20 / 04 / 2024

Yerli rüzgâr türbini İstanbul’da elektrik üretecek!

Yerli rüzgâr türbini İstanbul’da elektrik üretecek!

Tübitak öncülüğünde geliştirilen 41 milyon lira bütçeli Milli Rüzgâr Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi kapsamında ilk türbin kasım ayında İstanbul ’da elektrik üretmeye başlayacak.


Tübitak öncülüğünde geliştirilen 41 milyon lira bütçeli Milli Rüzgâr Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi kapsamında ilk türbin kasım ayında  İstanbul  ’da elektrik üretmeye başlayacak. Terkos Gölü kıyısına yerleştirilecek sistem, 500 kilovatsaat elektrik üretecek. Milli türbinin üreteceği elektriği, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) kullanacak. MİLRES Projesi ile 20 yılda 15 milyar dolarlık kaynağın yurt dışına çıkması önlenecek. 

 

Rüzgâr enerjisi sistemlerinin yerli imkanlarla geliştirilmesi amacıyla 2011 yılında başlatılan MİLRES Projesi’nde sona yaklaşıldı. Projede Sabancı Üniversitesi sistemin mekanik kısmını, TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü jeneratör ve elektrik sistemlerini, havacılık endüstrisinden TAI kanat kısmını, İstanbul Ulaşım AŞ, güç elektroniği kısmını, İstanbul Teknik Üniversitesi ise rüzgâr analizleri ve kule tasarımını gerçekleştirdi.


Vatan