Tamamlandığında Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük hastanesi olması planlanan Erzurum Sağlık Kampüsü'nün ikinci ihalesi de Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edildi. İhalenin iptali tepkilere neden oldu...
Tamamlandığında Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük hastanesi olması planlanan Erzurum Sağlık Kampüsü'nün ikinci ihalesi de Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edildi. Erzurum kamuoyu duruma tepki gösterirken, hastanenin yapımında direnen bir bürokrat ise Sağlık Bakanı tarafından görevinden alındı.
19 Mart Çarşamba günü Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara’da, Erzurum sağlık kampüsü inşaatı 294 milyon liraya Nas-Ermit Mühendislik’e verilmişti. Ancak resmi gerekçe belirtilmeden Bakanlık, en düşük bedeli veren Nas-Ermit firmalarının kazandığı ihaleyi iptal etti. Geçen hafta içerisinde Sağlık Bakanlığı gerekçe belirtmeden müteahhit firmaya resmi ‘iptal’ yazısını gönderdi. Müteahhit firma yetkilileri, iptal kararını doğrularken; iptal gerekçesi belirtilmedi. Detaylı bilgi için de Sağlık Bakanlığı adres gösterildi.
İhalenin iptal edilmesiyle, Sağlık Bakanlığı’nca yapılacak ikinci bir ihalenin sonuçlanmasının en erken 120 günü bulacağı bunun ise Erzurum’da iklim nedeniyle kısa olan inşaat süresine yetişmeyeceği anlamına geldiği belirtildi. Uzmanlar ihaleye katılan 15 firma içerisinde ikinci en düşük teklifi veren Limak- Haşemoğlu inşaatın iptal kararına muhalefet ederek kendisine işin verilmesini teklif etmesi halinde ise bu sürecin Kamu İhale Kurumu (KİK) ve mahkeme kararıyla en erken 1, en geç ise 2 yılı bulacağını ifade etti.
Kampüs hastane inşaatının iptal edilmesine Erzurum’daki sivil toplum kuruluş temsilcileri sert tepki gösterdi. Hastane inşaatının sürüncemeye bırakılmasının endişe verici boyuta ulaştığını dile getiren STK temsilcileri, Erzurum kamuoyunu konunun sonuna kadar takipçisi olacağı konusunda ortak görüş belirttiler. Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, hastane inşaat ihalesinin iptalinin büyük bir talihsizlik olarak değerlendirdi. Türk Kamu Sen İl Temsilcisi Müfit Bayraktar ise Erzurumluya seçimlerde verilen siyasi tam desteğin karşılığının bu olmaması gerektiğini savundu.
Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde temeli atılan ancak müteahhit firmalardan birisinin iflas etmesi ve diğerinin de çekilmesi üzerine hastane inşaatı yarım kalmıştı. Daha sonra Danıştay, ilgili firmaların tasfiyesine karar vermişti. Erzurum-Çat karayolu kenarında 200 bin metrekare alan üzerinde yapılacak sağlık kampüsünde; kadın doğum, çocuk hastalıkları, kalp-damar cerrahisi, psikiyatri, onkoloji hastanelerinin yanı sıra yoğun bakım ve ortak acil servis binası projelendirilmişti. 800 yataklı kampüste toplam 6 farklı hastane bulunacaktı.
Yaşam Gazetesi