19 / 04 / 2024

Yıldız Şale Köşkü ziyarete açık!

Yıldız Şale Köşkü ziyarete açık!

19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en ilgi çekici yapılarından birisi olan Yıldız Şale Köşkü, ziyaretçilerini bekliyor. Köşkün dekorundaki Avrupai etkiler Sultan Abdülhamid’in yeniliklere açık bir padişah olduğunu gösteriyor...


19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en ilgi çekici yapılarından birisi olan Beşiektaş'taki Yıldız Şale Köşkü, ziyaretçilerini bekliyor. Köşkün dekorundaki Avrupai etkiler Sultan Abdülhamid’in yeniliklere açık bir padişah olduğunu gösteriyor. 


Dışarıdan bakıldığında yekpare gibi görünen, ancak üç farklı yapıdan oluşan Şale Köşkü, ihtişamıyla göz kamaştırıyor. Adını Fransızca "dağ evi" anlamına gelen "chalet" sözcüğünden alan köşk, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en ilgi çekici yapılarından birisi. Yüksek duvarlarla çevrili bir bahçe içinde yer alan köşk, farklı tarihlerde birbirine bitişik olarak yapılan üç yapıdan oluşuyor. 2. Abdülhamid Han tarafından birinci bölümü 1880'de yapılan köşk, 1889 yılında Sarkis Balyan'a yaptırılan ek binayla genişletilerek, oda ve salonlar eklendi. "Merasim Köşkü" adıyla tanınan ve İtalyan Mimar D'Aranco'nun yaptığı üçüncü bölümü 1898 yıllarında tamamlanan köşkün son iki bölümü, Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in İstanbul'a gelişlerinde konaklaması için inşa edildi. Bu özelliğiyle Şale, Yıldız Sarayı yapılar grubu içinde 'devlet konukevi' olma özelliği taşıyor. 


DEKORASYONDA AVRUPAİ DAMGA 


1976’ya kadar devlet konukevi hüviyetini sürdüren köşkte İran Şahı Rıza Pehlevi’den  Romanya Devlet Başkanı Nikolay Çavuşesku’ya kadar  çok sayıda devlet adamı ağırlandı. 1985’te Milli Saraylar’a bağlı müzeye dönüştürülen Yıldız Şale Köşkü yöneticisi Yasin Kütük, Köşkün, üç bölümün de mimarlarının farklı olduğunu, her mimarın kendisine göre farklı farklı anlayışlarla çok ihtişamlı ve güzel bir şekilde dekore ettiğini söyledi. 


Dekorasyondaki Avrupai damganın Abdülhamid Han'ın yeniliklere açık bir padişah olduğunu gösterdiğini ifade eden Kütük, 4 katlı köşkte 130 oda, 9 banyo, iki Türk hamamı, 8 tuvalet ve bir mutfak olduğunu kaydetti. 


Yıldız Şale Köşkü, pazartesi ve perşembe dışında her gün 09.00-17.00 saatlerinde ziyarete açık.



Akşam