23 / 11 / 2024

Vergi denetimlerine pişmanlık ödemesi modeli!

 Vergi denetimlerine pişmanlık ödemesi modeli!

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, vergi denetimlerinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, ‘pişmanlık ödemesi’ sistemi getireceklerini söyledi.


Naci Ağbal, ‘pişmanlık ödemesi’ sistemi getireceklerini belirterek mükelleflerin vergi tespitlerini önce kendileriyle paylaşacaklarını eğer bir eksiklik varsa da mükellefe ‘15 gün içinde istersen gel bunu öde’ diyeceklerini açıkladı.


MALİYE Bakanı Naci Ağbal, vergi denetimlerinde yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, ‘pişmanlık ödemesi’ sistemi getireceklerini söyledi. Konut kredisiyle ev alanlar, kira geliri elde eden ev sahipleri, işadamlarına yönelik bulunan tespitlerin öncelikle mükellefle paylaşılacağını belirterek, “Yaptığımız araştırmada eksik bulduk. Size 15 gün süre veriyoruz. İsterseniz gelin ödeyin” diyeceklerini söyledi. “Vergi affı niteliği taşıyacak düzenlemeden uzak duruyoruz” diyen Ağbal, vergisini düzenli ödeyen mükellefin zor gününde yeniden yapılandırma benzeri kolaylık sağlamayı planladıklarını açıkladı. Ağbal, “Maliye kötü gün dostu olacak” dedi. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Bakan Ağbal, Maliye olarak tapu bilgilerine, banka bilgilerine baktıklarını harici bilgiler bulduklarını belirterek, şunları söyledi: “Mükellefe seni incelemeye başlayacağım diyorum. Bazen incelemeler aylar sürüyor. Bu acaba doğru bir yöntem mi? Mükellefe fırsat versem, haricen yaptığım araştırmalarda şöyle eksik bir nokta buldum. Bu konuda verginin eksik ödendiğini düşünüyorum desem. Mükellefe de düşünmek için 15 gün süre versem. Mükellef vergisini tam ödediğini düşünüyorsa, incele diyebilir. Ama gerçekten eksik ödediğini düşünüyorsa eksik vergisini ödesin istiyoruz.” 


MÜKELLEFİ İZAHA DAVET

Ağbal, yapılan tespitlerden sonra mükellefi ‘izaha davet’ edeceklerini mükellefin eksik ödediğini kabul etmesi halinde pişmanlık vergisini, faizini, cezasını ödeyebileceğini söyledi. Bu durumda mükellefin incelenmeyeceğini vurgulayan Ağbal, “Diyelim ki ev alan bir kişi tapuda 100 bin lira beyan etmiş. Ama bankadan 200 bin lira kredi almış. Biz de tapu harcı ve beyanı kontrol ettikten sonra ‘bankadan 200 bin lira kredi kullanmışsınız ama evin değeri 100 bin lira olarak gözüküyor. Aldığınız bedelden emin değiliz. Siz acaba eksik mi beyan ettiniz?’ diye soracağız. Maliye olarak gidip inceleme yapıyorum, mükellef de ‘inceleme biran önce bitsin, gelip vergimi ödeyim’ diyor. Biz bu bildirimi yaptıktan sonra mükellef 15 gün düşünecek. Ya kabul edip vergiyi ödeyecek ya da inceleme isteyecek” dedi. Ağbal, sistemin hileli vergi suçları, sahte belgecilik gibi suçlar için geçerli olmayacağını belirterek, “Örneğin avukatlara yönelik bir inceleme yapıyoruz. Adliye’den vekalet ücretini talep ediyoruz. Onlara da ‘Gelip stopaj beyanında bulunmanız lazım’ diyeceğiz” dedi. 


DÜZENLİ ÖDEYENLERE

Maliye olarak geçmişte vergisini düzenli ödemiş ancak ödeme güçlüğü içine düşmüş mükelleflerle ilgili çalışma yaptıklarını söyleyen Ağbal, “Ödeme güçlü içine düşmüş gerçekten dara düşmüş mükellefler olabilir mi, olur. Bunlarla ilgili her zaman genel vergi kanunları çıkarmayalım istiyoruz. Tecil müessesesi var ancak yeterince çalışmıyor. Maliye Bakanlığı’nın zor durumda olan mükelleflere iyi gün dostu değil kötü gün dostu olması lazım. Mükellef iyi gününde ödemiş, tam ödemiş ama gün gelmiş işleri bozulmuş. Çekleri dönmüş alacakları alamamış. Gerçekten sıkıntıya düşmüş. Maliye’ye vercek teminatı kalmamış. Taksitlendirme için teminat veremiyor. Tecil faizi ödeyemiyor. Her defasında böyle yeniden yapılandırma uğraşmak yanlış. Gerçekten dara düşen mükelleflere elini tutacak bir şeklide borçları daha rahat ödeyeceği, tecil koşullarının daha iyi olduğu imkan sunalım” diye konuştu.


KİMSEYE AYRICALIK TANINMAMALI

MEVCUT sistemde tecil müessesesi olduğunu, 36 aya kadar taksit yapılabildiğini anlatan Ağbal, ancak çok zor duruma düşmüş mükelleflere sistemin yaramadığını söyledi. Sistemi kurarken kimin zor durumda olduğunun devlet tarafından anlaşılması gerektiğini dile getiren Ağbal, “Kimsenin iki dudağı arasında olmamalı. Kim zora düştüğünü söylüyorsa belgelerini ortaya koysun, Maliye de baksın. Geçmiş performansına, bankada parası olup olmadığına bakılsın. Eğer gerçekten zor durumdaysa da teminatta, faizde kolaylık sağlansın. Ancak sistemin kuralları net ve şeffaf olmalı. Kimseye ayrıcalık tanınmamalı” diye konuştu.


DÜŞENİN DOSTU MALİYE OLSUN

BAKAN Ağbal, Siyasetname’nin bir bölümünde vergi kelimesi olduğunu belirterek, “Nizamülmülk... Orada devlet olarak hasatın iyi gittiği yıllarda gidip vatandaştan toplandığı belirtilerek, ‘bunları alın adil olun. Ama hasatın kötü olduğu yağışın kötü gittiği yıllarda da devlet ambarındaki buğdayı alın getirin çiftçiye verin tohum yapsın’ diyor. Mükellefi sürekli hırsız görme anlayışını külliyen kaldırmamazı lazım, ona güveneceğiz. İyi gününde almamız gerektiği kadar alacağı, dara düşünce de elinden tutacağız. Düşenin dostu Maliye olsun. Ama iyi gününde ödememiş, müşteri çeki ödememiş, düşmüşsün. Sonra bana af diyor. İyi gününde neredeydin?” diye konuştu.



Hürriyet


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Mükellefi rahatlatacak iki yeni uygulamanın üzerinde çalışan Maliye Bakanlığı yıllarca vergisini ödeyip dara düşenler için ‘kara gün dostu’ uygulaması başlatacak. Eksik beyanda bulunana pişmanlık yolunu açacak


Maliye Bakanlığı, mükellefi rahatlatacak iki yeni uygulamanın üzerinde çalışıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir grup gazeteciye bu iki yeni uygulamanın detaylarını anlattı. Ağbal, mükellefe pişmanlık yolunu açacaklarını söyledi. Ağbal, vergi incelemelerinde tapu bilgilerine, banka bilgilerine baktıklarında bazı eksik beyanları tespit ettiklerini belirterek, “Mükellefe fırsat vereceğim. ‘Şöyle bir eksik nokta buldum. Vergini eksik ödediğini düşünüyorum. Düşünmen için 15 gün süre veriyorum. Aksi halde vergi incelemesi başlatacağım’ diyeceğim. Mükellef vergisini tam ödediğini düşünüyorsa, ‘incele’ diyebilir” dedi.


‘KİRA GELİRLERİNDE UYGULANABİLECEK’

Ağbal, mükellefin eksik ödediğini kabul etmesi halinde vergisini, faizini ve cezasını ödeyebileceğini söyledi. Ağbal, bu durumda vergi incelemesini bitireceğini belirterek, “Diyelim ki ev alan bir kişi tapuda 100 bin lira beyan etmiş. Ama bankadan 200 bin lira kredi almış. ‘Siz acaba eksik mi beyan ettiniz?’ diye soracağız. Ya kabul edip vergiyi ödeyecek ya da inceleme isteyecek” diye konuştu. Ağbal, sistemin hileli vergi suçları, sahte belgecilik gibi suçlar için geçerli olmayacağını belirterek, “Örneğin avukatlara yönelik bir inceleme yapıyoruz. Ya da kira gelirlerinde bu uygulanabilecek” dedi. Ağbal, Maliye olarak, geçmişte vergisini düzenli ödemiş ancak ödeme güçlüğü içine düşmüş mükelleflere kolaylık getirecek bir çalışma yaptıklarını da belirterek, şöyle konuştu: “Gerçekten dara düşmüş mükellefler olabilir. Maliye Bakanlığı’nın zor durumda olan mükelleflere iyi gün dostu değil kötü gün dostu olması lazım. Mükellef iyi gününde ödemiş, ama gün gelmiş işleri bozulmuş. Çekleri dönmüş, alacaklarını alamamış. Gerçekten sıkıntıya düşmüş. Maliye’ye verecek teminatı kalmamış. Taksitlendirme için teminat veremiyor. Tecil faizi ödeyemiyor. Her defasında böyle yeniden yapılandırmayla uğraşmak yanlış. Gerçekten dara düşen mükelleflere elini tutacak şekilde borçları daha rahat ödeyeceği, tecil koşullarının daha iyi olduğu imkân sunacağız.”


‘GENEL AF NİTELİĞİNE KARŞIYIM’

Yeni uygulamalarla mükelleflere kolaylık sağlamayı hedeflediklerini aktaran Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergide genel af niteliği taşıyacak uygulamalara ise karşı olduğunu kaydetti.


'DÜŞENLERE BİR TEKME DE BEN VURMAM'

Ağbal, zora düşene teminat ve faiz ödemesinde kolaylık sağlanacağını belirterek, “Kim zora düştüğünü söylüyorsa belgelerini ortaya koysun. Ancak sistemin kuralları net ve şeffaf olmalı. Kimseye ayrıcalık tanınmamalı” diye konuştu. Ağbal, mükellefi sürekli hırsız görme anlayışını kaldırmaları gerektiğini kaydederken, “Ona güveneceğiz. Düşenin dostu Maliye olsun. Bir tekme de ben vurup bu adamı öldürecek miyim. Geçmişine bakacağım. Sonra benden af istiyorlar. Sen iyi günde neredeydin neden vergini ödemedin” dedi.


Habertürk