlük iş bırakma eylemi yapılmasını kararlaştırdı.


Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve diğer başkanlar, Yatağan Termik Santralinin özelleştirmesine tepki için bir süredir Özelleştirme İdaresi Başkanlığının karşısında oturma eylemi yaparken önceki gün eylemlerini Türk-İş Genel Merkezine taşıyan işçilerin yanına indi. Başkanlar ve işçiler hep birlikte Kurtuluş'taki Özelleştirme İdaresi Başkanlığına kadar yürüdü.


Yatağan ve civarında yaklaşık 30 yıllık kömür rezervi bulunduğunu vurgulayan Atalay, "Devasa makine parkı var. Kemerköy Limanı var. 550 lojman var. Geniş arazi var. Bunların karşılığı 2 milyar 671 milyon dolar olmamalı. Bunun adı peşkeştir. Bunun adı yağmadır. Bunun adı buralarını birilerine vermektir" dedi.


16 Haziran'da bir günlük iş bırakma eylemi yapılacak


Eylem planını açıklamak için söz alan Tes-İş Genel Başkan Vekili Hasan Tahsin Zengin de Başkanlar Kurulu'nun aldığı kararları şu şekilde açıkladı:


"Tes-İş ve Maden-İş üyeleri, 16 Haziran'da bir günlük iş bırakma eylemi yapacak. Ertesi gün, 17 Haziran Salı günü Türk-İş'e bağlı sendikaların örgütlü olduğu iş yerlerinde 2 saat iş bırakma eylemine gidilecek. 19 Haziran Perşembe günü ise 81 ilde ve ilçelerde AK Parti teşkilatları önünde eylemlerimiz devam edecek. Bu eylemlerden netice alınmadığı takdirde her sendika kendi eylem planını oluşturarak Türk-İş'e sunacak"



Dünya