29 / 04 / 2024

Marmara fayında metan gazı çıkışı mı var?

 Marmara fayında metan gazı çıkışı mı var?

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, "Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışının tespit ettik. Derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemek mümkün değil" dedi.



17 Ağustos depreminin 15'inci yılında ürküten uyarı... 'Marmara fayında metan gazı çıkışı var' açıklaması geldi. 'Felaket kapıda mı?' sorusu uzmanları böldü.


MARMARA depreminin acısı sürerken çarpıcı açıklama geldi. Bursa'da düzenlenen panele katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, Marmara Denizi’nde sismik araştırmalar yapan Piri Reis Araştırma Gemisi'nin önemli bulgular elde ettiğini açıkladı. 'Sarsılalım ama yıkılmayalım' konulu panelde Çiftçi, "Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışının tespit ettik. Derinliği 20 kilometre olan fayın ne zaman kırılacağını bugünkü teknolojiyle söylemek mümkün değil" dedi.Panelde konuşan  İstanbul  Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da Marmara Denizi’ni baştan başa bölen Kuzey Anadolu fayı ile Mudanya’ya bağlı Tirilye Mahallesi üzerinden geçen Zeytinbağı fayına vurgu yaptı.


'RİSK PLANI HAZIRLANSIN' 


Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Özellikle Mudanya için bir an önce risk planı hazırlanarak çalışmalara başlanmalı" diye konuştu. Öte yandan Çiftçi'nin paylaştığı veriler ‘Bu gelişme deprem habercisi mi?’ sorusunu akıllara getirdi. AKŞAM’a konuşan uzmanlar konu hakkında bölündü. İşte görüşler:  


7'lik sarsıntı yaşanabilir


Prof. Dr. Mustafa Yıldırım (Yıldız Teknik Üniversitesi): 

- Bu faydaki gaz çıkışı zirve yaptı. 

- Son 6 aylık takipte deprem silsilesinin bir süre önce Karadeniz’de yoğunlaştığını gördük. - Marmara'da aynı veri analizleriyle bu ayın 21’ini takip eden 1 ayda 12 Adalar ve Girit’de 7 civarında deprem bekliyorum. 


Bu Gaz çıkışı 100 yıldır var 


Prof. Dr. Şener Üşümezsoy (İstanbul Üniversitesi): 

- Burada bölgede gaz çıkışı 100 yıldır var. 

- Bu çıkış o fayın yeni kırıldığını gösterir. 

- Yani kısa süreli büyük tehlike yok. Prof. Dr. Mustafa Erdik (Kandilli Rasathanesi Müdürü) 

- Metan çıkışı deprem habercisi olmaz. 

- 1999'dan sonra da yoğun olarak görülmüştü.


03.02'de gözyaşları


17 bin kişinin hayatını kaybettiği Marmara depreminin 15. yılında felaketin yaşandığı 03.02'de anma törenleri düzenlendi. Gölcük'teki deprem şehitliğinde saygı duruşu düzenlendi, kurban yakınları gözyaşı döktü. Yalova ve Adapazarı'nda yüzlerce kişi ölenleri karanfillerle andı.


Emre Öztürk/ Akşam