03 / 05 / 2024

TİKA, Makedonya'da cami restore edecek!

TİKA, Makedonya'da cami restore edecek!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Makedonya'da cami onaracak. TİKA ile Makedonya İslam Birliği, Struga'daki tarihi Mustafa Kebir Çelebi Camisi' nin restorasyonu konusunda anlaşma imzaladı.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Balkanlar'daki Osmanlı eserlerinin ayağa kaldırılması konusundaki çalışmalarını sürdürüyor.


TİKA ile Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşler Başkanlığı), ülkenin güneybatısındaki Struga şehrinde bulunan Osmanlı eseri Mustafa Kebir Çelebi Camisi'nin restorasyonuna dair anlaşma imzaladı.


Başkent Üsküp'teki Makedonya İslam Birliği'ndeki imza törenine, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi, TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Struga Müftüsü Salim Süleymani, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Ataşesi Seyfettin Ersoy ve restorasyon çalışmalarını üstlenecek firma yetkilileri katıldı.


Makedonya İslam Birliği Başkanı Recepi, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun süredir TİKA ile işbirliği içinde olduklarını, TİKA'nın kendileri için önemli bir kurum olduğunu belirterek, tarihi ve kültürel eserlerin korunmasına verdikleri destekten dolayı TİKA'ya teşekkür etti.


Mustafa Kebir Çelebi Camisi'nin restorasyonu önündeki tüm prosedürlerin tamamlandığına işaret eden Recepi, restorasyon çalışmalarının en kısa sürede başarıyla tamamlanmasını temmeni etti.


TİKA Üsküp Koordinatörü Tiryaki de TİKA'nın Manastır'daki İshakiye ve Radanya'daki Mahmut Ağa camilerinin restorasyon çalışmalarını da sürdürdüğünü belirterek, Mustafa Kebir Çelebi Camisi'nin restorasyonunun, çevre düzenlemesinin, ek cemaat yerinin ve müftülük binasının yapılacağını belirtti.


"Bu restorasyon projesi, bizim Makedonya'da gerçekleştireceğimiz en hızlı ve en güzel projelerimizden bir tanesi olacak" diyen Tiryaki, tarihi eserlerin restorasyonu noktasında TİKA'nın Üsküp'te bulunan Alaca, Sultan Murad ve Saray camilerinin restorasyonuna en geç 2 yıl içerisinde başlanacağını ifade etti.


Mustafa Kebir Çelebi Camisi'nin restorasyonunun bir yıl kadar sürmesi bekleniyor.


 


AA