29 / 03 / 2024

Zinc Nacional ve Çinkom A.Ş. Aliağa OSB'de fabrika kuruyor!

 Zinc Nacional ve Çinkom A.Ş. Aliağa OSB'de fabrika kuruyor!

Aliağa'dan İzmir'e sevindirici bir haber geldi. Çinko sektörünün dünyaca ünlü kuruluşu Meksikalı Zinc Nacional'ın, Kayserili Çinkom A.Ş. ile Aliağa'da 210 milyon liraya kuracağı dev fabrika için uzun süredir devam ettiği çalışmalarda sona geldi.



Aliağa'dan İzmir'e sevindirici bir haber geldi. Çinko sektörünün dünyaca ünlü kuruluşu Meksikalı Zinc Nacional'ın, Kayserili Çinkom A.Ş. ile Aliağa'da 210 milyon liraya kuracağı dev fabrika için uzun süredir devam ettiği çalışmalarda sona geldi. TurkMex isimli bir şirket kuran iki ortak, ÇED başta olmak üzere gerekli onayları aldıktan sonra fabrika kurmak için Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nden (ALOSBİ) 100 bin metrekarelik arsa alımı işlemini dün tamamladı. 


Kül ve çinko ayrışacak

ALOSBİ Başkanı Atıl Akkan, kurulacak tesiste, demir çelik fabrikalarının bacalarından çıkan külün içindeki çinkonun ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacağını dile getirdi. Kalan külün ise çimento sanayiinde kullanılacağını söyleyen Akkan, "Böylece Aliağa ve çevresindeki demir çelik tesisleri depolamak zorunda kaldıkları baca küllerinden kurtulmuş olacak. Ayrıştırılacak çinko ile de ekonomiye girdi sağlanacak. Ayrıca, şimdiye kadar içinde çinko olduğu için çimento üretiminde kullanılamayan bu küller de daha kaliteli çimento üretiminde kullanılabilecek" dedi. Akkan, 200'den fazla kişiye iş imkanı sağlanacağk tesisin 2015'te hizmete sokulmasının planlandığını açıkladı.

Akkan, halen bölgede 17 fabrikanın inşaatının sürdüğünü dile getirdi. Bunların en büyüklerinden birinin de Egedemir şirketinin 120 milyon liralık yatırımla kurduğu tesis olduğunu söyleyen Akkan, "Bu tesis de yine demir çelik tesislerinden çıkan cürufun içinde kalan demir parçalarını mıknatıslarla ayrıştıracak ve ekonomiye kazandıracak. Kalan cüruf ise yine çimento sanayiinde kullanılacak. Firma deneme üretimine başlarken ikinci etap yatırımını da hızlandırdı" diye konuştu. Bu tesiste ilk etapta 100'den fazla kişiye istihdam sağlandığını belirten Akkan, bu sayının ileride daha da artacağını dile getirdi. Akkan, ELTAŞ Trafo'nun dev trafolar üreteceği tesisin yatırımını sürdürdüğünü, Ege Kule firmasının da yine ALOSBİ'de rüzgar tribünlerinin kulelerini üreten tesisinin ise Ağustos'ta üretime başlayacağını dile getirdi. Akkan matbaa mürekkepleri üreten ABD'li Sun Chemical firmasının yatırımının da sürdüğünü söyledi.


Bölgede yatırımı süren firmalar

Egedemir, Emine Sağ, Mariner Makine, Denmert İnşaat, Arslan Damper, Atik Metal, Alözdersan Endüstriyel, Özcan Asansörleri, Tuzcuoğlu Petrol Ürünleri, Ege NKM Gıda, Ege Raspa İnşaat, Çullas Dış Ticaret, Ege Kule, Ege  İzmir  Geri Kazanım, Güven Haddecilik, Sanfa Tekstil, Eltaş Transformatör


Ekonomik fiyat

Atıl Akkan, "Şu anda birçok OSB'ye göre daha ekonomik fiyatlarımız var. Arsanın metrekaresini 70 eurodan satıyoruz. 2013 yılında 83 tane tapu verdik. Bu yıl da çok hareketli geçiyor. 2016'ya kadar burada çalışan sayısı 60 bini bulacaktır. 15 milyar dolarlık da bir ticaret hacmi hedefliyoruz" dedi. 



Yeni Asır




Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura