30 / 04 / 2024

Polonezköy'e botonkent mi geliyor?

 Polonezköy'e botonkent mi geliyor?

Radikal Yazarı Serkan Ocak, İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan ve 1994'te Tabiat Parkı statüsü verilerek koruma altına alınan 172 yıllık yerleşim yeri Polonezköy'ün imara açılmasını değerlendirdi...



Radikal Yazarı Serkan Ocak, İstanbul Anadolu Yakası'nda yer alan 172 yıllık yerleşim yeri Polonezköy'ün imara açılmasını değerlendirdi...



İstanbul'da 1994'te Tabiat Parkı statüsü verilerek koruma altına alınan 172 yıllık yerleşim yeri Polonezköy imara açılıyor. Hazırlanan 1/1000 ölçekli 'koruma amaçlı' uygulama planına göre, Tabiat Parkı sınırları içinde kalan köyde düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları yapılabilecek. 6.5 metre yükseklikte otel, ticari amaçlı binalar, bankalar, finans merkezleri, kamu binalan yapılabilecek. Yollar genişleyecek. Bodrum katlarına spa, yüzme havuzu, restoran ve yüzme havuzu inşa edilebilecek. 

Uzmanlara göre, bu plan Kuzey Ormanları'na vurulan yeni bir darbe. 

Aynca planla birlikte mevcut kaçak villalar ve diğer kaçak yapılar da legal hale gelecek. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde geçen hafta bir duyuru yapıldı. İstanbul'un asırlık yerleşim yerlerinden ve halen doğal güzelligi ile ön planda olan Polonezköy'le ilgili yeni bir imar planı hazırlandığı açıklandı. Planın adında 'koruma' ibaresi yer alıyor. Ancak planla, Polonezköy'de yeni bir şehir kurulmasının amaçlandığı anlaşılıyor. 

Plan yürürlüğe girerse Polonezköy silbaştan yeniden yapılacak. 

Planda ne var? 

İmar planına göre, 'yeni Polonezköy' özetle şöyle olacak: Düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları yapılacak. 

Günübirlik, haftalık, aylık ihtiyaçlara cevap verecek ticari birimler, ofisler, muayenehaneler, müze, kütüphane, sergi salonu, restoran, kafeterya, banka gibi yapılar yapılabilecek. 

Yeni binaların yüksekliği 6.5 metreyi ve 2 katı geçemeyecek. Bir bodrum katı yapılabilecek. Bu bodrum katmda ise SPA, yüzme havuzu, restoran, spor salonu yer alabilecek. 

Oteller en fazla 60 kişilik olacak. 

Avan proje ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onayıyla yapılacak. 

Planın amaç bölümünde ise şu ifadeler yer aldı: "Polonezköy Tabiat Parkı kültürel zenginliğini ve özgün yapı, parsel dokusunu dünya standartlarında koruyarak bilimsel amaçlı doğal kaynak niteliğinin devamlılığını sağlayacak ve sürdürülebilir gelişme dengesini tesis edecek uygulama planının hazırlanmasıdır." 


Radikal/ Serkan Ocak



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri