İnşaat şirketleri, taşeron işlerini yaptırdıkları kalıpçı, duvarcı, fayansçı, tesisatçı gibi iş kollarında çalışanların vergi kaydı olmadığı için hiçbir vergi ödemediklerini Maliye Bakanlığı’ na raporla bildirdi...
İnşaat şirketleri, taşeron işlerini yaptırdıkları kalıpçı, duvarcı, fayansçı, tesisatçı gibi iş kollarında çalışanların vergi kaydı olmadığı için hiçbir vergi ödemediklerini Maliye Bakanlığı’na raporla bildirdi.
Vergi kayıp ve kaçağını önlemek için kayıtdışı ekonomiyle yıllardır mücadele sürdüren Maliye Bakanlığı’na inşaatçılardan nokta atışlı hedef geldi. İnşaat şirketleri fayanstan demire, duvardan kalıba kadar inşaatlarda onlarca çeşit işlerini yaptırdıkları iş kollarında çalışanların vergi kaydı bulunmadığını Maliye’ye bildirdi. İnşaatçılar, deprem riskine rağmen inşaatların yetersiz kişilerce yapıldığı uyarısında da bulundular.
Vergi kaçağı raporda
Türkiye genelinde önemli inşaat projelerine imza atan küçük ve orta ölçekli müteahhitlik sektörü, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na birer rapor sunup, inşaat alanında hiçbir vergi kaydı bulunmadan çalışan geniş bir sektör oluştuğu şikayetinde bulundular. TOBB bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Meclisi tarafından hazırlanan raporda, taşeron olarak inşaat sektöründe faaliyet gösteren, kalıpçı, tesisatçı, demirci, fayansçı, duvarcı gibi iş kollarında kayıtdışı çalışıldığı bildirildi. Bu alanlarda çalışanların hiçbir vergi ve sigorta kaydı olmadığı belirtilen raporda vergi kaydı olmaması nedeniyle müteahhitler olarak bu kesimlere yaptıkları ödemelerde vergi ve belge sorunu yaşandığı belirtildi. Maliye Bakanlığı’ndan bu iş kollarında faaliyet gösteren binlerce meslek sahibinin vergi kaydına alınması ve mükellef yapılması istenen raporda şöyle denildi:
Mükellef şartı arayın
“İnşaatlardaki alt yüklenicilere de vergi mükellefiyeti zorunluluğu getirilerek sektördeki kayıtdışılığın önüne geçilmelidir. Alt yüklenicilerde yapacakları imalatlar için yeterlilik belgesi ve maliye kayıtları ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almış olması şartları aranmalıdır” denildi.
Her isteyen inşaat yapıyor
Raporda ayrıca, müteahhitliğin ihtisas gerektiren bir sektör olmasına karşın bu alanda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerde herhangi bir kriter aranmadığı, bu nedenle de ciddi kontrolsüzlük yaşandığına dikkat çekildi.
Türkiye’nin deprem riski altında olduğu, 55 bin kişinin depremlerde hayatını kaybettiği belirtilen raporda, müteahhitlerin sektöre giriş ve faaliyet standartlarının belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Şu öneri ve uyarılara yer verildi: “Yeni getirilecek standartlar yasa hükmüne bağlanmalı, müteahhitlere bünyelerinde en az lisans seviyesinde bir inşaat mühendisi, mimar ve teknik öğretmenlik eğitimi almış personel bulundurma ve belirli bir sermaye düzeyine sahip olma şartı getirilmelidir. Ayrıca bu kesimin yapacakları imalatlar için yeterlilik belgesi ve Maliye kayıtları ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almış olma şartı aranmalıdır.”
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ