Marmaris’e bağlı Orhaniye Köyü’nde, marinanın büyütülmesi ve otel inşaatının durdurulması için 4 yıl önce dava açan köylüler ile çevreciler mahkemeye başvurdu. Muğla 2’nci İdare Mahkemesi inşaat izni ve ruhsatın iptal edilmesine karar verdi...
Marmaris Martı Marina’nın büyütülmesi ve otel inşaatı yapılmasına Danıştay 6’ncı dairesi de karşı çıktı, çevreciler “Bir katliam durduruldu” dedi.
Marmaris’e bağlı Orhaniye Köyü’nde, marinanın büyütülmesi ve otel inşaatının durdurulması için 4 yıl önce dava açan köylüler ile çevreciler mahkemeye başvurdu. Muğla 2’nci İdare Mahkemesi inşaat izni ve ruhsatın iptal edilmesine karar verdi. Bunun üzerine marina yetkilileri, Danıştay’a başvurdu. Ancak Danıştay 6’ncı dairesi yerel mahkemenin aldığı kararı onayınca Orhaniye köyü sakinleri ve çevreciler rahat bir nefes aldı. Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan ve 400 köylünün avukatlığını yapan Mehmet Hasbioğlu “4 yıllık mücadele ile doğa katliamı durduruldu” dedi. Avukat Hasbioğlu “Davalılar karar düzeltme yoluna başvurdu. Danıştay henüz bu konuda karar vermedi. Ancak İdari Yargılama Kanunu’nun 28’inci maddesine göre, idare mahkemesi kararları derhal uygulanmak zorunda” dedi.
‘KIZKUMU KURTULDU’
Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, bu kararın Muğla için emsal teşkil ettiğinin altını çizdi. Ersan “Dalgaların getirdiği kumların birikmesiyle oluşan ve denize doğru uzanan 600 metrelik doğal yolun bulunduğu dünyaca ünlü Kızkumu, marina nedeniyle yok olmaya başlamıştı. Marinanın kolları akıntı sistemini olumsuz etkiliyordu” dedi. Marina için deniz üstünde 68 dönüm dolgu yapılmasına izin verildiğini anlatan Ersan, “Mahkeme kararıyla bu doğa katliamı durduruldu. Orhaniye işgal altında. Köylünün hakkının hukuk yoluyla geri verilmesine mutlu olduk” diye konuştu.
Vatan Gazetesi