20 / 04 / 2024

Öğrenciler dikkat! İşte il il ev kiraları!

Öğrenciler dikkat! İşte il il ev kiraları!

Üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrencileri nerede yaşayacağız ne kadar kira vereceğiz telaşı sardı. Buna göre en yüksek ev kiraları İstanbul'da karşımıza çıkıyor.


Üniversiteyi kazanan fakat başka şehirlerde okuyacak olan öğrencilerin barınma telaşı başladı. İstanbul’da en yüksek kirayı ödeyecek öğrenciler Eskişehir'de ortalama 525 liraya TL, İstanbul’da 3 bin 500 TL'ye ödeyecek. 

 

Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre; Öğrenciler İstanbul'da genellikle Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Kadıköy, Avcılar ve Bakırköy semtlerini tercih ediyor.

Bu ilçelerde kiralık daire fiyatları ise 700 ila 3 bin 500 TL arasında farklılık gösteriyor.




EN PAHALI İSTANBUL


Öğrenciler dikkat! İşte il il ev kiraları!


TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin araştırmasına göre Türkiye genelinde üniversite öğrencileri en yüksek kirayı İstanbul'da öderken, en düşük kiranın Eskişehir, Nevşehir ve Trabzon'da olduğu belirtiliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son yıllarda vakıf üniversitelerinin de sayısının artmasıyla birlikte öğrenciler tarafından kiralık ev arayışlarının daha fazla konuşulduğunu belirtti. Öğrencilerin ev kiralarken ilk tercih ettikleri bölgeler arasında, sağladığı sosyal imkânlar ve ulaşım açısından avantajlı merkezi bölgeler ile kampuse yakın yerlerin geldiğini belirten Maya, talebin fazla olmasının, bu bölgelerdeki satılık ve kiralık ev fiyatlarını artırdığını söyledi. TSKB'nin araştırmasına göre, 100 metrekarelik 2+1 dairelerin ortalama kira fiyatının en yüksek olduğu yerlerin başında 2 bin 900 TL ile Beşiktaş gelirken, onu 2 bin 750 TL ile Kadıköy takip ediyor. Bakırköy'de 2 bin 100 TL olan kira değeri Kartal'da bin 700 TL, Avcılar'da bin 350 TL olarak göze çarpıyor.




700 LİRAYA DA VAR


Endeksa, İstanbul'un tüm ilçelerindeki kiralık konut verilerine göre İstanbul genelinde kiralık evler ortalama 110 metrekare büyüklüğe sahip ve ortalama kira bedeli bin 710 lira. İstanbul'da kira fiyatları en düşük ve ortalama kira değeri 1.000 lira altında olan ilçeler sırasıyla 700 lira ile Arnavutköy, 905 lira ile Esenyurt ve 966 lira ile Silivri. Ortalama kira değeri 1.000 lira ve bin 500 lira arasında olan ilçeler Sultangazi, Çatalca, Çekmeköy, Sultanbeyli, Avcılar, Pendik, Esenler, Şile, Tuzla, Sancaktepe, Beylikdüzü, Güngören, Bayrampaşa, Bahçelievler, Büyükçekmece, Kağıthane, Fatih, Ümraniye, Bağcılar, Başakşehir, Kartal ve Küçükçekmece olarak belirtiliyor.




SARIYER'DE 3.500 TL


Kira değeri bin 500 ve 2 bin 500 lira arasında olan ilçelere bakıldığında, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Maltepe, Üsküdar, Şişli, Adalar, Ataşehir ve Eyüp ilçeleri öne çıkıyor. İstanbul'da kira değerleri en yüksek ilçeler ise ortalama değerlerle 2 bin 629 lira ile Beykoz, 2 bin 688 lira ile Kadıköy, 2 bin 938 lira ile Bakırköy. Beşiktaş ve Sarıyer'de ise ortalama kira 3 bin 500 seviyesine ulaşıyor.




İZMİR'DE BUCA ÖNE ÇIKIYOR


İzmir'de Buca'da Tınaztepe, Kuruçeşme Yıldız, Adatepe ve Atatürk mahallelerinde aylık kiralar 2 bin TL'yi bulurken, onu bin 800 TL ile Çiğli ve Bornova'nın Kazımdirik Mahallesi, bin 500 TL ile Menemen'in Ulukent, bin 200 TL ile Menemen'in 30 Ağustos, bin 100 TL ile Menemen'in Seyrek Mahallesi takip ediyor.


Öğrenciler dikkat! İşte il il ev kiraları!


525 LİRAYA KİRALIK EV


Türkiye genelinde araştırmaya konu olan 26 ilde öğrencilerin tercih ettiği bölgeler arasında en düşük kiralar Eskişehir, Nevşehir ve Trabzon illerinde. Eskişehir'de Tepebaşı Sütlüce'de 525 TL olan kiralar, Tepebaşı Şirintepe'de 580 TL'ye, Odunpazarı Büyükdere'de ise 630 TL'ye çıkıyor. Nevşehir merkezde kiralar 650 TL'ye gerilerken, kiraların Trabzon'da Akçaabat'ta 650 TL olması dikkati çekiyor.


ANKARA'DA ÇANKAYA REVAÇTA


TSKB'nın yaptığı araştırmaya göre, Ankara'da tercih edilen bölgeler arasında en yüksek kiranın ödendiği yer bin 700 TL  ile Çankaya Yaşamkent olarak öne çıkıyor. Ortalama kira değeri Çankaya Bahçelievler'de bin 650 TL, Emek'te bin 500 TL, Yenimahalle'de bin 250 TL, Cebeci'de ise bin 100 TL olarak değişiyor.