29 / 04 / 2024

Türkiye, havalimanı bağlantı artışında Avrupa birincisi!

Türkiye, havalimanı bağlantı artışında Avrupa birincisi!

ACI - Europe & SEO Airport Industry Connectivity'nin raporuna göre, Türkiye 2004-2014 döneminde havalimanı bağlantı artışında Avrupa birincisi oldu. Bakan Lütfi Elvan, Türkiye'nin havacılıkta dünyanın en önemli aktörleri arasında yer aldığını söyledi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin havacılıkta dünyanın en önemli aktörleri arasında  yer aldığını belirterek, "ACI-Europe & SEO Airport Industry Connectivity'nin  raporuna göre, Türkiye 2004-2014 döneminde havalimanı bağlantı artışında Avrupa  birincisi oldu" dedi. 

 

YÜZDE 22 ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Bakan Elvan,  İstanbul  'un Avrupa'nın  en önemli uçuş merkezi (Hub) konumuna yükseldiğini ifade ederek, bunun en son  örneğinin ACI-Europe & SEO Airport Industry Connectivity Report'un 44 Avrupa  ülkesindeki 461 havalimanını içeren araştırması olduğunu kaydetti. Bu rapora göre, Türkiye'nin 2004-2014 döneminde havalimanı bağlantı  artışında Avrupa birincisi olduğunu belirten Elvan, bu dönemdeki yıllık ortalama  artışın toplam bağlantıda yüzde 16, direkt bağlantıda yüzde 17 olarak  gerçekleştiğini söyledi. 


Avrupa'daki 461 havalimanı arasında uçuş merkezi bağlantısı artışında  İstanbul Atatürk Havalimanının; toplam uçuş noktası artışında da Antalya  Havalimanının ilk sırada yer aldığını anlatan Elvan, "Avrupa Havalimanları  arasında hub bağlantısı ile erişilebilirlik artışında İstanbul Atatürk Havalimanı  yüzde 29'luk yıllık ortalama, yüzde 22'lik toplam artış rakamıyla birincilik  koltuğuna oturdu" dedi. 

 

Rapora göre, bağlantısı en çok olan ilk 5 merkez konumundaki Avrupa  havalimanları arasında İstanbul'un yanı sıra Londra Heatrow, Frankfurt, Paris  Charles De Gaulle ve Amsterdam havalimanlarının bulunduğunu belirten Elvan,   "İstanbul hepsini geride bırakarak en önemli hub olma özelliğini  tescil ettirdi. Turizm merkezimiz Antalya Havalimanı da olağanüstü bir başarıya  imza atarak toplam ve direkt bağlantı artışlarında birinci oldu. Bu Türk sivil  havacılığının büyük başarısıdır. Bu artışa en güçlü katkıyı İstanbul Atatürk  Havalimanının Orta Doğu bağlantısındaki etkin rolü sağladı. Böylece İstanbul  Atatürk Havalimanı Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'ya ve Afrika'ya bağlantı noktası olma açısından Dubai Havalimanı'na fark attı.  Atatürk Havalimanının kapasitesinin en üst seviyesinde hizmet  verdiğini, yolcu ve yük taşımacılığında sürekli artışların yaşandı" dedi.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, "Yakında Atatürk Havalimanı kapasite aşımından dolayı talebe cevap  veremeyecek konuma gelecek. Yeni Havalimanının yapımının bir an evvel  tamamlanması Türkiye için önem arzediyor. Yeni havalimanımızın hizmete girmesiyle  birlikte bütün taleplere cevap verebilen, Avrupa'nın en büyük havalimanına sahip  olacağız. Bugün elde edilen raporlarda İstanbul'un bağlantılı uçuşlardaki  artışlara bakıldığında, yeni havalimanı yapımı ile ilgili verdiğimiz kararın ne  kadar isabetli olduğu görülüyor" diye konuştu.


Vatan



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı