18 / 04 / 2024

Spine Tower'da Soma algısı satışları güçleştiriyor!

Spine Tower'da Soma algısı satışları güçleştiriyor!

Spine Tower’da neredeyse her ofis, rezidans satılık. Plaza’da satılık rezidans fiyatları 4 milyon doları bulurken, çok sayıda kiralık ve satılık ofis de var.


Soma faciasının olduğu günlerde Soma Holding’in müteahhitlik işini üstlendiği Spine Tower da gündeme gelmişti. Spine Tower’ın bugün Soma Holding ile bir ilişkisi kalmadı. Kuledeki ofis ve rezidanslar satılık. Ancak Soma algısı satışı güçleştiriyor.


SOMA’da 13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybetme-sine neden olan faciayla gündeme gelen Soma Holding’in Maslak’taki plazası olarak bilinen Spine Tower’da neredeyse her ofis, rezidans satılık. Plaza’da satılık rezidans fiyatları 4 milyon doları bulurken, çok sayıda kiralık ve satılık ofis de var.Yaşanan korkunç kazadan sonra Soma Holding - Spine Tower ilişkisi ile ilgili açıklamalar yapılmış, Soma Holding ile Tilaga İnşaat arasındaki müteahhitlik ilişkisinin sona erdirildiği duyurulmuştu.


Bu açıklamalar da İstanbul’un en işlek iş merkezindeki Spine Tower’ın ilgi görmesini sağlayamadı. Yapımına 2010’da başlanan Soma Holding’in gayrimenkul yatırımlarından olan müteahhitliğini Tilaga İnşaat’ın yaptığı Spine Tower (Omurga Kule) Soma faciasından sonra gündeme oturmuştu. Soma’daki kömür madenlerinde “yaşam odası” inşa etmeyen Soma Holding’in İstanbul’un göbeğindeki gayrimenkul yatırımı da masaya yatırılmıştı. Spine Tower’ın İmar Planı’na da aykırı yükseldiği iddiaları da gündeme getirilmişti. Soma Maden faciasından hemen sonra Soma Holding de Spine Tower’ın müteahhitlik firması Tilaga İnşaat ile ilişkisini sona erdirdi. Feshedilen müteahhitlik anlaşması da 27 Mayıs 2014’te kamuoyuna açıklandı ve Soma Holding ortaklarından Alp Gürkan’ın Spine Tower ile ilişkisinin yalnızca bir daire sahipliğiyle sınırlı kaldığı bildirildi. Ancak görünen o ki bu açıklamalar da kimseyi tatmin etmedi.


56 KATLI KULE


İstanbul’un en yüksek ve konforlu kulelerinden biri Spine Tower. 217 metre yükseklikte. Toplam 56 katı var, bu katların 9’u yer altında. 5+1 süper lüks rezidans fiyatı 4 milyon dolar Spine Tower’da. Uzun zamandan beri neredeyse Spine Tower’da tüm ofis ve rezidanslar kiralık ya da satılık. En ucuz kiralık daireler 1800 dolar civarında. 2+1 dairelerin kiralık fiyatları 10 bin ile 20 bin lira arasında değişiyor. Görüştüğümüz emlakçılar, mülk sahiplerinin binada oturmadığını rezidans ve ofilerin hemen hemen hepsinin satılık ya da kiralık olduğunu söylüyor. 


Açıklamalar yeterli olmadı


Spine Tower yönetimi facianın ardından kulenin Soma Holding ile ilişkilendirilmesi üzerine daha önce kamuoyuna şu açıklamayı yapmıştı: “Spine Tower bina sahipleri ve yönetiminin, Soma’da yaşanan elim kazayla, Soma Holdingle ve iştirakleriyle bir ilişkisi bulunmamaktadır. Spine Tower, Tilaga İnşaat ile olan ‘Müteahhitlik Anlaşması’nı Soma’daki elim kazanın ardından feshetmiştir. Fesih, 27 Mayıs 2014 tarihinde basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulmuştur. Kamuoyunda Spine Tower’ın Soma Holding’e ait olduğuna dair yer alan gerçek dışı beyanlar maalesef amacını aşmakta ve Soma’da yaşanan elim kazayla hiçbir ilişkisi bulunmayan bina sahipleri ve yönetimini mağdur etmektedir. Spine Tower binasından yer satın alanların, arsa sahiplerinin ve projenin yönetimini sağlayan iyi niyetli insanların hak ve hukukunun korunması için gerçek dışı beyanda bulunanlar hakkında tüm hukuki işlemlerin başlatılacağını kamuoyuna arz ederiz. Bugün Spine Tower, bina sahibi 75 kişiye aittir. Projenin finansmanı, Soma Maden Ocakları’ndan elde edilen gelirlerle yapılmamıştır. Spine Tower, satın alan 75 kişinin sağladığı finansman ile yapılmıştır.”


Yüzde 65’i dolu


Spine Tower Yönetim Kurulu Başkanı Işık Eyigüngör binanın yüzde 65’inin dolu olduğunu söyledi. Bina ilgili çok sayıda kiralık ve satılık ilan olmasını Eyigüngör şöyle değerlendirdi: “Binada oturanlar da var dairelerini ve ofislerini kiraya verenler de. Emlakçıların çoğu gel gel yapıyor. Fiyatların yüksek olması da normal. Çünkü burası İstanbul’un göbeğinde. Son teknolojiyle yapılmış bir bina. Emlakçıların her söylediği doğru değil.”


Hürriyet