Tarabya'daki servet değerindeki villanın geçmişi 1976 yılına dayanıyor.. O tarihte işadamı Ali Üstay ve komşuları, Prof. Dr. Sedad Hakkı Eldem'e, 'Tarabya Köy Üstü Evleri' ismiyle bir proje hazırlattı. Ancak villa, sahiplerinin hiçbirine yar olmadı. Yapı, zamanla kümes haline geldi.
İstanbul 'da Boğaz 'a nazır villa, sahiplerinin hiçbirine yar olmadı. Tam 34 yıldır yıkılmayı bekleyen servet değerindeki yapı, zamanla kümes haline geldi.
Tarabya'daki servet değerindeki villanın geçmişi 1976 yılına dayanıyor.. O tarihte işadamı Ali Üstay ve komşuları, Prof. Dr. Sedad Hakkı Eldem'e, 'Tarabya Köy Üstü Evleri' ismiyle bir proje hazırlattı. Ancak inşaat ruhsatında sorun çıkınca Ali Üstay, villayı Erol Aksoy'a sattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşaatın koruluk alanda olduğu belirterek yıkım kararı verdi. Bu sırada TMSF, Aksoy'un gayrimenkullerine, borçlarından dolayı el koydu. Danıştay ise mahkemenin verdiği yıkım kararını onadı. Ancak bu seferde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, merhum Sedad Hakkı Eldem'in Tarabya'daki villanın da dahil olmak üzere yaptığı mimarı yapıları tarihi eser olarak tescil etti. Daha sonra satışa çıkartılan villa, Feryal Gülman'a 520 bin liraya satıldı.
MİRASÇILARI DA ÇIKTI
Yıllardır kapısına kilit vurulan villa, ne ilk sahibi Ali Üstay'a, ne borçlarından dolayı menkul ve gayrimenkullerine el konulan Erol Aksoy'a, ne de işadamı eşi Kemal Gülman'a 200 milyon liralık boşanma davası açan Feryal Gülman'a yaramadı. 34 yıldır yıkılamayan villanın bu defa mirasçıları ortaya çıktı. Prof. Sedad Hakkı Eldem'in 3 mirasçısı Ali Eldem, Edhem Eldem ve Ali Fethi Okyar'ın villanın yıkılmaması halinde tarihi eser niteliğindeki yapıdan telif istemeye hazırlandığı belirtildi. Ancak seneler geçmesine rağmen villa çıkmazı hala çözüme kavuşmadı! Öte yandan kaderine terk edilmiş villa, zaman içinde tavukların beslendiği kümes haline dönüşürken, zemin kattı ise hurda kağıtların
toplandığı bir depo oldu.
Takvim