30 / 04 / 2024

Yalova-Eskihisar ihalesinde İDO devre dışı kaldı!

 Yalova-Eskihisar ihalesinde İDO devre dışı kaldı!

Yalova' nın Tavşanlı Beldesi Belediye Başkanlığı'na ait olan ve Yalova - Eskihisar arasında feribot seferlerinin yapılmasına imkan sağlaması nedeniyle önemli olan arsanın ihalesi dün gerçekleşti...



Yalova'nın Tavşanlı Beldesi Belediye Başkanlığı'na ait olan ve Yalova-Eskihisar arasında feribot seferlerinin yapılmasına imkan sağlaması nedeniyle önemli olan arsanın ihalesi dün gerçekleşti. 


İhaleye Yalova-Eskihisar feribot hattında rakip olan İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Negmar Denizcilik'e ait İstanbul Lines'in sahibi Gök Denizcilik teklif verdiler. İDO'nun teklifi 'eksik evrak' gerekçesiyle ihale dışı bırakılırken, ihale komisyonu, kararını iki gün içinde açıklayacağını duyurdu. 


İhale şartnamesinin ancak dün sabah saatlerinde açıklanması dikkat çekerken, şartnamede istenen evraklar arasında 'Arsanın önündeki deniz kıyısının Milli Emlak'tan kiralandığını gösteren kira kontratı' şeklindeki ifade tartışma yarattı. 


Kira kontratı istendi Bu evraka sahip olan tek şirketin "Gök Denizcilik' olması ve aynı kıyıyı Milli Emlak'tan başka bir şirketin daha kiralamasının mümkün olmaması nedeniyle ihale şartnamesinin tek bir firmayı tanımladığı ortaya çıktı. Şartnamedeki bu madde nedeniyle ihaleye katılan İDO yetkilileri, İhale Komısyonu'na, "Arsanın ihalesini kazanmamız durumunda, önündeki deniz kıyısını Milli Emlak'tan aynı şartlarda kiralamayı taahhüt ediyoruz" şeklinde bir taahhütname verdi. Ancak buna rağmen, ihale dışı kalan İDO'nun sonucun açıklanmasının ardından, kazanamama durumunda itiraz etmesi bekleniyor. İstanbul Lines adıyla Yalova-Eskihisar arasında feribot seferlerine başlayan Negmar Denizcilik'in daha önce Tavşanlı Belediyesinden kiraladığı arsayı, geçen yaz ihalesiz yeniden 10 yıllığına kiralaması, dava konusu olmuş, bunun üzerine mahkeme de yürütmeyi dürdurma kararı almıştı. Dünkü ihale söz konusu arsanın yeniden kiralanması amacıyla yapıldı ancak, sadece bir şirketin sahip olduğu evrakın şart koşulması diğer oyuncuların otomatik olarak devre dışı kalmasına neden oldu. 

Yıllık 26 bin TL bedel Belediyenin pafta 2.3 parseldeki 20 bin 400 metrekarelik arasasının 2336 sayılı Devlet İhale Kanununun51 (g)maddesine dayanılarak aylık 26 bin TL +KDV ve araç başına yıllık gelirin yüzde 2 si kadar bedel alınması şartı ile ihaleye açıldı. Hukukçular, Yargıtay kararlarına dayanarak, belediye taşınmazlarının 51 (g) maddesi kapsamında ihaleye açılamayacağını, açık ihale olması gerektigini gösteriyor. 


Evrakı getiren ihaleye girer AK Partili Tavşanlı Belediye Başkanı Kadri Çiçek, ihale öncesinde yaptığı açıklamada, daha önce alınmış meclis kararı bulunduğunu hatırlatarak, "Şartnamemiz vardır, bunun kurallarını yerine getiren bu ihaleye girer" dedi. 

Başkan Çiçek, daha sonra yaptığı açıklamada, İDO'nun ihale şartlarını yerine getirmediğini belirterek. 

"2386'nın 51'inci g maddesine göre şartnamede kurallarımız vardır. 


Bu ihalenin gizlilik esası 43 saattir, 43 saat geçmeden bu konuyla ilgili bizim bilgi vermemiz mümkün değildir" dedi. Bir gazetecinin sorduğu. "İDO ihaleye girdi mi?" sorusuna da yanıt veren Çiçek, "Hayır, evrakı tamamlayıp getiremediği için. şartnameyi düzenli getiremediği için giremedi" diye konuştu. 


HÜLYA GÜLER /Radikal Gazetesi