28 / 03 / 2024

Şili'de dünyanın en büyük teleskobu inşa ediliyor!

 Şili'de dünyanın en büyük teleskobu inşa ediliyor!

Dünyanın en büyük teleskobu, Şili'de inşa ediliyor. Şili’deki Cerro Armazones Dağı'nın zirvesi, " Avrupa Aşırı Büyük Teleskobu " için törenle havaya uçurularak düzeltildi. Telekskobun 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.


Dünyanın en büyük teleskobu olması planlanan "Avrupa Aşırı Büyük Teleskobu"nun inşası, Şili’de düzenlenen törenle başladı.


Avrupa Güney Gözlemevi'nden yetkililerin katılımıyla düzenlenen törende ülkenin kuzeyinde yer alan Atacama Çölü'ndeki 3 bin metrelik Cerro Armazones Dağı'nın zirvesini patlayıcılarla havaya uçuruldu.  


Dağın tepesine teleskobun yerleştirilebileceği bir düzlük açılması amacıyla yapılan işlemde yaklaşık 5 bin metreküp kaya parçalandı. 


“Dünyanın gökyüzündeki en büyük gözü” olarak nitelenen Avrupa Aşırı Büyük Teleskobu, 39,3 metre çapında parçalı bir ana ayna ile 4,2 metre çapında yardımcı bir aynaya sahip yansıtmalı bir teleskoptan oluşuyor. Teleskop, ayrıca uyarlanmış optik ve çeşitli aygıtlarla da destekleniyor.


2024 yılında tamamlanması beklenen teleskobun, yıldızlar, süper kütleli kara deliklerin etrafında bulunan gezegenlerin araştırılması için sürdürülen çalışmalarının ilerlemesine  ve “evrendeki bilinmeyen alemlerinin keşfine” katkıda bulunması bekleniyor. 


AA