23 / 04 / 2024

Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy metrosunu bayan makinistler kullanıyor!

Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy metrosunu bayan makinistler kullanıyor!

Yolcuların kadın sürücü gördüklerinde çok şaşırdıklarını dile getiren Gülay Cin, "Yolcular önce şaşırıyor, sonra beni tebrik ediyor. 'Sonunda bu mesleği de elimizden aldınız' diyenler de oluyor." diye konuştu.


Kısa süre önce yolcu taşımaya başlayan 21,7 kilometre uzunluğundaki Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy Metro Hattı, bayan makinistleri ile dikkat çekiyor. Saatte 111 bin yolcu taşıyabilen hat, 5’i hafif metro olmak üzere, 11’i metro kısmında 16 istasyon bulunuyor. 


Başakşehir Depo bölgesinde bulunan 'Kirazlı Metro Hattının Kumanda Merkezi' 14 personeliyle 7/24 çalışıyor. Metrolar 556 kamera ile mevcut istasyonları izliyor ve trenlerin sevk, idare, bakımını yapıyor, aksaklıklara anında müdahale ediyor. Kirazlı Metro Hattı Kumanda Merkezi’nin İşletme Amiri olan Tamer Beder, "Tüm alanların kontrolü, yolcuların giriş, çıkışları araçların iniş, çıkışları takip ediliyor. Herhangi bir olay halinde merkezdeki ekibimiz olayın içeriğine göre dış bilimlere (polis, ambulans, itfaiye) ile irtibata geçebiliyor. Kumanda Merkezi’nde çalışan personel 5-6 aylık hizmet içi eğitimlerini tamamladıktan ve sınavları geçtikten sonra göreve başlıyorlar." bilgisini verdi. Vatandaşların çok fazla aktarma yapıldığına yönelik söylemlerine de açıklık getiren Beder, hattın ilerleyen dönemde diğer hatlara entegre olacağını açıkladı, Beder, "Kirazlı Metro’su önümüzdeki dönemlerde diğer hatlarla entegre edileceği için merkez konumunda olacak. Projeler etap etap yapıldığı için aktarma yapılması çok normal. Taksim, 4 Levent arası çalışan İstanbul Metrosu ilk açıldığında çok az yolcu taşıyordu ama minibüsler kaldırıldı, bu hattın entegre çalışmalarıyla yolcu sayısı arttı. İleride Başakşehir’den bir yolcu aktarmalarla Yenikapı’ya ya da dilerlerse Marmaray’la Avrupa yakasına geçebilecek. Mahmutbey’den binen yolcu Şişli’ye gidebilecek. Kirazlı hattımız Bakırköy’e kadar uzanacak." şeklinde konuştu. 


METRO HATTINDA 2 BAYAN MAKİNİST 


Metro hatlarında 8 yıldır operatörlük yapan Gülay Cin, Türk filmlerinden etkilenerek bu mesleği seçmiş. Cin, hattaki 4 farklı metro tipi aracı kullanıyor. Cin, "Daha önce sağlık sektöründe çalışıyordum. Çocukluğumda izlediğim Türk filmlerindeki trenler beni çok etkiledi. Araç kullanmayı da çok sevdiğim için bu mesleği seçtim. 12 senelik evliyim, 2 çocuğum var. Eşim ve ailem bana destek oldu. 4,5 ay eğitim aldım, sınavları geçtim. Bu meslek araba kullanmaya benzemiyor. Aracın teknik takibini, yolcuların takibini yapmamız gerekiyor. Trenlere meraklı olan tüm bayanlara bu mesleği tavsiye ediyorum." dedi.


Yolcuların kadın sürücü gördüklerinde çok şaşırdıklarını dile getiren Gülay Cin, "Yolcular önce şaşırıyor, sonra beni tebrik ediyor. 'Sonunda bu mesleği de elimizden aldınız' diyenler de oluyor." diye konuştu. 


Bugün